Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Fórumozók! Házépítés előtt állunk, egy 83 nm-es házat fogunk építeni. Most állunk a villanybekötés előtt. Az egyik villanyszerelő azt javasolta, hogy 3*16 A-t kössünk be, egy másik viszont azt, hogy 3*20 A. A 3*20 A bekötése jelentős többletköltséggel járna. Érdeklődni szeretnék, hogy Önök melyik bekötését javasolnák, a 3*16A vagy a 3*20A bekötését? Amit használni fogunk az hűtőgép, főzőlap, sütő, kisgépek (piritó, vízforraló, turmixgép stb.), mosógép, esetleg szárítógép, mosogatógép, tv, számitógép, porszívó, pár év múlva talán egy klima. Illetve még egy olyan kérdésem van, hogy javasolják-e a C tipusú kismegszakitót a B helyett? Előre is köszönöm szépen válaszukat!
Üdv
Nem vagyok villany szaki csak user. Kismegszakítókról itt olvashatsz : http://ezermester.hu/cikk-5986/Kismegszakitok ( én "c"mellé szavazok nekem is az van )
Ha nem lesz villanybojler akkor a 3x16 is elég lesz ( talán még azzal is ) de általában az szokott lenni hogy az idő múlásával újabb és újabb elektromos készülékek lesznek "nélkülözhetetlenek" ezért célszerű a többet választani. Mást ne mondjak az alanyi jogon "ingyen" járó 32 amper sincs oly rég óta de nem is oly régen még ha az 1x6-10 ampert bekötötték valahová az maga a mennyország volt a gyertya és viharlámpa után.
Ami érdekes az a "hálózat fejlesztési hozzájárulás" néven szedett sarc ami a 32 amper felett fizetendő meg az a jó magyar szokás hogy építs magadnak csatornát víz villany és gázvezetéket, (utat járdát stb. ha nincs ) amin majd világpiaci ár felett megveheted a szolgáltatást vagy az energiát :) Még jó hogy pékséget húsüzemet kocsmát stb nem kell magunknak építeni :) Érdekes hogy a net a kábeltv a telefon az tud úgy is működni hogy nem te építed meg magadnak :)
Köszönöm szépen a választ!
A fenti teljesítmény igény biztonságos kielégítéséhez a 2*16 + 1*25 A-t javaslom.
A felsorolt gépek esetleges egyidejű használata miatt szoktuk így kérni a bekötést.
Valóban el lehetne döcögni a 3*16 A-ról is, de szinte lehetetlen úgy szétosztani a lakás fogyasztását,
hogy ne jusson egy kismegszakítóra egyszerre két nagyobb teljesítményű gép.
A gyakorlatban 1*32A-ral kevesebb a probléma, mint a 3*16A-ral, pedig azért még nem is kell fizetni.
Ha nagyon szorítós a pénz kérdés, akkor még lehet ügyeskedni a 2*10 + 25 A-rel is, ilyenkor az összes
nagyobb teljesítményű készülék a 25-ről megy a világítási körök, meg az egyéb dugaljak a 2*10-ről,
de akkor tényleg "C" típusúak legyenek az autómaták, mert pl. egy porszívó is könnyen leoldja a B10-et.
lalibatyo írta: ... Mást ne mondjak az alanyi jogon "ingyen" járó 32 amper sincs oly rég óta de nem is oly régen még ha az 1x6-10 ampert bekötötték valahová az maga a mennyország volt a gyertya és viharlámpa után.

Kedves lalibátyó! Uszke legalább 10 éve 32A az alap. :) A 3F bekötés meg felénk főleg - leszámítva a kisüzemeket természetesen - főleg faluhelyt volt jellemző, főleg a biztonság okán. A többi meg elment privátba, most nem írnám le mégegyszer.
Aki nem hiszi, az meg nézzen utána. :)
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
quovadis írta: ... mert pl. egy porszívó is könnyen leoldja a B10-et.

A C10-t is. Eltérés a túláram védelemben van a C javára. Ld. itt.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Kedves lalibátyó! Uszke legalább 10 éve 32A az alap


Az én koromban a 10 év az a nem rég volt kategória kedves Jmedvegy :) Lassan már orvos helyett is régészhez kell járjak ....
jmedvegy írta:
quovadis írta: ... mert pl. egy porszívó is könnyen leoldja a B10-et.

A C10-t is. Eltérés a túláram védelemben van a C javára. Ld. itt.

Üdv. mindenkinek !
Tudtommal pontosan a motorok indításához van a "C" tipusú kismegszakító kitalálva.
Az indulási, nagyobb áramfelvételt hivatott tovább elviselni, de hosszabb ideig
természetesen, csak a névleges árammal terhelhető.
Felénk már csak nagyon indokolt esetben szerel fel ilyent az EON.
Üdv!

Már bocsánat, de akárhonnan nézem a kioldási grafikon, az egyik tengely percben, a másik meg a névleges x-szeresében van megadva, miközben a "C" ugyanazon időben nagyobb névleges (értsük percekben) túláramot enged meg. De ez a rövid idejű időre is értendő, így alkalmasabb motor indítási áram elviselésére, azonos időben a névleges nagyobb hányadát is engedi meg. No, ez kicsit barokkos volt. Éppen emiatt nem szereli az E-on, mert a sok kicsi sokra megy, adott körön jelentősen túlterhelhetik a fogyasztók a betáp transzformátort, így maradnak a B-k a fogyasztóknak.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég