Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Ezermester!

Adott egy régi építésű, félig tégla, félig szikla építésű társasház félszuterén, napfényes lakása, aminek alapja a kert szintjéhez képest csupán 40 cm-re van lejjebb.
A lakás injektálással utólagos vízszigetelésen esett át 2 éve, plussz idén lett befejezve egy téglától kezdődő lakásfelújítás.
Az alapot szigeteltük kátránnyal, 3 cm-es hungarocellel, 4-5 cm-es beton réteggel.
Elektromos padlófűtést raktunk le, de nem falig, csak azokra a részekre, ahova bútor nem kerül.
A sarokba került a konyha egy része, ami 1 hónap után elkezdett penészedni, bár próbálom kordában tartani savo-val :(

A mellékelt képen a szóban forgó penészesedő konyha kültéri része látható (a sitt el lesz távolítva), mert mi hőhídra gyanakszunk, hiszen ennyi szigetelés után már talajvízre nem gondolunk, sőt, mezítláb a konyha sarki része a leghidegebb padlófűtés mellett is. A kültéri szigetelés alsó, narancssárga része 2 cm, felső okkersárga része 5 vagy több cm, azt nem tudom pontosan megállapítani.

A kérdésem az lenne, hogy a penészedést hogyan tudnánk megszüntetni?
Külső lábazati szigetelést raknánk fel magunk, de nem tudjuk hány cm-es szigetelést rakjunk fel és mire kell figyelni a folyamat során, milyen magasra kell rakni a földtől...stb.

Hálás köszönet!!!! :)

Csatolmányok

Üdv!
Első körben megméretném a falak nedvességtartamát, mert egyáltalán nem biztos, hogy az injektálásos szigetelés hatásos volt.
Ahogy a képen dobja le a vakolatot a lábazat, az nedvességre utal, amit a hőszigetelés lezár, tehát szellőzni sem tud.
Kedves László!

A lábazat évek óta így néz ki, nem potyog a vakolat, ami a képen esetleg annak tűnik, az a szél által összefújt szemét :)
Azok kőtömbök, amiből a ház épült, a vakolatnak tűnő dolog pedig az az anyag, amit az injektálás után rákentek.

Nedvességet megmérjük, ahogy megtaláljuk a szerkezetet, ugyanis a vízszigetelés előtt annyira vizes volt érzetre minden, hogy beruháztunk egy olcsóbb kategóriásra.
Idén ősz előtt feltétlen meg kell csináljuk, 10 cm-es lábazati szigetelést így rakhatunk fel a régire?
A földtől 2-3cm-re kezdődjön vagy mehet egyből bezárólag a betonig?

Köszönöm válaszát!
Üdv!
Jó lenne még amíg lehet egy hőkamerás felmérés, mielőtt bármibe fognának. Látni kellene a probléma forrását, különben több bajt okoz a szigetelés, mint hasznot.
A régi szigetelésre semmiképp ne rakják fel. Igazán a föld alól 30-50cm-re kellene indítani a lábazati szigetelést. Ennyit áthűlhet télen a föld, és ha ott nincs szigetelve, alulról hűti az alapzatot.
Tisztelt KriszAni!
A fotó nekem mást mutat: a kültéri esővíz elvezetés jelenleg hogy van megoldva? Mekkora az eresz? Mennyire van a függőleges ereszcsatorna elvezetve a háztól (ajánlott kb. 3 m)? A kültér felülete repedezett, nincs vízzáró burkolata.
Javasolnám a kültéri esővíz elvezetés újra megfontolását pl. lejtéseket körben, járdát körben, esővíz elleni lábazatvédelmet körben, stb.
Plaszlo írta: Üdv!
Jó lenne még amíg lehet egy hőkamerás felmérés, mielőtt bármibe fognának. Látni kellene a probléma forrását, különben több bajt okoz a szigetelés, mint hasznot.
A régi szigetelésre semmiképp ne rakják fel. Igazán a föld alól 30-50cm-re kellene indítani a lábazati szigetelést. Ennyit áthűlhet télen a föld, és ha ott nincs szigetelve, alulról hűti az alapzatot.Köszönöm a tanácsot, akkor felméretjük szakemberrel, semmiképpen nem kezdünk addig önálló akcióba :)
Kedves Öreg Ház!

Valóban vannak gondok a vízelvezetéssel, ha nagyobb eső esik, a másik, képen nem látható sarokhoz közeli részen megáll a víz :(
A fényképen látható résznél is kisebb mennyiségben.
Az eresz elvezetését idén javítjuk, egyenlőre a fal tövéig ér a rendes eresz, utána 2 méterig toldva van a kert fele műagyag, könyök nélküli csővel. Idén ezt a problémát mindenképpen szeretnénk kiküszöbölni, a talajt még nem tudom hogyan kellene.
Ez egy nagyon tömör földszerkezet rengeteg murva réteggel, hepe hupás, annyira lett lejtős a kert fele, amennyire tudtuk, nem sok sikerrel.
A fal víztartalmát be fogjuk méretni, hőkamerás szakvéleményt is kérünk.
Köszönöm, hogy erre fel hívta a figyelmet!
Sziasztok,
Segitséget és tanacsot szeretnék kérni,adott egy 38 m2 és régi kb100 éves bérlakás a földszinten.
Teljesen fel kell újítani,mert évek óta nem lakták és amúgy is le van robbanva.
A legnagyobb problémát a falak vizesedésé okozza.Azt mondják,hogy ezek a régi házak alulról a pincéből nedvesednek.
Nyáron nincs gond,de mi lesz t :) élen?
Tudna valaki segíteni,hogy hogyan lehetne ezt megszüntetni?
Köszönöm
Szandi :?: :?:
Üdv!
Mivel bérlakás, sokat nem tudsz vele tenni, kivéve, ha a bérbeadó is hajlandó a dologgal foglalkozni. Mivel régi a lakás, valószínűleg az ablakok nem záródnak túl passzentosan, így van elég szellőzése, hogy ne legyen nedves és penészes a lakás. Ez a szerencsésebbik eset. Azonban lehet úgy alkalmazkodni a környezethez, hogy minél kevesebb párát termeljetek főzéssel, ruhaszárítással, fürdéssel. Ugye itt a szellőztetésen alapul a megoldás, főzés, fürdés utána a párát lehető leghamarabb kiengedni, a mosást és szárítást úgy ütemezni, hogy ki lehessen szellőztetni, inkább egyszerre többet mosni, mint egész héten elosztva.
Ha ezek sem segítenek, akkor sajnos csak a kompresszoros páramentesítő segíthet, ami jó hatásfokkal kivonja a levegőből a felesleges párát. Sajnos ez energiaigényes, de meg lehet oldani, hogy akkor működjön, amikor nem vagytok otthon, vagy nem zavaró a duruzsolása. A tablettás és hasonló elven működő hókuszpókusz megoldások nem segítenek.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 3 vendég