Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Szép napot mindenkinek! Szeretnék kérni tőletek, ha lehetne működő vegyes kazán rendszerrajzokat, mivel a neten annyi fajta van, de tapasztalati hozzászólások nincsenek, hogy tényleg működőképes e.
Kiépítés előtt állok, Amit eddig megvettem egy 20 kw Drewmet lengyel vegyeskazán (http://www.zielonykran.pl/data/gallery/ ... 0x1200.jpg ) ( https://www.kephost.com/image/wHiA ) és lapradiátorok. 105 nm2-t fűtenék vele, 2,70-es belmagassággal. Vályogházam van (vízszigetelve) a padlástér hőszigetelve a tervek szerint ősszel 20 cm-es kőzetgyapottal lesz, nyílászárók újak.
Több helyen érdeklődtem de az egyiken 1000 l-es puffertartályt soknak találják a 20-as kazán mellé, és zárt helyett meg nyitottat ajánlottak, holott akkor nagyok a korrózió. És én meg gázkazánt is tennék bele, ez meg zárt rendszerű. Azt is mondták, hogy a lemezkazánnál a zárt rendszer megbonyolítja rendesen egy hőcserélő a koncepciót, az öntvény kibír 2,5 bar üzemi és 3 bar max. nyomást, a lemez felfújódik, annak nyitott tágulási kell külön. Úgyhogy bizonytalan lettem és gondoltam akinek jól működő rendszere van esetleg megossza!
Eddigi rendszerrajzok amiket ajánlottak:
img_20170320_201503.jpg
img_20170320_201503.jpg (103.31 KiB) Megtekintve 1445 alkalommal.

részletrajz_kazan_kor (1).jpg
részletrajz_kazan_kor (1).jpg (90.07 KiB) Megtekintve 1471 alkalommal.
részletrajz_radiator_kor (1).jpg
részletrajz_radiator_kor (1).jpg (70.67 KiB) Megtekintve 1435 alkalommal.

Esetleges véleményeket szeretnék kérni.
Kedves Viktor85!
Vegyes (szilárd és gáz) kapcsolásra ajánlom a Hajdu rendszerét,
http://www.hajdurt.hu/products/199-ajan ... ajzok.html
A vegyes tüzelésű kazánt választanám nyomásállóra, zárt rendszerben alkalmazhatóra. A lengyel kazán nyomásállóságára nem találtam adatot.
A vegyes tüzelésű kazán biztonsági szerelvényeire különösen ügyelnék zárt rendszerben (lásd Hajdu kapcsolást).
A puffer tároló minimálisan 25 liter/kW, részletesen (és kapcsolás segédlet) lásd
http://www.trivent.hu/images/site/downl ... 3%A1ly.pdf
Üdvözlet
Tisztelt öreg ház !
A Drewmet vegyes kazán útmutatójában Max. 1,5 bar nyomás szerepel, de van írva hogy használható zárt rendszerben is.
A Hajdú rendszernél a 13 rendszerséma közül melyiket ajánlanád ?
Tisztelt Viktor85!
Ha a Drewmet kazán kerülne beépítésre, a fenti 1,5 bar nyomásállósággal, akkor értem a hőcserélőt, nyitott tágulási tartályos megoldást választanék hőcserélővel. A gázkazán volna zárt rendszerben. Ennek megfelelő kapcsolást választanék.
Ha nem fontos a Drewmet kazán, akkor egységes zárt rendszer lehetne. A konkrét esetet szerintem ön tudja eldönteni, esetleg bevonnék egy szakembert.
Szia!

Teljesen jó az a séma amit belinkeltél. Sokunknál működik ez a rajz.
Apróbb módosításokkal. A kis kazánhoz Én is sokallom az 1000 litert. 750 az maximálisan elég. Az 1000-est sokáig tart felfűtenie.
A lemezkazán felfújódik részt , azt nem teljesen értem / értelmezem, mert ha nyomásálló akkor nincs miről beszélni.
Megfelelően méretezett tágulási tartállyal és megfelelő biztonsági berendezésekkel nem ingadozik a nyomás, illetve nem forr fel a rendszered.
Aki ezt mondta em nagyon ért hozzá.
Mondjuk ez lengyel kazángyártó nem tüntette fel egyértelműen a nyomást. Azért azt oda szokták írni meddig nyomástűrő! Így erről mindenképpen kérdezd meg a gyártót!!!

Ha kell segítünk.

Üdv

Dávid
Üdv!
Megfogadtam a tanácsodat Dávid Angyal, felvettem a kapcsolatot a kazán gyártójával, és ezt küldte e-mailben: "Egy nyitott rendszerben, az üzemi nyomás 1,5 bar. A zárt rendszer nyomása 2,5 bar max." szóval ennyi új infóval szolgálhatok. És köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Szia. Nem értelmezem még mindig túl jól a gyártót. Illetve nem értem az inkorrekt tájékoztatását. Űllítása szerint 1.5 bárig használható a kazánod. Azt írja hogy akár zárt rendszerhez is.
Utána leközli , hogy ők 1.5 bárig nyitottnak tekintik 2.5 bárig zártnak a rendszerezést. Tehát itt egy picit ellentmondásosnak tartom a választ. de nincs veszve semmi.
Ugyanis ismétlen egy jól méretezett rendszerrel a nyomás ingadozás kizárt. És mivel van 1.5 báros biztonsági szelep, így semmi akadályát nem látom zárt rendszerbe kötni. A 1.5 bár az úgy is az üzem szerű nyomás felső határát jelzi. (Így minimum 2.5 öt is tudnia kell , de ez nagyonzárójeles. Ebből nem szabad kiindulni!) Így egy gázkazán alsó nyomásértéke amin működőképes 0.7 bár tól van. tehát a Te induló nyomásod lehet 1 bár a teljesen felfűtött állapot 1.4 max így semmi baj. Ismétlem a megfelelő tágulási tartály fontos!!! És persze a többi biztonsági berendezés!


Dávid
Még egy kérdés lenne, hogy milyen fajta gázkazánt kéne kötni a vegyes rendszerhez? Kondenzációsat vagy turbósat?
Beszerelési feltételei kémény szempontjából azonosak. de a kondenzációs jobb hatásfokú, ha alacsony hőmérsékleten is ki tudja fűteni a házat. 55 fokos vízhőmérséklet felett már mindegy, a kondenzáció nem működik. Kérdés, a fűtőtestek elég nagyok ahhoz, hogy 50 fok körüli vízhőmérséklet elég legyen. Nagy hidegekben muszáj megemelni a vízhőmérsékletet, de ha a fűtési szezon nagyobbik részében tud alacsonyabb hőmérsékleten működni, akkor gazdaságosabb a kondenzációs.
Vegyes rendszer esetén gondolom csak az átmeneti időszakban használnád a gázt, így teljesülne a gazdaságosabb üzemelés feltétele.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 11 vendég

cron