Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
25 Éve épített padlás szobás lakásomat 2 éve felújítottuk,szigetelés+cserép csere+tetőfólia beépítés.
Azóta a beépített tetőfóliáról télen folyik a pára a tetőfákra ,az eresz alatti lambériára,és a fal külső oldalára.
A padlás szoba belső fala gerendák közti szigetelés ,széldeszka,nádszövet ,vakolat.
Párazárás nincs
A megoldás a belső párazárás,vagy a tetőtér jobb kiszellőztetése???????????
A Padlás szoba födém részén 20 cm szálas szigetelés van!!!!!
A cserép és a szigetelés közötti fólia nem biztos ,hogy pára áteresztő
A tetőfóliát a szarufák tetejére szegezik, felette csak a lécezés, ellenlécezés és a héjalás (cserép) lehet. Ez a fólia a cserép alá bejutó nedvességet vezeti el, hogy ne áztassa a faszerkezetet és a padlásteret. Ezt akkor is felrakják, ha alatta nincs szigetelt tér. Tetőszigetelés esetén ez a fólia csak akkor lehet párazáró, ha alatta nincs közvetlenül a szigetelés, hanem egy légrés a szigetelés kiszellőztetésére.
A fóliának a vizet az ereszcsatornába kell vezetnie, vagy vízorral a talajra, de semmi esetre sem a falra.

A meleg oldal felől viszont minden esetben párazáró fóliával kell védeni a szigetelést.

Tehát a rétegrend szabályosan belülről kifelé:
- burkolás (gipszkarton, lambéria)
- légrés, de elhagyható
- párazáró(!!) fólia - elzárja a pára útját a szigetelés felé
- szigetelés (innentől 2 megoldás választható A és B)

"A" egyszeres kiszellőzés esetén_
- páráteresztó fólia
- ellenléc
- tetőléc
- cserép
egyszeresen_atszello.jpg
egyszeresen_atszello.jpg (11.91 KiB) Megtekintve 4118 alkalommal.


"B" kétszeres átszellőzés esetén
- légrés
- párazáró fólia
- légrés
- ellenléc
- tetőléc
- cserép
ketszeresen_atszello.jpg
ketszeresen_atszello.jpg (13 KiB) Megtekintve 3997 alkalommal.
Plaszlo köszönöm a segitséget, az ácsmester az á verziót javasolja, szerinte a belső párazárás elhagyható a vakolat nádszövet széldeszka oldalfal miatt, A jól kiszellöztetett födém megoldja apárásodást, Mi a véleményed? válaszod előre is köszönöm, szalaia.
Szia!
Az ácsmestered biztos jó a szakmájában, de a fizikát kevésbé veszi figyelemebe.
Nem hagyható el a belső párazárás, ha valóban jó és száraz szigetelést akarsz, ami költséghatékony is a fűtésszámla csökkenése miatt.
Nem akarok hosszas fejtegetésekbe bocsátkozni, de a nádszövet, vakolat és széldeszka nem párazáró, még fékezőnek sem lehet nevezni. A pára (most nem a látható párát kell elképzelned) a páranyomás hatására a legkisebb résen is átszökik. A páranyomás és hatására kialakuló páravándorlás a levegő nedvességtartalmától és a benti - kinti hőmérsékletkülönbség nagyságától függ. De ez csak egy dolog, a pára átvándorol a tervezett záráson és a szigetelőanyagon a külvilág felé. És itt a nagy probléma, a szigetelőanyag nem egyforma hőmérsékletű, a külvilág felé egyre hidegebb.
Lesznek olyan rétegei (nagy hidegben mélyen a belsejében), ami harmatponti hőmérsékletre, vagy az alá hűl le és itt kicsapódik a pára a szigetelőanyagban. Feltételezhető, mivel hagyunk szellőzést a szigetelőanyag felületén, szépen elpárolog és nincs semmi baj. Pedig van, a nedves szigetelőanyag rossz hőszigetelő és minél több kicsapódott pára van benne, annál rosszabb a hőszigetelőképessége, emiatt egyre mélyebben hűl le. A hideg szigetelőanyagban sokkal hamarabb és mélyebben csapódik ki a pára és egyre jobban áztatja a szigetelőanyagot. Az csak egy dolog, hogy egyre kevésbé tudja megtartani a szoba melegét, de súlyos esetben a felgyülemlett víz lefolyik a tetőszerkezetre és amellett, hogy áztatja a szarufákat és gerendákat, a tetőszoba fala is átnedvesedhet, penészedhet.
Ezek nem légből kapott ijesztgetések, sok felújított vagy újonnan kialakított tetőtéri lakás falai penészednek és hideg van bennük. Szóval SZÜKSÉGES a párazárás és nem csak úgy átabotán, hogy kedvére tegyünk a megrendelőnek, hanem nagyon alaposan, precízen. A kiszellőztetés azért szükséges, mert tökéletes párazárást nem lehet csinálni, így valamennyi pára így is átjut a záráson, de a minimális pára egy jól működő szigetelésnek csak a felsőbb rétegeiben hűl le annyira, hogy kicsapódjon, és innen egy melegebb napon el tud újra párologni és kiszellőzni a szigetelésből.
Légyszives segits,mivel kezdjem.Tetőbontással,vagy a párazárással.A kettő egyszerre anyagilag sok.Az ácsmester a tetőátalakitást javasolja,a belső felujitóvállalkozó a párazárást. Irtad hogy mindkettő nagyon fontos ,de mi legyen az első munka, Köszönöm hogy segitesz. tisztelettel szandrás,
Üdv!
Szerintem ha a tető rendben van, akkor bármikor lehet hőszigetelni alatta. Úgy csinálják meg a tetőt, hogy alatta bármikor lehessen szigetelni. A kiszellőztetésnek megfelelő rétegrend fóliái fent legyenek, kiszellőzés alul és felül is megoldott legyen, ezzel ne kelljen foglalkozni. A cserép és a fólia(k) közötti kiszellőzésről van szó, a szigetelés kiszellőzését a rétegrend és fólia fajtája határozza meg.

A várható egyre melegebb nyarak miatt érdemes a szokásosnál nagyobb légrést kialakítani a héjalás és a szigetelés között, az intenzívebb légmozgás miatt kevésbé melegszik fel a szigetelés és így a tetőtér is. A légréseket rovarhálóval le kell zárni, hogy ne költözhessenek be rovarok, rágcsálók a tető alá.
Köszönöm a tanácsokat .
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég