Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv.

70-es évek elején épült házról van szó. Kő lábazat, b30-as téglával. Mikor beköltöztük nagyon magas volt a páratartalom, kb 70%-os. Ez minden szobán szépen meg is látszott, penész illetve páralecsapódás foltok, főleg a szekrények mögött. Egy szobát rendbe tettünk, kapott új aljzatbetont, 6 cm-es polisztirol szigeteléssel. A fal alsó fél méterét levertem, kapott új vakolatot is. Most került kb 1 hónapja a fal mellé bútor és már megjelent egy kis páralecsapódás. Most olyan 50% körül mozog a páratartalom. A falak alja jóval hidegebb, mint kb 1 méteres magasságban. Viszont egy másik szobában ahol most is le van verve a vakolat azt vettem észre, hogy a sima tégla (vakolat nélkül) legalul, is sokkal melegebb, mint a kb fél méterre felette lévő még vakolt rész. Amúgy a tégla csont száraz. Szóval a kérdésem az lenne, hogy miért melegebb (jóval) a legalsó sor csupasz téglám, mint a fél méterrel magasabban lévő vakolt rész? Köszönöm.
Üdv
Mérted hőmérővel, vagy csak a hőérzetedre hagyatkozol ?
Szia.

Lézeres hőmérőm nincs itthon, csak simán kézrátéttel tapogattam meg. Érezhető az eltérés eléggé.
Gondolom majd egy külső szigetelés sokat segít a dolgon, de előbb más munkák (konyha, fürdő, tető) vannak még.
A sarokba letettem egy páratartalom mérőt is. Itt sima parketta van, mellette a levert vakolatú tégla. Na ott (szobában 22 fok) lent, 15 fok van 65%-os párával.
A külső szigetelés biztosan sokat fog segíteni de a lábazatot is kell kívül szigetelni. Szerintem amit írsz az inkább érzéki csalódás lesz. A tégla egy porózus anyag kevésbé jó hővezetési képességgel mint a vakolat. Gyorsan ki is próbáltam itthon :) 19,1 fok meleg a klinkerfal és a vakolt mellette lévő is 170 es magasságban Mindkettőt megérintve nekem is a vakolt kb 5 fokkal hidegebbnek tűnik az érintés pillanata után pár másodperccel. Lent a fal aljában ezek a hőfokok 17,4fok most. (A fűtés tegnap este ment utoljára 10 centi EPS van a 38 as porotermen.
Igazad lehet. Annyit már most módosítok a tapasztaltakon, hogy nem a vakolat hidegebb, hanem rajta a festék. Amúgy természetesen a lábazatot is fogom szigetelni. Volt nálam tavaly hőkamera kölcsön, azzal néztem meg. Na a lábazat a legmelegebb kívül. Vörösen izzik. Ahhoz képest a fal meg csak kék. Annyi hogy lehet látni a radiátort a fal mögött. Este majd dobok fel pár képet, csak most telóról vagyok. Mindenesetre berendeltem egy media páramentesítőt amíg nem lesz szigetelés, kitolom vele a harmatpontot. Az nem zavar ha kicsit hidegebb a fal, de nem legyen penész a bútor mögött mert akkor irgum burgum.
IR_0151.jpg
IR_0151.jpg (39.4 KiB) Megtekintve 1967 alkalommal.

IR_0145.jpg
IR_0145.jpg (40.36 KiB) Megtekintve 1955 alkalommal.

IR_0138.jpg
IR_0138.jpg (46.21 KiB) Megtekintve 1994 alkalommal.


Cserépkályha, csak mint érdekesség. Belső, régi redőnytoknál is durván megy el a meleg. Persze majd azzal is lesz foglalkozva, idővel. :D
Üdv!
Mitől ilyen meleg a lábazatod, fűtött pince van a ház alatt? Általában fordítva szokott kinézni egy hőkamerás felvétel, a falak izzanak a lábazat jég hideg.
Szia!

Nincs pincém, sajnos. Nos? Akkor ez most érdekes lett? :D
Szia!

Igen érdekes lett. Általában a lábazat hidegebb, mert a falakat fűti a beltér melege, a lábazatot meg hűti a föld hidege. Biztos van magyarázat a jelenségre, hirtelen lehűlés a lábazat még nem hűlt le és csak a felvétel előtt lett befűtve, így a falak még hidegek.
Milyen körülmények között fotóztad?
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég