Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Nem rég vettem egy lakást.Kémény ellenőrzéskor hiányolták a tisztító nyílást és a bilincset. Hol tudok ilyet venni? Felszerelhetem én is?Gondolom egy olyan füstcső elemet kell vennem amin van tisztítónyílás és kicserélni a megfelelő elemmel a mostani füstcsövön.A mostani füstcső kerülete 43 cm. Ilyenkor az átmérő adja a megfelelő méretet?
Köszönöm előre is! (A kéményseprők 50 000ft körüli szerelési díjjal riogattak.)
Mónika
Kedves Mónika!

A kémény méretből valószínűsítve a kémény belül 14x14-es falazott, mert 43 cm külső átmérővel egy kályhához nemigen volna füstcső. Ehhez kapható "Kéményajtó, kémény tisztítónyílás, rozsdamentes, kulccsal zárható", kb. 4860 Ft-ért. Ugyanott vehet a fém füstcső átmérőnek megfelelő bilincset is. A beszerléshez fenti esetben érdemes megkérni a kéményseprőt.

Üdvözlet
Kedves öreg ház !
Köszönöm a választ!
Úgy tűnik nem sikerült pontosan leírnom a problémámat. A kéményem rendben.
A fém kályhacsőről (ami a gázbojler és a kémény között van) hiányolták a tisztítónyílást és a meglevő bilincsen kívül plusz egy bilincset. Ezért gondolom, hogy ha sikerül tisztítónyílással rendelkező elemet vennem akkor kicserélhetem én is.
Néztem a neten, de ilyen nagy méretű csövet nem láttam tisztítónyílással.ellátva.Ha a kerülete 43 cm, akkor az átmérője kb.27 cm lehet. Jól értem,hogy így átmérő szerint kell keresnem?
Köszönöm még egyszer!
Üdvözlettel: Mónika
Üdv!
A 43 (43,96) cm kerületű cső átmérője 14 cm, vagyis 140-es csőhöz kell bilincset keresned. 27cm átmérőjű csőnek 85 cm a kerülete.
Magán a fém csövön keresték a tisztítónyílást? Nem a kéményen?
Milyen gáz bojlered van, zárt vagy nyitott égésterű?
Kedves Plászló!

Kösz a választ. Magán a fém füstcsövön keresték a tisztítónyílást.Nem tudom ezt nyitottnak vagy zártnak nevezik.
Ez egy Fégtherm átfolyó vízrendszerű bojler. Elől van egy kis nyílás, ott látom az őrlángot.A fedőburkolatot le lehet venni, ha elkoszolódik ki tudom tisztítani azt a csövecskét, ami tele szokott menni porral.Maga a test egy szürke bödön amit körbefutnak a vízcsövek és így melegszik fel a víz.
Egyébként azt mondták a kéményesek, hogy a katasztrófavédelem majd küld nekem egy levelet.
Üdv! Mónika
Kedves Mónika!

A zárt vagy nyitott a kazán rendszerét jelenti. Zárt rendszerű, ha az égéstér teljesen el van zárva a körülötte lévő légtértől, az égéshez szükséges levegőt is a kéményen keresztül kapja. Nyitott rendszerű, ha az égéstér nincs elzárva a környezetétől, az égéshez szükséges levegőt a környezetéből veszi fel.
Ez azért szükséges, mert a kéményrendszere már a kettőnek. A zárt rendszerűhöz létezik revíziós elem, de normál fém kéménycsövön még nem láttam ilyet.
Kedves Plászló!

Akkor nekem egy nyitott rendszerű bojlerem van.

Kéményseprők figyelemfelhívásának szövege:"Nem megfelelő az összekötő elem tisztítási, ellenőrzési feltétele, miivel nem tartalmaz legalább egy tisztítónyílást,az illesztései sem megfelelőek."
Köszi! Mónika
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, kéményseprők ellenőrizték a lakásomat, hiányoltak összekötőelem - tisztítónyílást. Illetve hő- és áramlástechnikai méretezést, teljesítménynyilatkozatot.
Tudnátok ajánlani kivitelezőt aki beépíti a tisztítónyílást és a teljesítménynyilatkozatot is ad korrekt áron?
Köszi
Szia!

Jobb ötletem nincs, keress a Google-val. Általában a felülvizsgálatot végzők tudnak ajánlani szakembert, aki megcsinálja a szükséges átalakítást.
Csak egy ötlet:
http://futesszerelo-mester.hu/kemeny-bekotes-atalakitasa/kereses.html

Sajnos a tisztítónyílás megkövetelésével az egész kéményszakaszt - ami a gázkészülék és a kémény között van - cseréltetik rozsdamentes acél csőre, amin van egy kis ajtó. Számomra érthetetlen egy gázkészülék esetén, aminek tiszta az égésterméke és ezeket a csöveket pillanatok alatt le lehet bontani, ha tisztítani kellene.
Viszont ezek a méretezési és teljesítmény nyilatkozata új nekem. Ha jól tudom változott a törvény, már rád van bízva az ellenőrzés, nem automatikusan mennek kekeckedni.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég