Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözletem!

80-100 éves belvárosi lakásom parkettáját szeretném felújítani.
A két egyenként 24 négyzetméteres egymásból nyíló nagyszobában van parketta.
Az egyik szoba közepén van egy kis süllyedés, illetve a két szoba között (nincs küszöb), egy nagy kétszárnyú ajtó alatt kicsi púposodás. Ha járkálunk rajta a felület itt-ott enyhén mozog, lágyan hullámzik.
Azt mondják csiszolni nem érdemes és ha felszedjük, akkor már tegyünk le újat.
A csere mellett döntöttem, konkrétan 15 centi széles laminált mellett.
Ekkor azzal jött a kivitelező, hogy nem érdemes felszedni a régit, ugyanis mivel régi ház, a parketta alatta salak van, biztosan el van korhadva a gerenda, szét van málva a parketta alatt a fa, abba nem lehet OSB lapot szegelni.
Így megoldás aljzatbetonozás lehet zsákos betonnal, ami a hatalmas költség mellett + egy hónap, vagy van egy másik megoldásuk:
A meglévő parkettára murexin tapadóhidat kennek, majd Mapei csemperagasztóval, illetve padloponnal kiegyenlítik a szinteltérést, erre 15 mm-es OSB lapot tesznek, és arra jöhet az általam kiválasztott laminált padló.

Az igazság az, hogy nem bízok ebben a megoldásban. Nem értek ugyan hozzá, de furcsálom, hogy a rosszra rátesszük az újat. Csontszáraz minden, fürdőszoba konyha nincs a közelben. A kivitelező győzköd azzal, hogy szakembereket kérdezett és ezt javasolták mint helyes megoldást. Ráadásul az ismertetett megoldást 7800/m2 áron ajánlották, de félek, hogy nem a legjobb megoldást kapnám.

Van valakinek tapasztalata? Illetve, kihez érdemes fordulnom, mi a helyes megoldás?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.
Üdv!

Én semmiképp nem rakatnám egy bizonytalan állapotú padlóra az újat. Lehet akár szuvas is, és akkor az tovább terjedhet. Egy teljesen száraz lakásban nem korhad el a parketta, annak valami oka lehet és ezt csak felszedve lehet megállapítani.
A salak nem rossz megoldás, nem kell feltétlen eltávolítani ha nem nedves. A régi párnafákat ki kell cserélni újra, közé betömöríteni a salakot, majd arra jöhet az OSB lap és az új parketta.
Ha nem jutsz dűlőre a vállalkozóval, akkor keress másikat, aki nem akar eleve rossz megoldásra rávenni.

Nálam a megsüllyedt parkettát szuvasodás okozta, megette a párnafákat, a parkettákban is benne volt. A homoktöltés fogta a parkettát, hogy ne essen szét. Az egészet ki kellett cserélni, mivel földszinti lakás volt, így a betonozás nem okozott gondot.
Köszönöm a javaslatot.

Időközben új fordulat:
Ma felszedettem a szalagparkettát, ami állítólag az első kapható típus volt (vagyis jó öreg). Kiderült alatta van a régi parketta. Illetve alatta filc és alatta a régi parketta. Most azon győzköd a vállalkozó, hogy akkor a régi parkettára tegyük az OSB-t. Azt is fel kellene szedetni?
Az a régi parketta állagától függ, tudni kellene, mitől süllyedt meg, mitől lett púpos. Ha rossz az alap, akkor a következő réteg sem lesz jobb hosszú távon. Ezt a parkettásnak kell eldöntenie, milyen a régi parketta és vállaljon érte garanciát, hogy az új réteg a régire rakva tartós lesz és hibátlan.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 108 vendég