Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni házunk vízszigetelésével kapcsolatban.

Feleségemmel vásároltunk egy házat, aminek a belső felújítása és a tető cseréje tavaly megvalósult.
Idén szeretnénk homlokzati hőszigetelést készíteni, de a ház mellett (házfaltól kb 1 méterre) egy kibetonozott mederben patak fut.

A ház szerkezete nagyon jó, egy repedés sincs sehol.

A ház körüli lábazaton láthatóak só nyomok (nem csak a patak felől), tehát biztos van felfelé menő pára, de az most bent nem okoz bajt.
Félek, hogy amint lezárjuk szigeteléssel a pára útját az belül jelenik meg.

A ház két részből áll, egy utcafronti klasszikus kockaházból és egy hozzáépített épületrészből. A ház ezáltal "L" alakú.
Az utcai épület sóskúti kő alappal és tömör tégla falakkal rendelkezik, kb 80 éves, míg a hátsó rész megközelítőleg 30 éves, beton alapú, blokktégla falazatú.

A terv az, hogy a ház mellett feltörjük a betont és az alapot kenhető szigeteléssel vízmentessé tesszük. Itt akadtam el.

A kérdés az, hogy pontosan miket kellene elvégezni.

Gondoltam, hogy az alap mellé (elsősorban a patak mentén, de akár máshol is) kellene egy betonozott fal erősítésnek. A tervezett rétegrend: kenhető szigetelés, XPS, beton fal (talán zsalukő) és földfeltöltés.

A lábazat és a felmenő fal közé valamilyen injektálásos vízzárást tervezek (házilagos kivitelezéssel ha lehet). Erre is szívesen fogadnék tanácsot, tippet.

Kérnék minden hozzáértőt, hogy adjon tanácsot mivel tudnám biztosítani, hogy a lábazatot oldalról ne érje víznyomás, mert félek, hogy szigetelés után a fal szívja majd fel a nedvességet.

Továbbá érdekelne, hogy van-e jobb ötlet ennél?
Drénlemez, dréncső, sóder a házfal mellett?

A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!

Leginkább gondolatébresztőnek szánom az alábbiakat.
Az injektálásos módszerről hallottam jót, is, rosszat is. Szerintem még mindig a legmegbízhatóbb, ha az alap és a fal közötti vízszigetelést újíttatod fel.Ez azt jelenti, hogy az alap és fal közötti részt kivágják, régi sérült szigetelést kiszedik, új megbízható szigetelést raknak közé, majd nyomásálló habarccsal kitömik a rést. De ezt igazán a belső felújítás előtt kellett volna megcsináltatni, mert csak akkor működik, ha a falat teljes keresztmetszetében átvágják és cserélik a szigetelést. Ezt a szigetelést egybe kell hozni az aljzat szigeteléssel, ami aljzatbontással járhat. Ezért lett volna jó a legelején megcsináltatni, mielőtt bármit is ügyködtök a házon.
Ha jól sejtem, nem kezdenétek elölről... :roll:
Jól érzed, ha hajlamos nedvesedésre a fal az alap felől, csak rontasz rajta a homlokzati szigeteléssel. Jó lenne megtudni, hogy a fal eleve nedvesedik (sónyomok mértéke), vagy egy patakkiöntés eredménye. Bármit is csinálsz az alappal, addig ne hőszigetelj, míg meg nem győződtél, hogy száraz a fal, nem kap utánpótlást az alap felől. Ehhez egy jó csapadékos időszak kellene, amikor a talaj nedvességszintje és a talajvízszint megemelkedik.
Sok mindent nem tehetsz, marad az injektálás és a drénezés. A kettő együtt remélhetőleg eredményes lesz. Viszont egyáltalán nem javaslom a házilagos kivitelezést, ehhez tudás, tapasztalat, megfelelő szerszámok és főleg anyag kell. Egy tapasztalt szakember meg tudja határozni, hogy az esetedben milyen módszerrel és anyaggal dolgozzon. Vedd figyelembe az eredeti és a toldaléképület eltérő anyagait, kivitelezési módját.
Elvileg az injektálásnak elégnek kell lennie, de szerintem kiegészítő védelemként a drénezés sem ártana, a ház körüli területen csökkentheted a talaj nedvességtartalmát, esetleges magas talajvízszintet.
Az alap oldalának szigetelése csak a hirtelen talajvíz emelkedéstől, vagy áradástól véd, a víz megtalálja az utat az alap alja felől továbbra is. Nem mondom, hogy felesleges, de nem ez fogja megoldani a problémádat. Az oldalról jövő nedvesség ellen véd, de az a nedvesség ami az oldalánál jelen van, az az alap aljánál is, és ott már nem tudod leszigetelni. A nedvességgel érintkező felületet drasztikusan csökkenti, de teljesen nem szünteti meg, mert az alap alja nagy valószínűséggel közvetlenül érintkezik a földdel, ha magas a talajvízszint, akkor benne is áll. A víz a kapilláris hatás miatt jóval a talajvízszint fölé kúszik.
Szerintem nézz körül a piacon, kérjél néhány ajánlatot, amiben a garanciális felelősség is egyértelmű.
Nehéz látatlanban véleményt mondani. Sajnos te sem ismered a házad viselkedését, az előzményeket, így ha bizonytalan vagy, akkor inkább várjál addig, míg mindenfajta időjárási körülmények között megtapasztalod, mit tud a ház, vizesednek a falak, vagy sem. Amennyiben mindkét oldalról szabadon lélegezhet a fal, akkor csekély mértékű nedvesedés nyom nélkül el tud párologni, de mihelyst lezárod kívülről, mindent belülről tapasztalsz meg. Azt se feledd, egy nedves fal sokkal jobban vezeti a hőt - rosszabb hőszigetelő -, így szerencsétlen esetben a hőszigeteléssel nem érsz semmit, mert amennyit javít a hőszigetelő, annyit ronthat a nedves fal a ház hőveszteségén.

Írtad a kiegészítő betonfalat. Szerintem ahogy elképzeled, nincs sok értelme. Hacsak a ház mellé raksz egy betonfalat, azzal maximum az aljzatszigetelést támasztod meg, a házat nem. Egy támasztófalnak mélyre kell lenyúlnia, merevítő bordákkal, ami képes ténylegesen támasztani, vagy egybe kell kötni az alappal, hogy egy egységet képezzen. Gondolj bele, készítesz egy tartófalat, ami között ott van a drénlemez. Ha elindulna valamelyik fal a talajszerkezet átázása miatt, a drénlemezt szétlapítja, míg neki nem feszül a tartófalnak és vajon a tartófal elég erős-e ahhoz, hogy ne engedje tovább mozogni a ház falát? Akárhogy is nézzük, a ház és az erősítésnek készített fal között van néhány centi a drénlemez miatt, ha ennyit kimozdul a fal, akkor már nagy baj van statikailag a házzal.
Tisztelt Ezermester!.

Kérdésem afelé hajlana..hogy adott egy könnyűszerkezetű házrész...minap tapasztaltam hogy a nagy esőzések közepette az 1 ik sarok ahol kivülről az eresz fut lefele..igen nyirkos a faanyag.még a lábazati szigetelés nem került fel...lehetséges hogy a zsalupreszen keresztűl ahogy verte az eső átjutott belülre?Vagy máy lehet a gond...?

Válaszát előre is köszönöm!
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 6 vendég