Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Van Sukorón egy házam ,két részletbe épült.1.rész 1958 -ba rakott sárfal,kő alap, rajta2 réteg bitumenes kátránypapir .Nem vizesedik, meszelés után egyszer csak a plafonon kidudorodó sok vékony repedés lett látható ,a fal felső 1/3 -ba is van pár db .Megnéztem ,lekapartam a meszelést alatta több réteg is lehet mert más szin jött elő .Azon gondolkodtam ha belülről hőszigetelném a falat és a plafont melegebb is lenne és a repedezés is eltűnne . De nem tudom ez megoldás lenne - e a repedés eltüntetésre vagy olyan mintha ágyúval lőnék a légyre . Érdeklődök van - e egyszerűbb megoldás és milyen módszerrel és anyaggal , érdemes egyátalán belsőleg szigetelni? A 2.rész 1973 -ba lett hozzá építve a toldásnál vastagabb és mélyebb a repedés . A hátsó rész tégla falú .Itt mit lehet tenni ? Hogyan és mivel lehet esetleg külsőleg szigetelni az egész házat ? Kösz
Üdv!

A repedezés nem a hő, hanem a páratartalom változása miatt alakul ki, azaz a mennyezet anyagának méretváltozása miatt jelenik meg.
Lelkileg két dologra kellene felkészülni.
1 Ahol a két épületrész kapcsolódik, MINDIG lesz repedés. Különösen, hogy sár és tégla találkozik, lévén eltérő az alap és az anyag is.
2 Ha esztétikai jellegű a probléma, akkor érdemes megbarátkozni vele. Egy belső hőszigetelés -áldásos hatásai ellenére - nem várt vagy számított következményekkel is járhat, egy száraz, nem vizesedő sár vagy vályogfal egy egyszerű, diszperzites festés hatására is könnyen penészes, felvizesedő fallá változhat. Számtalan példa van rá itt is, a fórumon. Nem véletlen, hogy meszelték, hiszen az víz szempontjából átjárható réteg, ellentétben a korszerűnek mondott diszperzitekkel.
Így egy belső szigetelés adott helyzetben csak ronthat a szerkezet állapotán, még ha álmennyezetes kialakítású, és nem ragasztott, és ha egyszer beköltözik a penész, azt csak ecetes kalapáccsal és bontóvésővel lehet eltávolítani.
Bár vannak "lélegző, páraáteresztő" szigetelések, mint a mellékelt példában is utána lehet olvasni, de ehhez szigetelésben járatos szakember tanácsát érdemes viszont mindenképpen kikérni.
Remélem közelebb tudtam vinni a megoldáshoz.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég