Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Fórum olvasók, ezermesterek!

Kérném szíves segítségeteket.
Idén valósul meg a homlokzati hőszigetelés a részben tömör tégla, részben B30-as blokktégla építésű házunkon.

U érték kalkulátorral próbálgattam, hogy milyen hőszigeteléssel mekkora U értékre számíthatunk.

Mindenképpen EPS vagy grafitos EPS kerülne beépítésre.
Ha minden igaz a grafitos csak méret hatékony, ami nem elsődleges szempont, ezért nekünk elvben jó a sima EPS is.

Olvastam, hogy a szabályozás hogyan alakul majd 2019-ben, bár nem igazán az a cél, hogy annak is megfeleljen az épület.

Példák:
Sima EPS esetén:
14cm - U=0,23
16cm - U=0,2
18cm - U=0,18
20cm - U=0,17

Egy bizonyos vastagság után a 2cm-es "lépcsők" már nem sok U érték esést eredményeznek.

Mi a javasolt vastagság? Nem vágyok passzív ház szintű homlokzati szigetelésre (U=0,15)., de ha már csináljuk jól szeretnénk.

Nem ezen akarok spórolni, de a 16 és a 20 cm-es között min 150.000.-ft. a különbség.

Kérem, hogy aki tud segítsen az ötletelésben.
Érdekes ellentmondás van a szigorodó szabályozás és a globális felmelegedés között. A házak hőveszteségét egyre alacsonyabbra tolja a szabályozás, ami vastagodó hőszigetelést eredményez. Viszont a most már bizonyossá váló globális felmelegedés miatt egyre enyhébb telek várhatók (az idei kivétel csak erősíti a szabályt), emiatt egyre kevésbé lenne érdemes szigetelni. Természetesen a környezetvédelem nagyon fontos szempont, de úgy tűnik a felmelegedés és a törvényi szabályozás elvárása a fűtőanyag felhasználás mérséklésére, nagyjából kiegyenlíti egymást. A rengeteg elégetett fűtőanyag káros hatása miatt kialakuló globális felmelegedés eleve csökkenti a jövőbeni, fűtéshez felhasználandó energiahordozók mennyiségét. Gyakorlatilag egy jó hőszigetelés az évek múlásával, az egyre enyhébb telek miatt magától megfelelhet a fűtőanyag felhasználás csökkentését előirányzó törekvéseknek. A ház számított hővesztesége nem javul az évek folyamán, de a fűtőanyag felhasználás a felmelegedéssel mérséklődik. Kisebb hőlépcsőnél kisebb a veszteség.
Persze semmi sem biztos, de a tendencia errefelé halad. Ez csak óvatos okoskodás a részemről, mert egy még jobb szigeteléssel még több fűtőanyag takarítható meg, de a kisebb hőlépcső miatt (ház külső-belső hőmérséklete között), egyre elenyészőbb a hőszigetelőanyag vastagságának növelésével elérhető megtakarítás. Úgy látom a jövő kihívása inkább a hűtés lesz, de a klímák energiaszükségletét napelemekkel ki lehet váltani, így nem okoz jelentős energiafelhasználási növekményt.

Az U érték a szigetelőanyag vastagságával exponenciálisan csökken, így egyre több szigetelőanyag kell egységnyi csökkenés eléréséhez. A szigetelés vastagságának meghatározásakor figyelembe kell venni a ház többi tényezőit is, mint a födém, a tető, a lábazat szigetelését és az ablakok hőszigetelő képességét. A homlokzati hőszigetelés csak egy dolog, itt rendszerben, a ház egészében kell gondolkodni, mert hiába van az embernek meleg télikabátja, ha a lábán csak egy vékony cipő van.
Gyakorlatilag nem érdemes túl vastag hőszigetelést készíteni, ha a többi összetevő nem követi ezt. Nagyon egyszerű dologra gondolok, falra felkerül egy tényleg ütős hőszigetelés, de a nyílászárók csak kétrétegű üvegezéssel ellátottak, így az üvegfelületek annyival hűvösebbek lesznek a falakhoz képest, hogy télen minden pára ott fog lecsapódni és folyik le rajta.

Ezen az oldalon sok mindent megtalálsz. A cég tulajdonosa egy ideig a fórumunkon is tevékenykedett, épületfizikus és nagyon benne van a szakmában. Mindent elmagyaráz, nem csak vagdalkozik a számokkal.
http://www.extramobilhazak.hu/u-ertek-2012-15-19-uj.hatosagi-eloiras.html

Nos tudom, nem kaptál konkrét választ, de a kérdésed is elég egyoldalú volt, igen kevés adatot árultál el. Nézd át az oldalon található infókat és azok alapján kalkulálj.
Köszönöm az esszét, tanulságos. :)

Egyébként igyekszek körültekintő lenni a hőszigeteléssel, bár csak a felújítás közepétől. :(

A ház új aljzatokat kapott és az aljzat alatt csak 5 cm lépésálló szigetelés készült.
Utólagosan az alap és a lábazat mellé tett hőszigeteléssel igyekszek ezt orvosolni.

Az alap és a lábazat mellé (talajszint alá min 40cm) legalább 10cm-es XPS kerül, hogy onnan se hűtse az alapot.
Az ablakok 3 réteg üveggel készültek, az üveg U értéke: 0,6, a tokkal együtt 0,9.

A részben fa, részben beton gerendás födémre 25cm-es kőzetgyapot szigetelést terveztünk U=0,042 értékűt (ez akciós), így az U érték 0,162 lesz.

Reményeim szerint ezekkel elkerülöm a hőhidakat és csökkenthetem a tüzelőanyag fogyasztást.

------

Egy másik fórumról kaptam még infót:

"Utólagosnál az ésszerű (jó /ár/érték arány) az U=~0,20 W/m2K elérése.
Azaz az R=~5,00 m2K/W hőellenállás.

A mostani fal cirka R=0,70 körül van.

Hiányzik tehát még R=4,30 a falról...

Mivel: vastagság=R*lambda és
- a sima EPS lambda=0,039
- a grafitos lambda=0,032

Így célszerű erre a falra.

sima EPS-ből 4,30*0,039=0,1677 méter >> 18 cm
grafitosból 4,30x0,032=0,1376 >> 14 cm

Mivel AZONOS hőszigetelő hatáshoz a kettő árban azonos.
Ezért a grafitost jobb választani, szerintem.

Mert...
Kevésbé lesz lőrés az ablakokból-ajtókból.
Keskenyebb ablakpárkányok kellenek.
A szélesebben maradó ereszek jobban védenek az esőtől/naptól.
A járda, lejáró, terasz, stb. is kevésbé keskenyedik el.
A ház arányai sem változnak meg annyira, mint a vastagabb fehérrel.
Mozgatni is jobb egy picit a vékonyabb táblákat."Köszönöm a választ.
Más vastagsági adatok jellemzőek pl. a tetőszigetelés esetében a PVC szigetelésre és más a homlokzati hőszigetelésre is. Érdemes utánna nézni a pontos adatoknak a Google keresőjét használva.
Üdv Mindenkinek! T. Plászló!
1. Hőszigeteléssel és a parapetes gázkonvektorral kapcsolatosan kerestem kérdéseket és válaszokat. Találtam is néhányat, de azok csak a hőszigetelő anyagra terjedtek ki. Kérdésem a következő: 10 cm-es hőszigetelés esetén, amely az ablakok fölött és körül, illetőleg a konvektor parapetje körül kőgyapot tábla, szükséges-e, ill. szabályos-e a konvektor kivezető csöveinek meghosszabbítása a hőszigetelés nyomán létrejövő falsíkig?

2. '70-es években épült pince nélküli házat szigetelnék. Kérdésem: 80 cm-es alap esetén milyen mélységig kell, vagy célszerű a lábazati hőszigetelés lesüllyesztése?

Üdvözlettel!
Tisztelt Fórum Olvasók!
Lehet e vert falat hőszigetelni és milyen hőszigetelő anyagot használhatok?
Tisztelettel: takacsjozsef
A szigetelőanyag vastagság/ár mellett több szempontot is vegyél figyelembe: kellékanyagok, munkaidő, szigetelésnél keletkező hőveszteségi pontok, stb. Itt találtam egy részletesebb összehasonlítást a rendszerek között: http://www.purhabtechnologia.hu/hu/cikkek/hoszigeteles-es-vizszigeteles-szigetelo-anyagok-osszehasonlitasa
Takács József, vertfalhoz:
Külön szakemberek foglalkoznak vályogházakkal. pl. fenntarthato , vagy tudatosvasarlo oldalon. A szigetelésre közetgyapotot tartanak jónak, táblásított homlokzati elemek formájában. Vastagságra kb. 15 cm megfelel. Belül még le lehet zárni a felületet pl. műanyag festékkel, csempével, szerelő, fallal, de kívül semmiképpen. Bonyolultabb, de külső légrést érdemes építeni. A falra belső-külső lécváz, közte kőzetgyapot, utána a légrés egy lécvázból, erre külső burkolat (pl. küléri szálas gipszkarton). Ilyen szerkezetre ábrát lehet látni a kreativlakas c. oldalon, vagy fenntarthato "külső fal utólagos hőszigetelés" alatt. Jó lenne körülnézni, hogy működik a környéken egy kész épület.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég

cron