Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Szép estét!

A kérdésem már a címben is leírtam, de itt kicsit kifejteném bővebben. Egy 35 nm-es albérletben lakom, ahol a fűtésre két lehetőségem van, egy parapetes FÉG Zeusz konvektor a szobában( a folyósara nyílik a parapet ), illetve a fürdőszobában egy kéményes, régi FÉG f25 fali konvektor (nem tudom a típust teljesen pontosan írtam-e, vajszínű álló téglalap, három részre osztott borítással). Azt szeretném megkérdezni így a fűtési szezon közeledtével, hogy van-e különbség köztük a hatásfok tekintetében? A fali konvektornak ugye nincs őrlángja, így minden alkalommal be kell gyújtani, ami kicsit macerás, de ha tudom hogy nem eszik többet a szobai konvektornál, akkor bátrabban használnám. A Zeusznak elég sok idő kell amíg befűti a lakást, mert a falak mind a szabadba néznek, alattam pedig nem laknak rendszeresen. Van értelme este hazaérve a fali konvektort is bekapcsolni, vagy várjam meg amíg a Zeusz befűt?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

M Máté
Szia!

Én sem tudtam a pontos fogyasztást , de utána néztem :

http://www.szatmari.hu/termekek/fo_futes/keszulekek/konvektorok/kemenyes_konvektorok/feg_euro_fk25_falifuto_bezs
[url]
http://www.szatmari.hu/termekek/fo_fute ... tor_fekete[/url]

Érdembeli különbség nincsen.
Maximum a Zeusz mellett szól a 93% hatásfok (bár kíváncsi lenék erre a hatásfokra de legyen)
Mondjuk az őrláng nélküli mellett az is szól, hogy maga az őrláng is képes 1m3 fogyasztani naponta! (30napos hónap 30m3 csak ez) .
de ha belegondolsz hogy egész nap hűlik a lakás és aztkell felfűteni az sem jó. Hőn tartani valamit gazdaságosabb mint felfűteni. Így az őrláng, és a hőntartás mellett szavaznék. A hőntartást ne 20 foknak vedd, hanem pl.:17 nél ne hagyd lejjebb menni.
Üdv!
Sokan próbálnak úgy spórolni, hogy csak akkor fűtik fel a lakást, ha otthon vannak. Így reményeik szerint kevesebb gázt fogyasztanak, de már szakemberek kimutatták, hogy ezzel a módszerrel nem megtakarít, hanem éppen több gázt fogyaszt. Az egész nap hűlő lakást este kell visszafűteni, ami nem lenne probléma, de a lehűlt falakat is vissza kell fűteni, ezért ebben az időszakban több gázt igényel a komfort hőmérséklet elérése, mint egy folyamatosan fűtött lakás falainál. A lehűlt falak folyamatosan a fűtés ellen dolgoznak, így sokkal később lesz megfelelő meleg a lakásban és amíg a falak fel nem melegszenek a környezeti hőmérsékletre, sok energiát elvonnak a beltértől.
Takarékoskodni úgy lehet szerintem a legjobban, ha az üres időszakokban 17-18 fokra leveszed a fűtést és amikor hazaérsz akkor emeled 20 vagy afeletti hőfokra. Hamarabb érzed a meleget és kevesebb gázzal éred el.
Persze ezzel lehet vitatkozni, ha kevés időt töltesz otthon, akkor lehet az előző módszerrel érsz el nagyobb megtakarítást.

Nálam 18 fokra van állítva a hőmérséklet ha nem vagyok otthon és ha hazaérek, sokáig fel sem tűnik, hogy hűvös van, csak amikor már mindent elrendeztem akkor emelem 20 fokra.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég