Üdvözlet mindenkinek!

Kerítést építek, mint sokan mások saját magamnak. :)
Jelenleg ott állok, hogy a lakatosra várok, azonban felmerült bennem egy-két kérdés, a tartósságot illetően.
A kerítés teljes hossza 15 m, sík, egyenes vonalú. Az alap 80 cm mély, 30 cm széles vasalt saját keverésű beton. A talaj masszív sárgás-barnás agyag a teljes alap alatt. Kézzel lett csak tömörítve, már amennyire sikerült. A vasalat 8-as hossz,- és 8-as kengyelvasakból készült, 20x50 cm méretben. Az alapon bitumenes lemez vízszigetelés lett fektetve. Az alap 30 napig nem lett terhelve. A kerítés beton zsalukövekből áll, 2 sor lábazat, és 7 soros pillérekből. Összesen 5 db pillér van, ami a lábazattal együtt lett kirakva. A terület adottságai és a sok "okos" ember tanácsára lett így megoldva a kerítés. A zsaluk a lábazatban és a pillérekben is 25x23x50 méretűek, vagyis a lábazat a pillérekkel egy síkban van. A pillérek 25x25 cm-esek, egymáshoz illesztve duplán kerültek felépítésre és betonnal kiöntésre, így egy pillér mérete 50x25 cm.
A lábazatban az első sorban 2 szál 10-es betonvas, a végeiknél 15 cm hosszban merőlegesen lehajlítva, a toldások min. 80 cm hosszúak. A második sorban 8-as betonvas ugyanilyen módon beültetve. A vasak a pillér zsalukövekben is benne vannak.
Az alapba nem kerültek behelyezésre a kiöntésnél a függőleges "tüskék", sajnos. Az oszlopokhoz zsalukövenként 4 szál 10-es betonvas került lefúrásra utólag az alapba 20-25 cm mélyen egyenesen. A betonszálak a 7 sor zsalukőben végig érnek azok tetejéig. Itt van amelyik szál jobban, van amelyik kevésbé szorult meg az alapban.
Az oszlop zsalukövek egymás mellett vízszintesen is össze vasalva lettek, soronként 2 szál 8-as betonszál, a végeiken 15 cm-re merőlegesen lehajlítva. Plusz az oszlopokban elhelyeztem 4 szál 8-as betonvasat, 20 cm-enként 8-as kengyelvassal a teljes oszlop hosszában. Az oszlopok egyszerre lettek kiöntve kézzel kevert betonnal, 2 soronként kézzel tömörítve. Ugyanilyen módszerrel ezen egybefüggő lábazat+pillér kerítéstől függetlenül egy különálló pillér is (a kiskapuhoz) készült. Ez a 6-ik pillér. Szintén dupla oszlopzsalukőből, ugyanúgy vasalva.
Még nem tartok ott, de dryvithálózni akarom az oszlopokat, majd lábazatkő kerülne rájuk.

Kérdésem, az, hogy megfelelő-e ebben a formában a kerítés tartóssága, stabilitása? Azért kérdezem, mert a külön álló pilléren azt vettem észre, hogy kisebb ütögetésre is rezonancia tapasztalható. Nincsen semmilyen repedés, sehol sem, csupán ha kicsit erősebben megpofozom az oszlopot, annak is főleg a felső részét, akkor a másik oldalára tett tenyeremmel tapintható annak rezgése. A többi oszlopon "ekkora" rezgés nem tapasztalható. Mi lehet ennek az oka? Nem megfelelő a beton tömörítése? Vagy ez elhanyagolható? Ez később okozhat problémát? Erre az oszlopra kerülne a kiskapu tartózsanérja, plusz a belső, udvar felőli oldalára a tolókapu felső, függőben tartó görgői is.

Ha kihagytam valamit, jelzésre pótolom.
Előre is köszönöm a segítséget.