Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv, hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy a frissen gyalult deszkáimból készült polcokat minél olcsóbban (ingyen, ha lehet) kezelem le. A követkzőt tettem:
A nyers fát lekentem szűrt, használt étolajjal 3 alkalommal, majd viasszal (maradék gyertya) bedörzsöltem, hajszárítóval rámelegítettem, viasz, hő, és kész. Mivel az egyik sütésnél paprikás kolbász is volt, az olajam pirosas árnyalata kicsit mahagónis színt adott. Ez nekem annyira megtetszett, hogy nekiestem egy kisablaknak is.
Hozzáértők: mire számítsak? Butaság, vagy ez is egy favédő módszer?
Kedves Attila!

Hát az egyik szemem sír, a másik meg nevet...
Talán Rostás Árpád tanuló vagy, de azért nem gondolkodtam volna a helyedben annyit.
Még ilyen étolaj-parafin hőkezeléses kombót még nem hallottam, remélem, hogy működni fog.
A favédő olajok elég speciális összetételűek, és általában nem is olcsók. Az étolajat, mint neve is mutatja, elsősorban más célra használatos. Vele az a gond, bármennyire is növényi eredetű, elég sok macerának teszik ki, teljesen megváltozik a szerkezete. A gond vele az, hogy igazán soha nem fog megszáradni, és ha idővel a benne lévő anyagok, ami olyan könnyen folyóssá teszik, elpárolognak, és egy ragacsos, kezelhetetlen valami marad vissza. A paraffin megint egy másik anyag, ami nem keveredik az olajjal. Félek, hogy a felület idővel foltos lesz, ahol az olaj maradt túlsúlyban, ott ragacsos lesz, esetleg foghat is, tehát a rápakolt dolgokat befoghatja. Különösen, ha paprikával is színezve lesz. Majd az idő eldönti. Bár ne legyen igazam. Talán jobb megoldás lett volna egy félolaj-lazúr kombó, esetleg vörös színben.
De azért egy visszajelzést tehetnél, mennyire működött a dolog, de pár hónap múlva már bizonyost tudhatunk.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Eltelt 7 hónap, és a kezelés kitart. A nyári nap nem vitte le a viaszt, az eső nem kezdte ki, a színt tartja, nem szürkül, szerintem működik.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Pár éve egy padlástér felújításában már nagyszerű tanácsokat kaptam itt, most pedig favédő szerekben szeretnék segítséget kapni.
Régi gerendából szeretnék ágykeretet, és nem tudom milyen favédő szert használjak, ami nem csak megelőző, hanem adott esetben, ha már lakik a fában "valaki", az is eltűnjön belőle.

Köszönöm
Andi
Üdv!

Értem én hogy villanymotor, de mitől forog?
Kérdésére a válaszom, hogy őszinte legyek, kissé elfogja keseríteni. Tökéletes védelem nincs, talán a telített fa lehet megoldás, elvben vállalnak bérkezelést is, a honlapon olvashatók a részletek, de a gerenda anyagától és méreteitől függ, mennyire képes a favédőszer ezt átjárni. Célszerű a megadott linken felvenni a céggel a kapcsolatot, biztosan nagyobb tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren.
Házipraktika a szú vagy más bogár ellen tökéletes nincs, talán az ecetes balta, gyakorta próbálják aromás hígítóval, olajos beeresztéssel meggátolni a további terjedést, vagy éppen megfelelő méretű zsákba kötve az anyagot, széndioxidos gázzal - szifonpatron - kezelni napokig, így irtva a már benn élőket. De mint említettem, tökéletes megoldás nincs, voltaképpen a kezelés és festés után az ilyen fa mindig "melegágya" a további fertőzéseknek. A bogaras fából viszont az egészségesbe is átterjed a rovar. Ez viszont biztosra vehető, bár úriember biztosra nem fogad...
Átgondolva a projektet, ha a rusztikus megjelenés a cél, egészséges anyagból érdemes lenne elkészíteni a külső, látható részt, és a kevésbé látványos részeken új, garantált rovarmentes faanyag felhasználásával a belső, nem látható részeket. Hosszútávon mindenképpen hasznosabb és időtállóbb megoldás születhet.

Sok sikert és jó munkát!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég