Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv Mindenkinek,

szeretnék tanácsot kérni tőletek, hogy álljak neki, milyen szabályokat kell figyelembe venni, mit és hogyan kell lemérni, kimérni a tégla felrakásánál. Van egy 7 és egy 4 m2-es falam ezeket akarom szeletelt téglával beburkolni saját magam. A téglaszelet mérete 6cm magas, 25 cm széles és 2- 2,6 cm mély.

Elösszőr is van egy diszperzit festékes falam. Le kell ezt e nekem kaparnom vagy egyből mehet a ragasztóágy és rá a tégla?
Mind a két verziónál kell mélyalapoznom?
Megkérdeztem többeket ezzel kapcsolatban, kaptam olyan tanácsot hogy nem kell lekaparnom az egészet, hanem kalapácsal ütögessem le sűrűn a festéket betonig, mélyalapozzam, majd kennyek rá egy rétegben csemperagasztót, így a leütögetett részek elég tapadást nyújtanak még akkor is ha a festék elenged itt ott. Egy másik azt mondta hogy a diszperziós festék nagyon jó alap, de azért ellenörizzem , hogy nem vált le az alatta levő rétegtől, azt kaparjam le, mélyalap és mehet rá a csemperagarsztó.
Aztán valaki azt mondta hogy nem kell lekaparni, ha max 3 festékréteg van akkor mehet rá a csemperagasztó. De elötte melegvizzel nedvesítsem be a falat, majd dörzs szivaccsal dörzsöljem meg picit és ha átveszi a szivacs a festék színét, akkor kaparjam csak le. A Flex C2T fleszibilis csemperagasztó amit már megvettem arra meg az van írva hogy festett felületeket el kell távolíttani.

A téglákat kötésbe akarom lerakni, 1 cm-es fugatávval , valaki a 1.5 cm esküszik, mert hogy külső szeletekről van szó ami együtt jár a repedt szélek és törött élek együttessel.
Hol kezdjem el, középen, szélen vagy fönnt a mennyezettől?
Annyit tudok hogy vízmértékkel húzok egy egyenes vonalat a falon és lerakok egy vízszintes sort. Arra is felhívták a figyelmemet, hogy a fal széleinél ügyeljek arra hogy fél téglánál rövidebb szelet ne kerüljön fel, mert az ronda.
A szélekkel kapcsolatban, hagyjak ki mindenhol egy fugatávot vagy mehet közvetlenűl a falmellé? Említették a dilatációs hézagokat a szakemberek, 7 m2-nél is be kell tartani?

A felragasztással kapcsolatban, milyen vastagon vigyem fel a ragasztót a falra és a téglaszeletekre? Az öregemnek van egy 6mm-es fogazott glettvasa, az megfelelne? A neten néztem hogy van 4, 6, 8, 10 mm-es is.

Egyenlőre ennyi és köszönöm előre is a válaszokat.
Üdv!
A festéket mindenképp lekaparnám, az nem megfelelő alap a ragasztónak. Utána mélyalapozó, hogy a megsértett felületet összetartsa és arra mehet a ragasztó. Érdemes a ragasztó ajánlásait figyelembe venni.

Mindenképp alulról kezdd el rakni a téglát, csempét is alulról kezdünk. Az első sor legyen precízen vízszintes, mert ez lesz a sorvezető. Az első sornál hagyj időt a ragasztónak, hogy kissé meghúzzon, a rátámaszkodó rétegek ne tudják már kimozdítani. Egész téglával kezdjed, a következő sort úgy is fél darabbal kell kezdened. Azt nézd meg, hogy melyik sarokban kevésbé zavaró, ha nem egész, vagy fél téglára jön ki a sor, így azon az oldalon kezd el rakni, amelyiknek szebbnek kell lennie.
Széleknél is hagyjál fugányi rést.
Szerintem 10 mm-es fúga bőven elég lesz, ha nagyon csámpás egy tégla, flex-el rá lehet segíteni. Ilyen kis felületeknél szerintem nem kell dilatációs hézagot hagyni, főleg ha beltéri burkolat lesz.
A téglák vastagságának szórása miatt a 10-es fogazott glettvasat használj.
"A téglák vastagságának szórása miatt a 10-es fogazott glettvasat használj."

Az úgy jó, hogy az alapfelületre is és magára a téglára is 6 mm-es fogazott glettvassal felhordom a ragasztót vagy mindkettőre 10 mm-sel mennyek rá?
Csak a fogadóaljzatra kell felvinni a ragasztót és abba belenyomni a téglát. Nem olyan drága egy fogazott glettvas, és sokkal könnyebben tudsz vele dolgozni. A 6 mm-es csempéhez és egyenes falhoz való.
Elkezdtem ma lekaparni a festéket a falról. Elég nehezen jön le, mert a betonra rágletteltek egy vékony réteget, de nem mindenhol és a glettre erőssen rátapadt a festék.Ahol nincs alatta glett, ott előnedvesítés nélkül is könnyen le jön.

Kérdés: A glett réteget is kaparjam le vagy azt rajta hagyhatom?
Ha ennyire erős a glettréteg, akkor a mélyalapozó megoldja a problémádat. Azért egy-két helyen kapard meg a glettréteget, hogy tényleg stabilan köt a betonhoz. A ragasztott téglának biztos alap kell. 8)
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

Ma lemélyalapozok, holnap meg neki álok akkor burkolni.
Kérdés:
A bontott tégla lapokat burkolás elött beáztassam vízbe?
Olvastam hogy elszívhatja a vizet a ragasztóágyazatból ami nem előnyös.
Üdv!

A habarcságyazáshoz szokták beáztatni a csempét, a ragasztóhoz nem feltétlen kell. Próbáld ki egy téglán, ha nagyon gyorsan kirántja a vizet a ragasztóból akkor csak mártogasd vízbe a téglát és ha már nem csillog a felülete, akkor kend a ragasztót. A ragasztó megfelelő tartásához szükséges, hogy a benne levő víz egy részét az aljzat és a burkolóanyag elszívja, különben lecsúszik a falról.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 11 vendég