Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Megszeretném tudni, hogy fixen bekötött villany bojlerre (120 l-es) és fűtő infra szőnyegre (6 KW) lehet hivatalosan éjjeli áram váltót felszereltetni, az áram szolgáltató mit szól hozzá, és ha hálózatot bővíttetek 1 fázist kérjek 40 A-est (elég ?) vagy 3 fázison elosztva a terhelést?(3x? KW) Mert olvastam, hogy átkapcsolásoknál nem egyszerű az eset, és a FI (életvédelmi) relét pedig felejtsük el.
A felújított lakás 60 négyzetméteres, tökéletes hőszigeteléssel, menyezet fűtéssel, de jelenleg nincs vezérelt áram mérő a lakásban (áram szolgáltató kérésre megadná)
Köszönöm a válaszokat.
Üdv!

Először egy kis helyreigazítás. Az áramváltó az az eszköz, ami mérőkörökben használnak, igen nagy áramok mérésére, nem azonos a sönttel, de ezt majd legközelebb vesszük :) . Egy áramváltó pl 100A átmenő áram esetén szolgáltat 5 A mérőáramot a kimeneten.
De vissza az alap-problémához. Amit Ön Szeretne, az a vezérelt áram, régi nevén éjjeli áram vagy éjszakai fogyasztás. Sokszor leírtam, így most nem fogom, miért más, lényegében akár napközben is lehet feszültség alatt a vezérelt áramrész, de lehet csak percekre, jobb esetben hosszabb időre. a lényeg az, hogy a rákapcsolt fogyasztó számára ez ne okozzon problémát, a többszöri ki vagy be kapcsolás. A fogyasztásmérő önálló körként üzemel, nem a szokványos nappali vagy általános körből vesz el, a 32 A biztosító elégségesnek tűnik, a 40A már azért kicsit sok. Kialakításilag a táplált rész nem lehet megbontva, megszakítás nélkül kell eljuttatni a fogyasztóhoz, illetve szabálytalanul erről nem lehet vételezni áramot, de ezt minden szolgáltató ügyfélszolgálatán készségesen elmondják, a szakemberek meg kivitelezik.

Azt viszont egyáltalán nem értem, miért kellene a Fi relét, vagy inkább áramvédő relét, elfelejteni? Ennek az az értelme, ha valamiért vmely fogyasztónál testzárlat van, akkor a kioldási áramnak megfelelően (100mA vagy 32 mA) elműködjön. Egy fázis-nulla zárlatnál előbb leold a kismegszakító, minthogy a Fi megszólaljon. Nem értem, viszont - ld az előbbi okfejtés - a két körre külön-külön védőkapcsoló kell, nem lehet "közös", illetve lehet, de akkor annak 63 A-nek kell lennie, és meghibásodás esetén csak a áramszolgáltató engedélyével cserélhető. Ezt egyáltalán nem favorizálnám. Kicsit faramuci talán, de érthető remélem.

Az igénylésnél az dönt inkább mekkora hely van és lehetőség a fogy.mérő kialakítására, mert egy 3F mérőhely olyan 80-100 eFt, míg egy 1F mérőhely megáll olyan 40-50 eFt-nál, persze körülményektől és sajátosságoktól függően. És ez mindig a tulajdonos költsége, ne felejtsük el, nem a szolgáltató sara.

Első nekifutásra ennyi jutott eszembe, remélem tudtam segíteni a döntés meghozatalában.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Azt hiszem már másik éjszakai árammal foglalkozó topicban leírásra került, de nézzük mégegyszer.
Az áramszolgáltatók által biztosított vezérelt (kedvezményes árszabású) leánykori nevén éjszakai tarifát
kizárólag tárolós rendszerű vízmelegítők és helyiségfűtő fix bekötésű készülékek üzemeltetésére szabad használni.
Tilos a tarifák közti átjárás (átkapcsolgatás) mert az nem kívánt hálózati viszonyokat hozhat létre a szolgáltató hálózatán.
Mindez mellett sokan beiktatnak átkapcsoló elemeket, hogy a kedvezményes időszakban az egyéb villamos készülékek is az olcsóbb tarifájú mérőről üzemeljenek. Ilyen esetben persze hogy leoldanak az áramvédő kapcsolók, mivel a fázist a vezérelt áram ÁV-én kersztül kapják a készülékek, a nulla viszont a mindennapszaki mérés ÁV-én folyik át.
Gondolom, Te a fűtés folyamatossága miatt szeretnéd az átkapcsolást, de ez is tilos. ha még szabadna is, akkor sem látok
benne nagy spórlást, mert javarészt a nappaliról fűtenének fel a készülékek és mire megjönne a vezérelt, addgra már nem igényelnék azt, vagy csak aránytalanul kis időre a befektetéshez képest.
Köszönöm szépen a választ.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég