Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok. Szeretnék csinálni egy pavilont. 4 fa lábon állna. Vettem hozzá oszloptartó vasakat melyet ugy kell lefurni a betonba. Nem állithatóak. A betont ugy tervezem hogy a zsalu tetejéhez huzom le ami vizszintes lesz. Arra gondoltam,hogy a fa lábak hosszát is ugyanolyan hosszura vagom le. Tehát elvileg mindennek vizszintesnek kéne lennie a szerkezet allitásakor. Mi van ha megse az?
Olyankor vissza az egész azt levágni picit valamelyik lábból azt újból vissza?
Vagy van erre egy bevett eljárás a hogy kilehet mérni előre az oszlopok hosszát.
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!

Ha a zsaluzat síkban van, a beton állaga miatt előfordulhatnak kisebb nagyobb zsugorodások a felületen, ami okozhat hasonló problémát összeállításkor.
Ha minden vízszintes, akkor biztosan az oszlopok tetejének magassága is azonos. Ha mégsem vagyunk biztosak a síkban, az egyes lábaknál, két szembefordított ékre érdemes állítani beépítés előtt az oszlopok alját, majd ellenőrizni a síkot. Az ékek összeütésével lehet az oszlop magasságán korrigálni. A rögzítést csak azután történjen, ha biztosak vagyunk a dolgunkban.
Másik jó módszer lehet, ha egy láb beállítását követően, pontos mérésekkel a többi hármat is hozzá igazítjuk. Időigényes, sziszifuszi munka, de érdemes elvégezni a szép kivitelezés érdekében.
Ha mindezek ellenére mégis vétünk, az oszlopok végei csaposan is elkészíthetők, ha végül mégis valamely szelemen részt süllyeszteni vagy emelni kell, észrevétlenül tehetjük meg, ez azonban némi túl munkával jár. Mivel az egyes kereszteződő elemek egymásra rálapolással kapcsolódnak, ez esetenként egy pár szelemen esetén is elegendő elkészíteni.
Remélem érthető a rövid magyarázat, ha mégsem, akkor esetleg rajzosan is ki tudom egészíteni.

Jó munkát!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszi a segítséget. Korábban már csináltam ilyet otthon mikor a szüleimmel laktam. Ott is hasonló megoldással. Még az is lehet hogy kicsi volt is a vizszintbe,de az egy 3,4×3,4 m-es pavilon volt. Ott az oszloptávolság úgymond elnyelte ezt a problémát.
Itt viszont kissebbek lesznek a távolságok törekednem kell a pontosságra. Egyébként ács a szakmám csak nem dolgozom benne. Vágom is amiket irtál. Ilyneket nemigen csináltunk amikor ács voltam azért tettem fel a kérdést.
Köszi
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 8 vendég