Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Botcsinálta szakmabeli vagyok, tehát jöhetnek olyan kérdések/válaszok is, melyek szakmaiak :)

Kezdjük az elosztónál:
- Régi BS 16A kismegszakító a főbiztosíték (elmű)
- Külön FÖLD nincs, ezért az elosztóban csináltam egy föld-sínt a nullából (összekötöttem)
- Két darab 16A-es új kismegszakító van a lakásra

Talán ennyi elég a jelenlegi helyzetről.

Azzal tisztában vagyok, hogy a két 16-os kismegszakító kevés, illetve nem is logikus elosztás annak fényében hogy a főbiztosíték is 16-os, de így vettük a lakást.
Ezekre a kismegszakítóra rótt áramkörök sem túl logikusan vannak kialakítva, mert az egyiken van a konyha és a fürdő, a másikon pedig a két szoba.

Fogyasztás tekintetében a konyha és a fürdő messzi viszi a pálmát, mivel a konyhában van mosogatógép és talán említésreméltó a vízmelegítő is...
A fürdőszoba tekintetében pedig szintén két nagy fogyasztó is van; mosógép és hősugárzó.


Ott kezdődik az érdekesség, hogy van amikor csak és kizárólag a mosógép is leveri a biztosítékot. Jöhetne az a válasz, hogy biztos zárlatos vagy probléma van vele, de nem hiszem, mivel ez igaz arra is hogy ha csak a mosogatógép megy egymaga, akkor is leveri a biztosítékot.

És nem az áramkörit veri le, hanem a főbiztosítékot (az elműst)

Itt fogalmazódott meg bennem az, hogy a lakás áramkörének hülye kialakítása miatt az előző lakó sokat szívhatott vele és nagyon gyakran verhette le a biztosítékot, ezért lehet hogy "kikopott", vagy meggyengűlt volna az elműs biztosíték?
Azért gondolok erre, mivel csak és kizárólag mindig a főbiztosítékot veri le, nem az áramkörit...

Mit tudok tenni ebben az esetben?

Az már biztos, hogy a napokban veszek 2db kismegszakítót hogy több áramkörre szedjem szét a lakást, de nem hiszem a fentiek fényében hogy ez megoldás lesz...
Illetve az sem lehet megoldás, hogy az elműnek jelzem hogy szeretnék 32-es kismegszakítót, mert olyankor kijönnek felülvizsgálni a lakást és azon tutira megbukunk ahogy utánaolvastam... Illetve egy 16-os kismegszakító ugyan bírja már el a mosógépet vagy a mosogatógépet... Egyik sem őskövület, hanem A és A+...


Várom a válaszokat és a megoldástokat!

Köszönöm szépen előre is!

További szép napot!!
Üdv!

Kicsit összetett a probléma, többféle megoldás is létezhet, amit vázolt, még az is lehet.
Akkor kezdjük egy gyors de érthető matekkal. Ha a két elmenő körön - ld két biztosító - csak a névleges értéküknél kisebb a terhelés, de összegezve viszont a főbiztosító értékénél nagyobb, akkor az értelemszerűen elműködik. Kevesen számolnak vele, mert az elnevezés okán mindenki mindenhol zárlati védelemben gondolkodik, de a kismegszakítóknak túláram védelmük is van, ezt a rajtuk lévő betűjelölésből következtethető ki. Ha ez meghaladja az előírt értéket, a biztosító elműködik, ilyenkor nem is lehet rögtön visszakapcsolni, csak egy kis idő után, miután a belső érzékelő - bimetall - visszahűl.

Általános szabály szerint az egyes köröket és elosztásokat úgy kell kialakítani, hogy ha az egyik körön zárlat van, akkor a másik még használható maradjon, pl. egy szobában a világítás és a konnektorok két elválasztott körre kerüljenek, így ha a világítás izzója kicsapja a biztosítót, a konnektorba dugott éjjeli lámpával még mindig lehet világost varázsolni a sötét szobában. Remélem érthető.

Földelést nem a nullából alakítjuk ki. Ez akárhonnan is vizsgáljuk, nem kicsit veszélyes. Nem megyek bele részletekbe, a földelésnek a bejövő nulla vezetőtől független kialakításúnak KELL lennie. Amennyire én tudom, nem ismerve a konkrét környezetet, de a pl pesten a régi bérházakban bevett gyakorlat, hogy a vas gázcsőrendszert használják fel földelő hálózatnak, ami szintén nem a legszerencsésebb, de az előzőnél mindenképpen BIZTONSÁGOSABB megoldás. Ha van a házban EPH hálózat, ez általában emeletes házakban a nagyobb fémtárgyakat köti össze, hozza egyenpotenciálra, némi ügyeskedéssel még az is korrektebb megoldás, feltéve, ha a hálózat is korrekten van kialakítva és van bekötve minden szinten.

Viszont a hibajelenség felvett némi vizsgálódást. Ha csak pusztán a mosógép is önmagában leverni a biztosítót - ld 2 kW fűtőbetét+motor működés - elviekben határeset, de ha még réz helyett alumínium vezetékek vannak, akkor sajnos az is elképzelhető, az alu tulajdonságaiból adódóan, hogy egyes összekötő dobozokban a kötéseket még összesodrással és szigetelő szalagos védelemmel látták el, és a növekvő teljesítmény igény miatt elsősorban a nulla vezető kötések átmeneti ellenállása megnőtt, melegednek, és a megégett szigetelések az összezsúfolt vezetékek mellett időnként rendszertelenül előforduló zárlatot is okozhatnak. Egy szakemberrel célszerű lenne átnézetni, néhány doboz, vagy szerelvény kibontása után laikusként is megállapítható. Ennél már csak az a rosszabb, amikor részleges felújítás történt - pl. bővítés okán - és a réz és alu vezetőket köztes fém nélkül kötötték össze, de innen már ált isk. 6. osztály kémia óra anyaga következik.

A 32 A-ra váltás sem egyszerű történet. Nem tudom, az elmű területén mi a bevett gyakorlat, ld főleg a későbbiekben, az E-on esetében ekkor egy szerelői nyilatkozat kell, melyben a regisztrált szerelő aláírásával igazolja, hogy a mögöttes hálózat képes a megnövekedett teljesítmény biztonságos elosztására. Ebben is van néhány buktató, erre most nem térnék ki, de a legfontosabb, az e-on ebben az esetben nem ragad le pusztán azon, hogy kimegy egy szakember és lecseréli a 16A kismegszakítót és feltesz egy 32A-t, hanem azt is magában foglalja, hogy a mérőhely a jelenleg érvényes érintésvédelmi és vételezési szabályoknak megfelelően van kialakítva. Tehát, az ami Piri néninek 50 évig kifogástalanul megfelelt, beleértve a 40 W-os izzókat is, meg nem volt földelés a keverőtárcsás mosógépnek, és a apró elektromos csípéseket Piri néne kellő toleranciával kezelte, az örökösök által piacra dobott lakás fadobozos mérőhelye nem fog megfelelni a bővítést kérvényező ifj Horváth és kedves feleségének az e-on szemszögéből. A mérőhely átalakítása is a megrendelőt terheli. Ez jelen piaci helyzetben, anyaggal és munkadíjjal is jelentős tétel lehet. Vissza lehet olvasni itt a fórumon, voltak itt más ügyeskedések, hogyan lehet "okosba" megoldani a biztosító cserét, de az én véleményem az, hogy akinek megér az élete és a persze a családjáé néhány tízezer forintot, az hezitálás nélkül vágjon bele, jobb, mint az orosz rulett.

Sajnos ez a kérdés, az általános okoskodáson kívül jobban pillanatnyilag nem közelíthető meg jobban. Az önálló átkötögetések sem a legszerencsésebbek, gyakran előfordult, hogy a tapasztalatlan próbálkozások után a pl a lámpák nulla megszakításos áramkörökké váltak, ami azt jelenti, hogy kapcsolós lekapcsolást követően is a foglalatokban jelen van a fázis feszültség, ez egy izzócsere során könnyen áramütést okozhat.

Nem elrettenteni akarok, pusztán saját kútfőből merítve néhány lehetséges akadályt vázolni, ami szembe jöhet a tulajdonossal. Mindenképpen egy a helyi viszonyokat ismerő, megbízható szakembert lenne érdemes megkeresni, és vele közösen kialakítani a szükséges átalakításokat. Így fórumon keresztül levezényelni egy ilyet, hát ... akkor inkább a "Hogyan szerzem meg a sárga övem - tippek, trükkök karatézni tanulóknak" című kiadványt tudnám ajánlani. :)

Mindenképpen egy visszajelzést szeretnék majd kapni, mi lett a végső megoldás, ami esetleg másoknak is segíthet, ha hasonló cipőt húznak.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm a kimerítő és hosszú válaszod!

A válaszodban levő felvetések sorrendjében próbálok válaszolni;

- Zárlat, nem zárlat:
Ezt a fontos tényt valóban nem írtam, hogy azonnal nem lehet visszakapcsolni, én is erre gondoltam, hogy túlmelegedés/túláram miatt nem tudom azonnal visszakapcsolni.

- Áramkörök kialakítása:
Igen, teljesen érthető, hogy milyen módon szokták, vagy kellene kialakítani az áramköröket.
Ebben az esetben a helyzet adott volt, így vettük a lakást.

- Földelés hiánya:
Külön földelést nem találtam az elosztó környékén. Ez egy régi társasház Kispesten/Wekerlén. Ami viszont a válaszod alapján jó hír, hogy a gázvezeték viszonylag közel van, tehát a földet arról le tudnám szedni. (természetesen a festéket lekaparva, egy szallagos bilinccsel leágazva)

- Pusztán a mosógép...:
Igen, először én is erre gondoltam, hogy valami a fürdőszobás hálózatban nem okés, mert ha önmagában leveri egy újszerű mosógép a biztosítékot, akkor ott valami nagyon nem stimmel.
Azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy aluminium vezeték nincs a lakásban (kivéve a betáp), így pár dolgot ki lehet zárni abból amit írsz.
Azonban ami még érdekesebb, hogy megpróbáltam azt, hogy egy kültéri hosszabbítóval a mogógépet közvetlen bekötöm az elműs kismegszakító után. Ekkor jött a döbbenet: volt amikor így is leverte azt. Hangsúlyozom, a mosógép egy hosszabbítóval közvetlen az elműs kismegszakítóra volt kötve! Így már csak arra tudtam gondolni, hogy az elműs kismegszakító van elgyengűlve, ami olyasmit jelent az én olvasatomban, hogy az újszerű állapotához képest sokkal hamarabb is leold.
Lehetséges, hogy a benne található bimetál gyengyűlt meg olyan mértékben, hogy sokkal hamarabb leold? Van ilyen?
Itt amúgy adtál egy lehetséges megoldást: Meg fogom nézni, hogy a betáp-nulla jól meg van-e húzva a nullasínre.

- 32A
Ez már a kilátástalanság vége lenne, mert szerintem elégnek kellene lennie a 16A-es biztosítéknak...
Tehát erről egyenlőre ebben nem is gondolozok.


Egyenlőre így áll a dolog sajnos.
Tehát attól független, amiket válaszoltam neked csak egy támpontot kaptam, ami a nullavezető érintkezésének vizsgálata.


Remélem tudtam adni olyan válaszokat, ami talán kicsit közelebb visz a helyzet megismerésében.

Köszönettel várom válaszod és mások válaszát is!

üdv
Dávid
Üdv!

Most viszont velős és rövid leszek.
A villanyszerelés vagy bármi más nem könyvből vagy internetről egy még oly megfelelő fórum mellett sem kivitelezhető, ez nem pótolja a helyi szakember hozzáértését.
Volt hogy nagy eső után árammentessé vált házhoz hívtak - új építésű, csilli-villi - nem tudták visszakapcsolni a Fi relét. Átnézve a külső homlokzatot, de belül sem egy beázás, sehol nem volt arra utaló nyom, hol ázott be valami vezeték, míg ki nem derült, hogy az építők egy helyen a klímát is előkészítették, csak a kültéri vezetékét, hogy útba ne legyen, vagy ne lógjon, Isten tudja, beakasztották a csatornába. A többit már innen ki lehet találni. Ezért próbáltam fogodzókat adni, esetleg...
A kismegszakítók azért elég megbízhatók. Idővel ugyan előfordul, hogy egy biztosító nem ad át, vagy kontaktos, de ez hamar kiderül, ha másképp nem, füstjelekkel. A túláramvédelem, kialakításából adódóan, bár ritkán működtett, de megbízhatónak mondható. Találkoztam igazi békebelivel is, porcelán gombbal, ami majd mindenhol állítható volt valamiféle kis csavarral, de az is tette a dolgát, és az istennek sem állt kötélnek a tulaj, hogy ingyen és bérmentve lecseréljem egy mostanira, pdig nekem nagyon tetszett. :)
Közben azért még egy dolog eszembe jutott, de ez aránylag ritka, de meglehet. Nagyobb, sűrűn lakott területeken, vagy ellenkezőleg, igen hosszú vezetékek esetén előfordul, hogy a hálózati feszültség a vételezési helyen alacsonyabb, amit az eszköz nagyobb áramfelvétellel honorál. Érdemes lenne még egy egyszerű váltóáramú mutatós műszerrel is esetleg erre ránézni a hálózati feszültségre, akár egy-egy elműködés esetén. Ha ez 230-220V, akkor az normális, de 200 vagy az alatt viszont már problémás. Ugyan a mostani lapos TV-k gond nélkül működnek kisebb feszültségről, a mosógép és a nagyobb fogyasztók 10% csökkenés esetén akár 20 % nagyobb áramot is felvehetnek. A csökkent feszültséget okozhatja valóban a bejövő rész rossz kötése is, de ezt valóban szemrevételezéssel, vagy akár a csatlakozási pontok meghúzásával lehet kiküszöbölni.
Elégszer leírtam, a hálózati áram NEM JÁTÉK, nincs 3 élet, és innen felállva folytathatjuk. Kár kísérletezni ohm mérőkkel, hogy akkor jól kimérem, egy jó átmenet, szoros, fémtiszta érintkező felületekkel rendelkezik. Érdemes feszültségmentes állapotban vizsgálódni, és esetleg után- vagy meghúzni kötéseket, minthogy akaratlanul is a beépített birkózógéppel közelebbről is megismerkedjünk. Én továbbra is javaslom egy szaki közvetett vagy közvetlen bevonását.

Jó kutakodást!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég