Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Lépcső korlát építéshez szeretnék segítséget kérni: adott egy parkettás padló, alatta kb. 7 cm beton lemez, aminek az alsó kb. egyharmadában padlófűtés csövek futnak, ez alatt 10 cm polisztirol szigetelés és ez alatt a monolit födém. Nem jutok dülőre azzal a kérdéssel, hogy miként lehetne a korlátot rögzíteni a padlóhoz:
1. Belefúrni a betonba több, mint veszélyes, nem kockáztatnám. Vagy 2-3 cm-ig bátran tehetem, vajon?
2. Ha 2-3 cm-t be is tudnám fúrni, nem tűnik soknak, ahhoz hogy a korlát stabil legyen. Ragasztással lehetne esetleg rögzíteni?
3. Vagy a lépcső nyílás sarkainál marjak a parkettába egy kb. 8×8 cm-es fészket, ez alatt törjem fel a betont 2-3 cm mélységben és ragasszak bele egy fém betétet, amihez tudom majd rögzíteni a korlát sarok oszlopait és így merevítsem?
4. ???

Előre is köszönöm a segítséget!

Péter
Hello !
Már bocsi de miért kell a korlátot a padlóhoz rögzíteni ? Miért nem lehet azt a lépcsőhöz ? Nekem így van és tökéletes :)
Valamiért nem sikerült belépnem az előző useremmel, úgyhogy újat csináltam. (Én volnék, aki az első bejegyzést írta.)

Köszönöm a választ!

Ahol a lépcső fut, ott a korlát is a lépcsőhöz van rögzítve. Viszont a födém nyílás szélén is kell, hogy végigfusson egy korlát, hogy ne essünk rá a lépcsőre. Tehát ez tulajdonképpen nem a lépcső korlátja, hanem a lépcsőhöz tartozó födémnyílás korlátja.

A födémnyílás oldalába sajnos azért nem rögzíthetem, mert nincs akkora hely a födémnyílás széle és a felérkező korlát között (épp egy kéz elfér, ezt a hézagot meg kellene hagyni).

Időközben alakult egy megoldás, ami a mellékelt képen látszik.
image (1).png
image (1).png (45.47 KiB) Megtekintve 3376 alkalommal.


A nehézséget még az okozza most, hogy miként lehetne a laposacél betéthez (tartóhoz) stabilan rögzíteni a lépcső korlát oszlopait. (A képen az "A" jelű rögzítési pont a kérdés)

Menetesszár, menetes betét kombináción gondolkoztam és készítettem is próbát egy hulladék léccel, de a kapható menetes betétek 1,5-2cm hosszúak és ez kevésnek bizonyul ahhoz, hogy elég merev legyen a rögzítés. Egy kicsit nehezebb ember ha nekidől a korlátoszlopnak, akkor 1-2 mm-et kihúzza a menetes betétet a fából, így meglazul a metrikus csavar, ami a laposacélhoz szorítja az oszlopot.

Előre is köszönöm a segítséget!
Hát 1-2 képpel megtámogathattad volna még a kérdést a rajzon kívül, de anno én például nem is használtam menetes betétet a falépcsőhöz, hiszen ha csavar magméret körül fúrsz egy lyukat a keményfába és némi "síkosító" anyagot raksz az apamenetre a betekeréshez akkor az fog akkorát hogy a csavar előbb elszakad mint a menet ha 8-10 centit beletekered. Ha túl kicsi a lyuk akkor repeszthet, ha nagy akkor nem olyan erős. Amit nem annyira szeret ez a megoldás az a gyakori szétszedés összerakás. Pl az ajtópántok zöme így van rögzítve. Én 12 es méret alatt nem is kezdenék :) A másik tippem legyen alul szögletes az oszlop. Két 10-15 centi hosszú 25-30X5-6 os laposvasat ráhegesztesz (gyökölve két oldalról hogy tartson is ) a betonhoz odacsavarozott vasra az "A" ponton úgy hogy felfelé állnak. Az egyik laposvasra 2 lyukat fúrsz a végeitől kb 2 centire a másikra pedig a lyukakkal szemben menetes furatokat (hegesztés előtt). A vasak közt kívül akkora táv legyen mint a korlátoszlop vastagsága. A korlát elembe bemarod laposvasak helyét hogy mikor bedugod a laposvasak közé akkor a vas és fa egy síkban fusson. Átfúrod a korlát elemet a laposvasak lyukai közt és mondjuk belső kulcsnyílású süllyesztett fejű épp méretre szabott csavarokkal a két laposvas közé szorítod a korlát elemet. Aztán ha semmiképp sem akarod látni a fán a vasat akkor fested faszínre, stb. Vagy ha annyira nem kritikus a küllem akkor a bemarás is elmaradhat és az oszlopméret az belül legyen a vasak közt és mehet az átmenő csavar anyával.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég