Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Van egy 120 L-es boyler, ami adja a meleg vizet. Nincs semmi probléma amíg egy csapból van meleg víz elvétel. Viszont amikor még egy csapból meleg vizet engednek a nyomás nagy mértékben lecsökken és a mindkét helyen egymás ellen állítgatjuk a meleg vizet. Ez például nagyon kellemetlen ha valaki zuhanyzik más valaki pedig szeretne egyszerűen kezet mosni. Van erre valami megoldás ami stabilan tartja a meleg víz ágból érkező víz mennyiségét?
Valami, ami közvetlenül a boylerből kijövő meleg víz vezeték után építhető és stabilan tartja a nyomás.

köszönöm ha van valami bevált működő megoldás,
István
Szia
Az alap probléma az hogy több víz tud a bojlerből kifolyni mint amennyi bele és a víz az nem hülye arra megy amerre könnyebb. Általában vékonyka flexi csövecskékkel vannak bekötve ezek a bojlerek, szűk sarokszelepeken keresztül. Olyan vékony a kifolyó mit amilyen a befolyó, ez áramlási ellenállást okoz az pedig nyomásesést a meleg vezeték rendszerben, a nyomásesés meg minél nagyobb annál jobban érezhető a kifolyó mennyiségen. Olcsó csodakütyü nem létezik, a bemenő keresztmetszeteket kéne növelni ha lehet, de megeshet hogy a lakás (ház) rendszere is problémásan vékonyka bele értve a hideg vezetéket is. ( a "jó lesz nekünk ez az olcsó" kategória problémái ) Lehet kivitelezési baj nem megfelelő keresztmetszetek lerakódások vízkő szűkületek stb, szerelvények nyomvonal vezetési bajok, alacsony vagy ingadozó bejövő nyomás pl házi vízmű stb. Léteznek termosztátos csaptelepek állítólag kezelik is a problémát de messze nem az olcsó kategória ha a "kínai minőséget" kerülni akarod. Vannak nyomásszabályozók is egyik másik a meleg vizet is tolerálja de azt tudni kell hogy ezek a sokból csinálják a stabil keveset. Már pedig ha mondjuk van 2 bar rendszernyomásod akkor arra bizony nem lehet még szabályzót is rakni mert nincs miből szabályozni. Ha vannak a meleg vizes fogyasztók előtt sarok vagy csempe szelepek azok részleges elzárásával ( hideg és meleg is ) lehet talán olyan állapotot beállítani amikor hiába nyitják ki a csapot teljesen is az nem lesz hatással a másik helyen épp nyitva lévő fogyasztási helyre csak épp mire megtelik a felmosó vödör addig megfájdul a derekad :) Ráadásul ha épp zuhanyozás közben fogja valamelyik családtag használni a gyorsöblítős wc-t akkor ki fogsz ugrani úgy is a zuhany alól :) Tehát ha megoldható akkor némi használati szabályokat is hozni kell.
Köszi. Ezzel a sztendert fehér flexibilis (16 mm külső átmérő) csővel van szerelve a vízrendszer és az köti össze egy flexibilis csővel a boylert.
Tudsz egy példát mutatni erre: " Léteznek termosztátos csaptelepek állítólag kezelik is a problémát de messze nem az olcsó kategória".
Elég frusztráló a probléma ezért valami kezdenem kell vele.

köszi!
István
Javaslom az Ezermester cikket ebben van róla szó :
http://ezermester.hu/cikk-1926/Vizcsapok_rejtelmei
itt pedig egy forgalmazó :
http://www.ravak.hu/hu/termosztatos-csaptelepek
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 1 vendég

cron