Tisztelt Szakértő!

Segítségét kérném.

1930-as években épült házat vettünk, nem vizesedik, 90-es években alászigeteltek, minden szép és jó a házzal stb. Beköltözés után belső felújítás, mely sikeresen zárult, most mennék kintre a terveimet végrehajtani.

Az előző tulaj mondta, hogy van egy pince amit ő betömött törmelékkel a tetejéig. A pince lejárót megástam kicsit - mivel úgy tudtam, hogy teljesen be van tömve - mert le akartam betonozni, fölé garázst terveztem. Amikor kis alapot ásnék a betonnak, beszaladt az ásóm a mélybe. A lényeg, hogy nem volt teljesen betömve csak kb. a harmada, nagyjából ki is pucoltam. Kb. 10 nm-es, előző előtti tulaj szerint kb. 190 és 220 cm mély (két részből áll). A baj viszont az, hogy kb. 50 cm-es víz van benne.

A régi tulaj mondta, hogy gyerekkora óta (kb 70 éves a bácsi) nem volt fennt talajvíz. A szomszéd pincéje is hasonló mélységű, és az övében nincs talajvíz. Elkezdtem kivödrözni a vizet, nem szivárgott napok óta semmi sem vissza. A pince mellett volt egy hatalmas emésztő kb 2-3 méterre, mióta az megvan, azóta állt meg benne néha a víz állítólag, mert átszivárgott (ezt is az előző előtti tulaj mesélte). Az emésztőt én megszüntettem, mert a szennyvizet "bekötöttük" :), és az amúgy teli emésztő szippantás nélkül kb. 2 hónap alatt ki is ürült.

A pince betömését vályoggal kezdték, ami szétmállott. Az egész pince alja tehát agyagos vályog, amit a vízzel együtt nem tudok már felhozni, csak esek-kelek a cuppogó ragadós löttyben. Amíg ki nem szárad szerintem nem is lehet kiszedni.A többi törmeléket nagyjából kiürítettem, rengeteg tégla, csempe, járólap meg miegymás volt benne, most már csak nagyjából az alján lévő vályog némi törmelékkel.

A kérdésem, hogy honnan tudom, hogy ez talajvíz-e? Az elméletem, hogy átszivárgott víz valóban az emésztőből, és az agyag az alján vízzáró réteget képzett amitől nem tudott elszivárogni. Mivel a bejárat be volt tömve, felülről sem szellőzött a pince semmit.
Hogyan tudom meggyorsítani a kiszáradást?

A segítségeket előre is köszönöm. Esetleg ha nem írtam le valami infót, akkor pótolom. Mivel az elmúlt egy hetet az ásással és a pince feltárásával töltöttem, sokat tudok még mesélni róla. Köszönhető még a régi tulajnak is. Az előttem lévőnek meg gratulálni tudok, hogy egy szép pincét telihányt spórolva a konténeres sittszállításon.

Norb.