Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Fórumozók,

Intenzív esőzés esetén (ami manapság nem ritka) rendszeresen megáll a víz a talaj felszínén és csak lassan szivárok el. Hozzá kell tenni, hogy az említett területen (a ház és a kerítés között) meglehetősen agyagos a talaj. Mielőtt termőföldet hozatok rá, meg szeretném oldani a vízelvezetést/szikkasztást.
Amiben eddig gondolkodtam:
- fagyhatárig leásni (hogy a téli csapadék is eltünjön) majd a sáncot kibélelni geotextiliával, feltölteni kővel és egy réteg földdel betakarni
- geotextiliával körbetekert dréncsövet (drain) letenni

Az utóbbi vélhetőleg pénztárcakimélőbb viszont a hatékonyságában kételkedek. Mennyire fog a kialakított lyukakon befolyni a víz?
Az első megoldást használom a tetőről lefolyó esővíz elszikkasztására.

Szívesen veszek bármiylen bevállt praktikát amivel a fent említett talajfelszínén összegyűlő vizet hatékonyan el lehet vezetni.

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

Üdvözlettel,

Attila
Üdv!
Az ilyen intenzív esőzések alkalmával nem sokat tudsz tenni, egyszerűen nincs ideje a földnek elnyelni a felesleges vizet.. Felszíni elvezetésben kellene gondolkodni, ha van hová vezetni a hirtelen csapadékot. A dréncsövezés, meg a kavicsos elvezetés jól bevált megoldások, de azok sem a hirtelen, nagy mennyiségű csapadék elvezetésére, hanem inkább a talajvíz elvezetésére alkalmas.
Tehát úgy gondolom felszíni elvezetésben kellene gondolkodnod, csak ez megtörné a felület egységét. Amennyiben nem zavaró, lehetne kővel kirakott, nem túl mély árkokat kialakítani, ami viszonylag rövid idő alatt képes elvezetni a felgyülemlett vizet, ha van hova.Gondolok itt utcai árokra, mélyebben fekvő területre, ahol van ideje elszivárogni.
A másik megoldás, a problémás részen némi esést kialakítani, amiről a víz le tud folyni.
Arra azért számíts, ha túl jól sikerülne a föld alatti vízelvezetés, akkor a felette lévő terület nagyon gyorsan kiszáradna, és gyakran kellene öntözni.
Köszönöm szépen a tanácsokat. sajnos elvezetni nincs nagyon hova mert egyik oldalán a kerítés a másikon a ház határolja.
Kerítést átfúrva nem lehet kivezetni az utcára? Ott lenne vízelvezető?

Még egy lehetőség lehetne, bár nem ismerem a helyet, így csak találgatás. A kerítés mellett kellene egy vastagabb kavicságyat létrehozni. Arra gondolok, hogy a kerítés mentén fél méter szélességben és legalább 1 méter mélyen a földet kiásni és feltölteni kaviccsal. Erre e területre kellene irányítani a felszíni vizet, mert a kavics között rengeteg víz elfér. Onnan meg szép lassan elszivároghat a földbe, nem zavar senkit. Szerencsés esetben teljesen el tudná nyelni a hirtelen jött vízmennyiséget.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 11 vendég