Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
24 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Sziasztok, azt tervezem, hogy összekötöm a kertben fúrt kutamat a ház hidegvíz körével. A kút úgy lett kialakítva az udvaron, hogy külön aknája van amiben elfér egy puffertartály. A kút kb 30 m mély a víz kb. 6-7 méterre van a talajszinttől, ebbe az aknába tennék egy 200-300 literes puffertartály amire a szivattyú dolgozna. A pufferből kb. 6-8 m-re kellene elvinni a lakás háztartási helyiségébe a vizet és onnan betáplálni a hidegvíz ágba így a wc, a tusoló, a mosógép erről menne, A kérdés az hogy a mélykútszivattyú tud kb 3-4 bár nyomást de a puffer egy "gödörben van" a beteplálási pont alatt kb 50 cm-el illetve a pufferig is fel kell emelnie. Fog így is tudni elég üzemi nyomást?
Szia
Hát több komoly problémát is felvet az elgondolás. Először is a ház rendszere a közművezetékről ivóvízzel már el van látva, erre rákötni még egy betáplálást tilos.
Ha a vízhálózat nyomása alacsonyabb mint a te rendszernyomásod akkor akár egy egész falut is megmérgezhetsz a kutad vizével hiszen a víz a kisebb nyomás irányába is halad tehát te leszel a környék vízszolgáltatója és ingyen. Sőt ha ez ki is derül akkor komoly büntetést kaphatsz.
Ha a nyomás nagyobb lenne a vízóra felől akkor pedig úgyis a nagyobb nyomás "győz" tehát hiába a rákötés a vízóra felől érkező víz fog a csapon folyni.
A probléma megoldása külön vezeték kiépítése a házban a kút vizének, vagy a meglévő vezeték leválasztása a vízmérőről.
A másik gond hogy szinte mindenütt csatorna van már és mivel olyan vizet juttatsz a csatornába ami nem a vízórán jön be így a csatorna használat is illegális hiszen épp a vízóra adata a számlázás alapja. Erre a megoldás a kút legálissá tétele felszerelése vízmérővel és a kút vízmérője után is csatorna és némi vízdíjat is kell fizetned. Egy ilyen legális rendszer ( ha sikerülne a szükséges engedélyeket megszerezni) még egy 30 méteres kút esetében is milliós nagyságrend.
A házban jelenleg nincs víz (tanya) és nincs csatorna sem derítővel gondoltam megoldani. Az ivóvizet amúgy is a köztéri csapról kell hozni. A rendszer a fent leírt módon működhetM mőködhet?
Tehát akkor egy eddig vízzel ellátatlan tanya vízellátásáról van szó.
Itt a nagyobb probléma a kút vízmélysége és a kicsinek tűnő nyomás mint a távolság és az ötven centi. 3-4 bar ?. Mert ha 4 akkor épp elég ha 3 akkor csak neccesen ha 3 sincs akkor pedig erős kompromisszumokkal. Azt lehet tudni milyen az a szivattyú ? A víz kiemelése és a házba juttatása kb 1 bar nyomást vesz el. Tehát máris 2-3 bar az amit hívhatunk üzemi nyomásnak, ráadásul az a maximum ahol a szivattyú már szinte nem is szállít vagy csak nagyon keveset. Épp ezért magát a rendszert a szivattyú max nyomása alá kell beállítani legalább 1 barral. Tehát ott tartunk hogy 3-4 bar ból elvesszük a kettőt akkor marad 1-2 bar mint max rendszernyomás. Ha kettő akkor még csak csak beállítható 1,2-2 bar közé egy szivattyú vezérlő, és még valahogy fog is csordogálni a víz. Ha kockáztatunk és nem tartjuk a szivattyú max nyomás - 1 bar értéket akkor már jobb a helyzet de szerencsétlen szituban örökjárós lesz a szivattyú és tönkre is mehet ettől ha csak nem valami ipari kategória ami ezt bírja. A 3-4 bar nyomás a szivattyú max nyomása, vagy beépítés utáni mért víznyomás ?
ez csak egy terv, még nem tudom milyen lesz a szivattyú, én egy sima közforgalomban kapható mélykútszivattyúra gondoltam (pl. Einhell), elképzelésem szerint a majdnem földfelszínen lévő pufferben lenne az üzemi nyomás 4 bar, ez nem eshet a felhasználásig egy teljes bárt nem? én a csapnál is majdnem erre a nyomásra számítottam. Azt nem értem, hogy miért kell az üzemi nyomást -1 barral csökkenteni, hiszen maximális nyomáson is a megadott átfolyási literértéket szállítja a szivattyú és ez elég a puffer visszatöltésére, még a ha folyamatos a vízfelvétel. ebben az esetben nyílván folyamatossan megy a szivattyú de ha nincs kivétel akkor felnyomja maxra és megáll. Úgy képzeltem el mint egy házivízművet csak nagyobb tartállyal hogy ritkábban induljon. .
Ha 4 bar lenne a felszíni puffer max nyomása akkor a mélység miatt és a veszteségekre kb 1 bar megy el és az általam javasolt 1 bar "rátartás" szintén fontos, tehát akkor 6 baros szivattyú kell a kútba. Ha 5 baros a szivattyú akkor már nem kéne erőltetni a 4 bar max nyomást a tartályban hanem 3,2 körül kéne beállítani. Persze ha áramlás kapcsoló vezérel akkor mindig a szivattyú max nyomása - a vízmélység miatti nyomásvesztés lesz a tartályban. Sajnos az egy óriási tévedés hogy a szivattyú a max nyomáson is szállít vizet. Ezt nagyon sokan rosszul értelmezik. Az olcsó szivattyúknál általában 2 paramétert adnak meg, a max nyomást és a max szállítási mennyiséget. Általában már akkor sem igaz egyik sem amikor ráírják a dobozra pár literrel és pár tizeddel kevesebb . Főleg egy kínai cuccnál mint amit említettél. Szóval karakterisztikát kell nézni ez pedig egy görbe. Az egyik vége a max nyomás a másik vége pedig a max szállítás. A max nyomás az nulla szállításnál igaz a max szállítás pedig nulla nyomásnál. Az igazság az a kettő közt lesz és ezt normálisabb termékeknél egy egyszerűbb karakterisztika görbével jobb termékeknél egy összetett karakterisztika görbével vagy részletes adattáblával adják meg. Hogy maradjunk az említett márkánál (amit mondjuk én inkább kerülnék) ez a karakterisztikája az egyik szivattyúnak :
einhell_bg-dw1300_melykuti-szivattyu3.JPG
einhell_bg-dw1300_melykuti-szivattyu3.JPG (30.74 KiB) Megtekintve 3846 alkalommal.


Amúgy a búvárszivattyús nagy tartályos házi vízmű sokkal jobb megoldás mint azok a 20 literes erőlködőművek felső szivattyúval, de az igazi megoldás az egy nyomásszabályzós rendszer lenne. Itt viszont már 6-7 bar kellene a tartályban amiből a szabályzó stabil 2-3 bart engedne a házra. Így nem lenne az hogy hol nagyon folyik hol meg alig.
És akkor jönne a kedvenc témám a kút !
Azt tudjuk hogy hol a nyugvószint. Azt viszont nem hogy hol az üzemi szint és hány liter/perc a tiszta vizes hozam. Ezek nagyon fontos adatok mert ha túlterheled a kutat akkor koszos vizet ad és tönkre is mehet. Már pedig koszos vízben mosni nem jó ötlet.
értem, amit a szivattyúról írtál, ezek szerint kellene egy nagyobb nyomású szivattyú esetleg tudnál ajánlani egyet?
Amit viszont nem értek az az amit a kútról írtál, nem tudom hol lesz az üzemi szint, a szivattyúnál gondolom megadják mekkora vízoszlop kell felette. Kezdetben arra gondoltam, hogy valamilyen sima szivattyúval "járatom" a kutat amíg szív magának egy gödröt amiből majd dolgozhat.
Költségkeret és kútadatok ismeretében tudok javasolni de addig csupán találgatás, vagy valami minimum javaslat ami elegendő a ház és normál igényekhez ( kb 25-30 liter/perc ) amivel már a lakásban is folyik és a slaggal is lehet kocsit mosni vagy a virágos kertet öntözni és egyszerre :)
Szóval a kút adatai azért fontosak mert nem mindegy hogy mondjuk azzal az előbb említett 30 literrel 7 méterről 10 méterre megy le a kútban a vízszint és ott már egyensúlyba kerül tehát nem csökken tovább és tiszta is marad persze, vagy mondjuk 21 méterre megy le a szint és be is koszososdik homokosodik a víz. Tehát az üzemi szint a tiszta vizes hozamhoz tartózó vízszint amire lecsökken szivattyúzáskor. Ennek a maximális értékét szokás megadni és nem szabad túllépni a használat során. A kút készítőjének kell bemérni és megadni. Természetesen a szivattyút is ez alá kell építeni hogy ne fusson szárazra de csak annyival kell lejjebb rakni amennyit muszáj. Tehát 1-2 métert, vagy amit a kútfúró mondott mert lehet hogy épp ott már szűrő van és hát a kútszűrőbe nem kéne szivattyút telepíteni csak akkor ha nincs más lehetőség. A legnagyobb hiba mikor a szivattyút berakják a kút aljába. Meg szokták adni a szivattyúhoz azt az adatot is hogy hány métert szabad vízbe meríteni és ezt megint be kell tartani. Egyszerűbb olcsóbb szivattyúknál ez 5-10 méter szokott lenni a komolyabbak 50-100 métert is bírnak vagy többet. Ha nincsenek kútadatok akkor vagy megbízol vele valakit hogy próba szivattyúzzon, vagy magad szerzel eszközt és próbálsz adatokat nyerni.

szabalyos-szabalytalan_kutfuras.jpg
szabalyos-szabalytalan_kutfuras.jpg (70.67 KiB) Megtekintve 3877 alkalommal.
A kútrol sajnos nem tudok semmit, de mivel amúgy is tervben volt a tisztítattása és azt "hivatásos" kútfóró végzi majd ezeket az adatokat elkérem. Bár gyanítom az egyszerűbb és rosszabb megoldás van kivitelezve és ezen már szerintem nem lehet változtatni, de lehet esetleg mélyebbre furatni. Ezek tükrében tudsz valamilyen szivattyút vagy más gépészeti megoldás ajánlani?
Ha "hivatásos" akkor nem fúr kútba lyukat (meg se próbál), ha fúr bele akkor nem az. Kompresszoros tisztítás ami tisztít is és hozam megállapításra is alkalmas, egy kamerázás után én ezzel kezdenék. Persze ha tényleg hozzáértő akkor eszköze és módszere is lesz mindenhez. Sajnos ha a szakszerűtlen kivitelezéssel készült akkor hamarosan a derítőd levét fogod a kútból szivattyúzni, legyen az bármilyen mély is hiszen nincs réteg kizárás.
Elkeserítő nem gondoltam volna hogy a kúttal lesz probléma. Azt hittem a gépészet a szűk keresztmetszet. Ha már kihívom a kútfórót és valóban új kutat kell fúrni akkor mire figyeljek? és ennek tükrében még mindig kérdés a gépészet, tehát elméleti síkon tudnál ajánlani egy komplett összeállítást a kutak átlagos vízhozamára tekinttetel?
Üdv
Hát igen, nem véletlenül írtam hogy
És akkor jönne a kedvenc témám a kút !

Sajnos rengeteg silány szakszerűtlen kókler munka van. Nincs olyan falu ahol legalább 1-2 önjelölt barkácsoló ne kiáltaná ki magát kútfúrónak. Se szaktudás se felszerelés csak a kalandvágy :) Esetleg egyik másikuk apja nagyapja is csinált ilyent egykor kézzel, csak mondjuk 30-40 éve vödörrel meg pumpás kúttal húzták a vizet napi 50-100 litert most meg szivattyúval és percenként ugyanannyit. Ami akkor jó volt az ma már nem. Ezek kivédésére néhány elképesztő eset után kezdtem el foglalkozni ezzel http://www.kutkamera.hu/ Volt olyan aki a megvásárolandó ingatlan árából jelentős összeget alkudott le mert a kút semmit sem ért. Ugye hányan írják azt a hirdetéseikbe hogy ....... telek, ház üdülő stb. fúrt kúttal eladó ? Aztán kiderül hogy a kút csupán egy cső a földben amiből kevés vagy koszos vagy sáros víz jön, vagy semmi. De láttam olyan (eladó) ásott kutat amiben 10 centi víz és 20 centi iszap volt csak.
A korábban feltett két ábra jól mutatja a különbséget a jó és a rossz kút közt. Ha már a kivitelezés sem olyan mint aminek lenni kellene akkor miért lenne a végeredmény jó ? Egy kút hozamát a talaj geológiai tulajdonságai adják meg. Arra kell figyelni hogy az adottságok minél jobban kihasználhatóak legyenek a kivitelezés eredményeként. Tehát megfelelő vízadó rétegben megfelelő átmérővel megfelelő szűrőválasztással megfelelően beépíteni a megfelelő béléscsövet és ez megfelelően szűrőkavicsolni és rétegkizárni. Tudom sok a megfelelő de épp azért kell a szakember hogy az adott helyszínen eldöntse mi az ami megfelelő. Egy biztos az nem kút mikor "bedugnak" a földbe pár tíz méter műanyag csövet. Viszont egy arra alkalmas helyen akár 5-15 méter mélységből is lehet igazi kutat csinálni. Sajnos vannak bizonyos kémiai elemek amiknek a mentességét még a világ legjobb kútfúrója sem tudja garantálni.
Mondjuk a mostani mínuszos időjárás amúgy sem az ideális kútfúró idő, sokan ilyenkor nem is vállalnak vagy ha épp benne vannak akkor leállnak. Legfeljebb azok dolgoznak akik komoly technikai háttérrel tudnak fúrni éjjel nappal folyamatosan, vagy valami nagyon elszánt napi megélhetési gondokkal küzdő kalandor. Ebben a hidegben fél óra is elég hogy befagyjanak a gépek ha nem járatod.
Kérdezd meg a kiszemelt embered hogy mennyi és milyen szűrőkavicsot fog felhasználni a kúthoz, milyen kútcsövet és szűrőt tervez használni, milyen iszapképző anyagot, vagy ha nem használ iszapképzőt akkor miért nem, mennyi ideig és hogyan kompresszorozza az elkészült kutat és azt követően meddig próba szivattyúzza ?
Ha a válaszait elküldöd megmondom hogy van vagy nincs értelme megbízni. Esetleg ha közelebbi helyszínt megmondod lehet azt is tudom kb mennyit kellene fúrni egy jó kútért.
Húú, hát még nincs szakemberem csak elképzelésem, amúgy tavasszal gondoltam elkezdeni, amikor én sem fagyok oda. Mindezeket megkérdezem ha megtaláltam a szakembert, viszont ha már újat kell furatni használhatom a már meglévő aknát és a régi kút mellé (kb. max 1 méter) lehet újat fúrni? (nem szeretnék még aknát is építeni) illetve tudom hogy van egy mészkőréteg kb 7-8 méteren ennek az átfúrása gondot jelenthet 160-as csőátmérőnél mert kell ekkora hogy beférjen a szivattyú.
Üdv
Hát van megoldás a régi mellé fúrni közvetlenül. Sőt akár aknába is de ez drágítja a kivitelezést. '160 as csővel nem szokás csak ipari vagy mezőgazdasági kutakat csinálni és annak bizony már a 250-300 as lyuk jár mert nem lesz a kavicsnak helye. Egyrészt a 160 as kútcső is drága másrészt a vastag lyuk is. Főleg ha követ kell fúrni vastag fúróval. Háztartásra 113 és 125 ös csőátmérő az elterjedt réselt szűrővel és szivattyúválaszték is van abból ami ezekbe beépíthető. A 125 ös csőhöz különösen nagy a választék. A mészkő kifúrásába az egyszerű gépeknek bele szokott törni a bicskája, de az sem mindegy hogy az a mészkő milyen mészkő. Egy puhább szarmata vagy lajta mészkő vagy egy nagyon kemény dachsteini mészkő. No és az sem mindegy hogy repedezett vagy szálba álló.
De ha mészkő van akkor ez nem egy alföldi tanya lesz :)
24 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 7 vendég