Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Fórumozók!
A segítségeteket kérném a következő problema megoldasaban:
Adott egy 350 cm széles munkapult melyet a falra erősítve íróasztalként szeretnék használni.
Az munkapult elől lábakon állna, hátul viszont egy 350 cm hosszú lécre kívánom ültetni, mely lécet tiplikkel rögzítenék fel a falra a lábakkal megegyező magasságban. Van lézeres vízszintezőm, a tiplik helyét kijelölni nem is kihívás, de félek, hogy ha félremegy a fúró pár mm-t, akkor oda a vízszint, utólag nincs lehetőség korrigálni.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy a munkapult biztosan vízszintes legyen? Abban az esetben nem hiszek, hogy lehet 6-8-as tipliket mm pontosan elhelyezni a falban. :)
Valamiféle konzolban gondolkodok, amin lehet utólag valahogy kompenzálni, mint a konyhaszekrényeknél is szokás. Valami tipp?
Üdv!

Nem akarok nagyon akadékoskodni, kár ezt túlvariállni, de ki kellene számolni, hogy pl. 1 méteren 4 mm eltérés hány százalékos vagy fokos lejtőnek felel meg.
Biztosan nagyon jók ezek a lézeres mérők, Egyiptomban anno nem volt módjuk ilyet használni - talán szerencséjükre - tegnapi datálású hírek szerint még állnak a piramisok. :D Másrészről 6-os tippli tartónak? Max lámpához, de nem teherviselő részre, lévén ide max 4-es csavar tekerhető be, bár van az a sűrűség, amiben működhet.
Nem kellene ennyire túlbonyolítani, ajánlom a következő módszert.
1. Még felrakás előtt célszerű ellenőrizni, hogy léc valóban egyenes, kellően ki van egyengetve. Nem kalapáccsal. :)
2. A szélekhez közel, illetve a belső részen egyenlő távolságban furatokat fúrni a lécben, olyan vastagságban, amilyen csavarral fogatolva lesz a tartó. Terheléstől függően ez olyan 50-60 cm-től 100 terjedhet.
3. A lécet megfelelő magasságba felrakva a falra átjelölni a furatok helyét - csavarhúzó, ceruza, stb. - majd megfelelő fúróval kifúrni. A furatokat átjelölni a lécre, mint az a hozzászólásból kitetszett, kicsit bonyolultabb. A vízszintebe hozásra én egy hosszú vízmértéket használnék, itt jöhet szóba a lézeres.
4 Fúrás után tipplizés, és csavarozás. Mivel a furat átmérője nagyobb, mint az alkalmazott csavar, ha fúrásnál el is ment pár mm-t a lyuk helye, legfeljebb jobban fog tartani a csavar, mert kissé befeszül a helyére.
5 A vízszint ellenőrzése. Ha kapitális hibát nem vétettünk, akkor a lécnek vízben kell lennie.
Ilyen módszerrel én kábelcsatornákat teszek fel, ha nagyon sietek legfeljebb beütő dűbelt használok, gond nélkül. Remélem sikerül megalkotni ily módon az íróasztal rögzítését.
Viszont nem árt gondolni arra, hogy perfekt vízben lévő burkolást ritkán látni, ezért az elől lévő konzolok lábainál én gondolkodnék egy állítható megoldásban.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég