Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözletem

Szeretnék tanácsot kérni. A tetőtéri lakásba szeretném a meleg víz ellátást kivitelezni. A terv szerint felszerelnék egy 10 vagy 15 literes vízmelegítőt a fürdőszobai pult alá és egy 50 literes bojlert. A vízmelegítő látná el a mosdót és a mosogatót, mivel ezek ugyanazon fal két oldalán vannak, a bojler pedig csak a zuhanyzót. Jelenleg csak a hideg víz van bekötve, műanyag csővel szerelve. Íme egy vázlat :

fürdőszoba.jpg
fürdőszoba.jpg (166.11 KiB) Megtekintve 1638 alkalommal.


A kérdésem az lenne, hogy a bojleren és vízmelegítőn milyen szerelvények kellenek illetve kellenek-e ? Nyomásszabályzó, tágulási tartály stb. Lehet az összes bekötést műanyag csővel szerelni ?

Mivel Ariston berendezéseket néztem, náluk találtam az alábbi ábrát, de az egyik boltban szinte lehülyéztek, hogy minek ez, csak két felxicsővel be kel kötni és kész. Tudom : forduljak szakihoz :) Képes vagyok összeszerelni, ha tudom mit miért és hogyan kell.

ariston2.jpg
ariston2.jpg (72.66 KiB) Megtekintve 1662 alkalommal.
Üdv!
Vannak apró problémák. Ne ijedj meg, nem vészesek. Az átfolyó rendszerű bojlerhez csak saját, szabad kifolyású csaptelepét (vagy működésében megegyezőt) szabad használni. Ennél gyakorlatilag a hideg vizet engeded be e bojlerba és a másik csappal csak a hideg és meleg víz arányát változtatod. Egy bojlerrel csak egy csapot tudsz ellátni.
Amennyiben mindkét csaptelepet akarod egy bojlerrel kiszolgálni, akkor csak zárt rendszerűt szerelhetsz fel. Ebből is van 10 literes, és ehhez vannak kötelező szerelvények, mint a kombinált szelep (túlnyomás és visszacsapó szelep). A műszaki adataiban megadják mekkora maximális nyomással lehet üzemeltetni, ha nálatok magasabb az érték, akkor nyomáscsökkentő is kell.
Nézzük sorban a rajzot:
- Isolating Valve: ezt a hidegvíz ágba mindenképp érdemes beszerelni, ha valami miatt le kell zárni a bojlert, ne az egész ház vízrendszerét kelljen lezárni
- Pressure Reducing Valve: Csak ha nagyobb a víznyomás, mint amit a bojler elvisel
- Non Return Valve: visszacsapószelep, a kombinált biztonsági szelep része
- Expansion Vessel: gyanítom ez alatt a kalapácsütés ellen védő tágulási tartályt értik, nem a fűtési rendszerekhez használtat. Ritkán használják, a karos csapok, wc és mosógép szelepek hirtelen zárása miatti nyomástorlódást, visszacsapást hivatott kiegyenlíteni. Érzékeny berendezések előtt nem árt ha van, de gyakorlatilag az egész vízvezetékrendszer tudja ezt kompenzálni. Akad olyan csövezés (kivitelezési hiba miatt), ami a hirtelen nyomásváltozásra el tud mozdulni, nekiütődve a falnak jól hallhatóan koppan. Ezt tudja csökkenteni, vagy megszüntetni ez a tartály.
- Pressure Relief Valve: Gyakorlatilag a túlnyomásszelep, ami a kombinált szelepben szerepel. A kombinált szelepben a visszacsapószelep nem engedi a forró vizet a hidegvízhálózatba visszafolyni, ezért a víz melegedése közbeni térfogatnövekedést el kell valahogy vezetni, ki kell ereszteni a felesleget (ha a csap is zárva van, nincs hova mennie) és ez a szelep elengedi felesleges vízmennyiséget a túlfolyón (Discharge) keresztül.
Sok szónak is egy a vége, normál esetben a bojlert egy biztonsági szeleppel be lehet üzemelni.

BOJLER BIZTONSÁGI SZELEP

bojler0001.jpg
bojler0001.jpg (53.71 KiB) Megtekintve 1640 alkalommal.

További, nélkülözhetetlen biztonsági alkatrész, a bojler-biztonsági szelep. Beépítése mindig a tápvízellátó hálózat bojler elötti szakaszába történik. Tehát a bojler hideg víz ágába kell beépíteni. Csatlakoztatása 1/2″ belső menettel történik. bojlerjavítás biztonsági szelep
Felépítése: A vízáramlás sorrendjében magába foglalja: A (1) visszacsapó szelepet, amely megakadályozza a víz visszaáramlását a bojlerből a tápvízhálózatba. A biztonsági szelepet (2), amely elvezeti a bojler felfűtése következtében táguló víz által okozott, illetőleg a hőmérséklet-korlátozó együttes hibája eseténkeletkező túlnyomást.
A lefúvógomb (4) balra történőelfordításával a szeleptányért (2) ki lehet emelni és a vizet a bojlerből le lehet engedni, a lefúvató csövön (3) keresztül.
Fűtés közben biztonsági okokból az elvezető vezetékből víznek kell folynia!
Működés ellenőrzése végett a lefuvató gombot időnként balra, a beütött nyíl irányába kell elforgatni. A bojlerből a leeresztő vezetéken keresztül ilyenkor víznek kell távoznia.
Beszerelési utasítás:
A biztonsági szelepeket a bojler bemenő hidegvíz -vezetékbe kell beépíteni és a bojlertől nem szabad lezárhatónak lennie. A biztonsági szelep és a bojler közé semmiféle elzáró eszközt, szennyfogót vagy szűkítőt nem szabad beszerelni.
A bojler biztonsági szelepek jól hozzáférhetőek legyenek, biztosítani kel, hogy lefúváskor személyek a kiáramló víz vagy gőz által ne legyenek veszélyeztetve.

A bojlerekhez nyitott, megfigyelhető lefúvató vezetéket kell készíteni, amelyet a befagyástól is óvni kell, ezért a víz kifolyása épületen belül legyen.
A lefúvató vezetéknek a biztonsági szelep kimenő keresztmetszetével megegyezőnek kell lennie, és legfeljebb két ív lehet rajta, max. hossza pedig két méter lehet. Ha több ív vagy nagyobb hosszúság kell, akkor a lefúvóvezeték névleges méretét egy névleges átmérővel nagyobbra kell választani. A lefúvóvezeték iránya eső jellegű legyen.


Nohát, mit találtam!! Bár élőben ilyet még nem láttam élőben, de ezek szerint létezik. A melegvíz ágba kötik be a tágulási tartályt, nem a hidegbe. Ez tényleg tágulási tartály - lényege, hogy a felfűtés közbeni víztérfogat növekedést a tágulási tartály fogja fel, nem csöpög el feleslegesen a kombinált szelepen keresztül. A készítője szerint ezen felül véd a csap elzárásakor fellépő kalapácsütés hatástól és lágyabb lesz a nyitás - zárás.

THM_0001317778.jpg
THM_0001317778.jpg (22.21 KiB) Megtekintve 1632 alkalommal.

DE!! Ettől még a kombinált szelep nem hagyható el a bojler elől, mert túlfűtés esetén a forró vizet és gőzt a túlnyomásszelep tudja elvezetni, különben felrobbanhat a bojler. :!:
Kösz a választ.

A vízmelegítő (http://www.ariston.com/hu/AN_LUX_ECO) nem átfolyós rendszerű, ha jól értem ez tulajdonképpen egy kis bojler.

Ahogy én értelmezem a rajzot jobbról-balra :

- elzáró szelep: ez már adott, mivel a meglévő hálózatra csatlakoztattam a tetőtéri vizet
- nyomáscsökkentő : nem tudom mekkora a nyomás, mindenképp beépítem közvetlenül az elzáró szelep után
- visszacsapó szelep : egyértelmű : nem engedi a meleg vizet a hideg oldalra
- tágulási tartály : az alábbi rajz szerint csak akkor kell, ha a vízmelegítő hideg csatlakozás és az első csap között a megadottnál kevesebb csőszakasz van. Tulajdonképpen a hőtágulást hivatott elraktározni.

ariston.jpg
ariston.jpg (348.38 KiB) Megtekintve 1612 alkalommal.


- 6 bar-os biztonsági szelep : itt inkább az egész rendszer védelmére szolgál. Ha valamilyen okból elszabadulna a nyomás, leengedi a lefolyóba a felesleget.
A nyomáscsökkentő szerintem felesleges, max. 8 bar-os nyomást visel el, annyi nem szokott lenni a vízhálózatban, 3-5 bar a jellemző. A biztonsági szelep 6 bar körül nyit, ha ekkora lenne a hálózati víznyomás, akkor folyamatosan engedné a vizet.
Ez a bekötés amiatt van, mert az olaszok a dizájnra helyezték a hangsúlyt. A nálunk általánosan elterjedt biztonsági szelep teljes védelmet nyújt önmagában is a bojler számára, de látható helyre építve rontja a bojler kinézetét.
Az alábbi videón az mondják, hogy a melegítőt csak réz csővel lehet bekötni, min. 300 mm hosszban.

Ez miért kell ? És kell-e egyáltalán ?

https://www.youtube.com/watch?v=nLPpV5bzb-o
Megmondom őszintén, halvány lila gőzöm sincs róla. Ha csak a melegvízoldalon lenne még lehetne magyarázni a kilépő víz hőmérsékletével, de 30 cm-en annyit nem hűl a víz, hogy utána biztonságos legyen a műanyag csöveknek. Ráadásul az összes fitting műanyag, így ez is ellentmond neki.
Én is kíváncsian várom, hátha valaki tudja rá a magyarázatot. Csak annyit árul el, hogy biztonsági okokból.... :roll:
Az egész szerelés szerintem csúnya és bonyolult.
Ez egy bemutató film, nem kell szépnek lennie ☺
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég