Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Jó napot
Puffertartályt szereltem a vegyes tüzelésű kazánomra és a következő probléma adódott:a puffer felmelegszik,a hőmérséklet a tartályban kiegyenlítődik,alul-felül egyforma,a kazánban leég a tűz de a keringető szivattyú nem kapcsol ki mert a pufferből meleg vizet szív ki és melegen tartja a kazánt.Addig keringeti a pufferben levő meleg vizet míg az annyira le nem hűl,hogy a csőtermosztát kikapcsolja a szivattyút.Tud valaki megoldást erre a problémára?Kösz.
Ps.A kazánból a puffer felső felén áramlik be a meleg víz és az aljából szívja ki a szivattyú,így juttatva vissza a kazánba.Tehát a szivattyú szívja a kazánba a vizet,de csőtermosztáttal a kazánból kiáramló meleg víz vezéreli.Remélem érthetően fogalmaztam.
Üdv!
Mekkora puffert rakott milyen teljesítményű kazánhoz? Elsőre azt mondanám, kicsi a puffer, a szivattyú nagyon megmozgatja a vizet, nem tud rétegződni.
Másik probléma: a csőtermosztátot le kell cserélni füstgáztermosztátra. Ez a füstgáz hőmérsékletére kapcsol, ha kialszik a tűz, lekapcsolja a szivattyút, függetlenül a víz hőmérsékletétől.

http://ocean-l.hu/tkr/?cat=156
A puffer 1000 liter,a kazán 45kw,de csak félig rakom tele fával.Kb. 60fok körül kiegyenlítődik a víz hőmérséklete.A tartály magassága 180cm,ebből a víz tárolására alkalmas tartály 150cm.Füstgáz termosztátról még nem hallottam,de így első elgondolkodáskor úgy gondolom,hogy fenn áll az a veszély,hogy a kazánban levő izzó szén elegendő hőt termel(füst nélkül),hogy felfőzze a vizet a kazánba,ha a szivattyú nem működik.Hogy 80 fokos vizet tudjak tárolni magas hőfokon kell működtessem a kazánt.
A másik probléma az lenne,hogy a puffer valamennyit visszahűl attól is,hogy a meleg víz gravitációsan távozik a tartály tetején levő kimeneten(termoszifon jelenség),ugyanis a puffer a pincében van.Ez a távozó meleg nem jut fel a lakásba,csak a pincét melegíti.Ez ellen hogy lehet védekezni?Kösz a választ.
Üdv!
Jól éreztem, hogy kicsi a puffer. Ehhez a kazánhoz ökölszabály szerint minimum 2000 (2250) literes puffer kellene. A puffer lényege, hogy a kazánt a legjobb hatásfokon üzemeltethesd, ne képződjön kátrány a kéményben, kazánban.
A füstgáztermosztát addig keringteti a vizet, amíg érzékeli a kéményben a forró füstgázt ami még melegíteni tudja a vizet. A füstgáztermoszrát nem füstöt érzékel, hanem a füstgáz hőjét. Láthatod, a kis puffer miatt a visszatérőn is olyan meleg víz érkezik a kazánba, hogy a csőtermosztát nem tud időben lekapcsolni.
A pufferből kilépő csövet szigeteld le, akkor nem tud ott elveszni a hő.
bohumil írta: A puffer 1000 liter,a kazán 45kw,de csak félig rakom tele fával.Kb. 60fok körül kiegyenlítődik a víz hőmérséklete.A tartály magassága 180cm,ebből a víz tárolására alkalmas tartály 150cm.Füstgáz termosztátról még nem hallottam,de így első elgondolkodáskor úgy gondolom,hogy fenn áll az a veszély,hogy a kazánban levő izzó szén elegendő hőt termel(füst nélkül),hogy felfőzze a vizet a kazánba,ha a szivattyú nem működik.Hogy 80 fokos vizet tudjak tárolni magas hőfokon kell működtessem a kazánt.
A másik probléma az lenne,hogy a puffer valamennyit visszahűl attól is,hogy a meleg víz gravitációsan távozik a tartály tetején levő kimeneten(termoszifon jelenség),ugyanis a puffer a pincében van.Ez a távozó meleg nem jut fel a lakásba,csak a pincét melegíti.Ez ellen hogy lehet védekezni?Kösz a választ.


Füstgáz termosztát így van azért kell, hogy a keringtető szivattyút állítsa le ha pl 300 fok alá csökkenne a füstgázod (nincs égés) így nem keringteti ki a felfűtött vizedet a pufferből. Egy merülő termosztát pedig annak megakadályozására van hogy a kazánba fel forrjon a víz (ez figyeli és indítja a keringtetőt ha felmegy 90 fok felé a vized). Illetve ha lerajzolnád a rendszert erre a "termoszifon" jelenségre is fényt lehetne deríteni egy lengőnyelves vagy rugós visszacsapóval ha látnám a rendszert.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 49 vendég