Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözletem!

Egy nyaraló 100 nm-es teteje most kap új faragott fenyő fazsindelyt. Abban kérnem a segítségüket, hogy mivel, hányszor es milyen időközönként kellene lekenni a felrakas után, illetve ha elázik kénes elott utána teljesen ki kell-e száradjon vagy ha mar nem tűnik nedvesnek keneheto? Eddig rengeteg változatot hallottam: faradtolaj, használt étolaj es faradtolaj keveréke, lenolaj, illetve lenolaj-faradtolaj kevereke. Mi inkább a javaslat?

Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv!

Fazsindellyel még nem volt dolgom, így kicsit bizonytalan a pontos válasz.

Régente tudomásom szerint fakátránnyal kezelték a zsindelyt, hogy tartósabb maradjon. Ebben a kategóriában az ásványi olaj jellegű olajok vagy festékek állnak a megoldáshoz közel, bár ez elsőnek ma már leginkább környezetvédelmi okok miatt kétséges a használata. A lenolajat nem ajánlom, mivel pórustömítőként hamar kimosódna, így hatása ideig-óráig tartana. Az étolaj, már elnézést, de nem felület kezelő anyag. Van benne valami, ami idővel ragacsos, elég gusztustalan anyaggá alakítja, ha olajat hosszú időn át állni hagyjuk. Az autók vagy munkagépek fáradt olaja ma már jobbára szintetikus, hogy ez mennyire hatásos, és esztétikailag mennyire megfelelő, arról is lehetne vitatkozni. Talán a legmegfelelőbb lenne az előzőek alapján valamilyen olajalapú - de nem használt - festék, vagy egyszerű ásványolaj, amelyet a jobb szívódás okán érdemes lenne benzinnel, lakkbenzinnel felhigítani. A fáradt olaj mellett annyi tapasztalat áll, hogy gyerekkoromban a kerítést kezelték jó anyámék - szoc reál, jobb híján - a gépállomásról hozott fáradt olajjal, és 30-40 évig a bőrdeszkából készült kerítésnek az égvilágon át nem volt semmi baja. Későbbi sorsáról nem tudok, mivel szüleim innen aztán elköltöztek. De ez egy másik történet.
De ha önmagában, kezelés nélkül marad, és megfelelően hasították, akkor is elviekben, helyes felrakást feltételezve, az élettartam olyan 30-40 év. A legjobb mégis az lenne, ha annak az ajánlását kérnénk ki, aki a felrakta, kifejezetten fazsindely védő szerről én még nem hallottam.
Azért egy visszajelzést kérnék, mi lett a döntés és megoldás.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!

Keresd Holyop Zsuzsát
06-70-366-60-18

Nem ismerem, itt találtam rá:
http://epitkezes.forum.hu/faanyagvedelem/714-letenyei-varosi-konyvtar-fazsindelyeinek-vedokezelese.html
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég