Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt Szakértő!
Házunk 7 éve lett újítva, bővítve. Sajnos akkoriban nem is értettem ezekhez a dolgokhoz semmit, és nem is én csináltattam, a szüleim kezében volt még akkor a ház. A régi házrész vályog, állítólag mélyen tégla alappal. A hozzá csatolt rész tégla. A külső szigetelés 6 éve van rajta, tehát az újítási munkák után 1 évvel került rá. Azóta állandó a küzdelem a penésszel, és a régi, vályog részen a fal vizesedésével, de csakis körben, a padlótól felfelé kb 20 cm és csak egy szoba, az utcafronti. Mivel a szigetelésből a lábazati rész teljesen kimaradt én hőhídra gyanakszom, mintsem talajvízre, mert az első évben mikor még nem volt a ház szigetelve semmi gond nem volt vele. Ráadásul sajnos egy kivételével minden ablak műanyagra lett cserélve! Nyaranta, ha minden ajtó ablak nyitva van a fal teljesen száraz, de télen az ablakon is folyik a víz! Az aljzat betonnal van kiöntve de a rétegrendekkel nem igen foglalkoztak, vízzárásnak is állítólag szedett-vedett fóliákat használtak. :( Bár a padlóval nincs gond.
A kérdésem az lenne, hogy utólag belső szigetelés megoldható-e, pl 80 cm magasságban, körbe a szoba 3 kritikus oldalán.
A ráadás kérdésem pedig, hogy laminált padlót szeretnék abba a helyiségbe, kell e alá párazáró fóliát alkalmazni?
Válaszaikat előre is köszönöm, Számítok a sok építő hozzászólásra!
Üdvözlöm!
Természetesen meg oldható :)
Az eljárást úgy nevezik impregnáló szigetelés
Adott távolságokra lukakat fúrnak a tartó falakon, s impregnáló anyagok "töltenek" bele.
A padlóra valami egyszerű kenhetőt javaslok, s padlopon 8mm ( a párazáró fólia kevés )
Belülről a falakat is hőszigetelném kőzetgyapot 2 réteg, légrést hagyva ( a légrést fontos! ), s gipszkarton
Üdv!
Sajnos elrontották a szigeteléssel a vályogfal lélegzését. A vályog mindig tartalmaz némi nedvességet, ami szükséges is, teljesen nem száradhat ki, hogy megfelelően kötött legyen. A téglafalhoz alkalmazott szigetelés nem felel meg a vályogfalhoz, oda olyan külső szigetelőanyagot kellett volna választani, ami tud lélegezni, a fal páratartalmát kivezetni a szabadba. Általában természetes anyagokból készült paneleket alkalmaznak, vagy kőzetgyapotot páraáteresztő vakolattal.
Feltételezem valamilyen hungarocellt használtak a szigeteléshez, ami lezárta kívülről a fal nedvességének távozását a kültér felé, így minden nedvesség a beltér felé talál utat magának.
Sajnos azt kell mondanom, hogy a problémája csak akkor fog megoldódni, ha lecserélik a szigetelést a vályognak megfelelő természetes, lélegző anyagra. De előtte egy nyáron át mindenképp szabadon hagynám, hogy ki tudjon száradni.
A másik megoldás, a tégla alap és a vályog közé szigetelőanyag behelyezése.
a belső hőszigetelést és lezárást semmilyen módon nem ajánlom, csak rosszabb lesz tőle. A vályog falat belülről is csak páraáteresztő festékkel lehet lefesteni!!
A vályog egy külön világ, nem alkalmazhatók a téglára érvényes módok.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég