Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Van egy fáskazán és egy puffer amelynek pompajat csotermosztátok vezerlik, vagyis mikor eleri a megfelelo homersekletet a viz, akkor beindul a pompa es felmelegiti a pufferben levo vizet ez eddig rendben van.

A beallitott indulasi ertek 45*50C fokon indul a pomp - a gond az hogy amikor a tuz leeg, es pl a puffer vizhomerseklete is mar elerte kb 70- 80 C - ekkor ki kellene kapcsoljon a kazanbol - pufferbe dolgozo pompa, mivel mar nincs tuz a kazanban - viszont a viz homersekletet erzekeli (ami 70-80 C) meg mindig bekapcsolva tartja a pompat.

Kerdes - hogyan tudnam megoldani, hogy erzekeljem hogy mar nem eg a tuz - es foloslegesen megy a pompa, amely egyben visszaforgatja a vizet a pufferbol (amig el nem hul vissza az indulasi ertek ala 45-50 C).

Nem tudom sikerul elegge elmagyaraznom vay sem.

Udv!
Teszel egy termosztátot a visszatérő vezetékre is ami meg akkor kapcsol ki amikor a kazán felé kilépő víz a tartály felé elér egy beállított hőfokot akkor pedig lekapcsol. Nyilván ilyenkor a radiátorok felé kell keringjen a víz mert felforrna ha még erős parázs van a kazánban. Én pl ezt kiszuperált villanybojler hőfok szabályzóval oldottam meg, tökéletesen működik 20 éve és ingyen volt. Ráadásul volt benne nyitó és záró kontakt is.
Normális esetben a kazánnak van egy kazánvédő szelepe (ESBE, Laddomat), ami a kazán vízkörét csak akkor nyitja a puffer felé, ha a vízkör hőmérséklete meghaladja a beállított, általában 60C°-ot. Ez a szelep automatikusan lezárja a kazánkört, ha lecsökken a hőmérséklete, így a puffer felé megszűnik a keringetés, amíg a csőtermosztát le nem kapcsolja a szivattyút. Tehát nem kell plusz vezérlés hozzá.
Na most ha neked nincs ilyen a kazánnál, akkor marad Lalibátyó technikája. :)
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 28 vendég