Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
17 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Üdv!

A problémám a következő:
Van egy Hőterm Carbon M 35 kwos vegyes tüzelésű lemezkazánom hozzá egy 1000 Literes puffer tartállyal.
A kazán az a lakás szintjén van még a puffer a pincében ami a kazánház mellet van, így a kazán felső pontja egy szintben van a puffer felső pontjával (+/- 20 cm).
A kazán visszatérőjén van egy keringető szivattyú valamint a padló fűtésnek van egy szivattyúja és a radiátoroknak van még egy.
1. számú probléma: - amikor a kazánban kialszik a tűz a tartályból vissza tér a meleg víz a kazánba amit a kémény ki húzatól így a puffer gyorsan vissza hűl.
2. számú probléma: - egész napos tüzeléssel sem tudom a puffer vízét felmelegíteni 80-90 fokra a lakásban pedig nincs több + 22 foknál úgy hogy kint még most +10 fok van gyakorlatilag vicc. Ja és ehhez 3 púpos talicska fa fogyott ami száraz keményfa.

3. számú probléma: - a kazán visszatérőjénél lévő szivattyút egy cső termosztát üzemelteti, ha azt 40 fokra tekerem akkor a kazán és puffer hőfoka azonos (kazán alul-felül), ha 70 fokra akkor a puffer felső része lassan felkúszik 55 körülire még lent marad 40 fok.

Tehát az 1. számú probléma szerintem: Visszacsapó szelep kellene esetleg a visszatérő szivattyú elé? Legalább is gondolom én, de ha igen akkor milyen fajta legyen?
2 számú problémára nincs ötletem egyszerűen nem értem a ház 60 cm fal plusz 10 cm eps szigetelés plusz rajta 5 cm eps szigetelés eltolt kötéssel a födémen dupla gipszkarton plusz buborékos hőtükör valamint dupla saralt mennyezet és még rajta plusz 15 cm rokwool mpm kőzetgyapot az aljzatban a padló alatt kétszer 5 cm lépés álló szigetelés eltolva plusz buborékos hőtükör a nyílás-zárók pedig 4 rétegű üvegezésűek fából 110-es profilból szóval a hőmegtartásnak jónak kellene lennie.
3, erre azt találtam ki,hogy lecserélem füstcső termosztátra.

Persze lehet,hogy nem jók az ötletek ezért kérem a segítséget. Köszönöm.
Szia!

1 Igen visszacsapó szelep. Így az megakadályozza a visszaáramlást a kazánodba , ami a tüz kialvása után radiátorként működik, csak a kémény felé. íí8egy sematikus ábrával tudnám megmonmdani milyen kellene, zárt rendszer, nyitott, gravitál magától)
2 itt szintén kellene egy sematikus ábra mi hogy van bekötve. Keverő szeleped van? A keverő szelep feladata , hogy megfelelő hőfokú víz menjen a kazánodba elősegítve a hatásfokodat és nem utolsó sorba meggátolva a kátrányosodást.
3 tényleg egy ábra , és rájöhetünk mi lett elrontva, vagy mi lett kihagyva.

D
Dávid Angyal írta: Szia!

1 Igen visszacsapó szelep. Így az megakadályozza a visszaáramlást a kazánodba , ami a tüz kialvása után radiátorként működik, csak a kémény felé. íí8egy sematikus ábrával tudnám megmonmdani milyen kellene, zárt rendszer, nyitott, gravitál magától)
2 itt szintén kellene egy sematikus ábra mi hogy van bekötve. Keverő szeleped van? A keverő szelep feladata , hogy megfelelő hőfokú víz menjen a kazánodba elősegítve a hatásfokodat és nem utolsó sorba meggátolva a kátrányosodást.
3 tényleg egy ábra , és rájöhetünk mi lett elrontva, vagy mi lett kihagyva.

D

Szia.
Igen bocs kihagytam nyitott rendszerről van szó.
Sematikus ábrát holnap készítek róla és be másolom.
Próbálom leírni addig is: A kazánból az előrre menő csatlakozik a puffer legfelsőbb bekötési pontjába amivel szemben lévő bekötési lehetőségből megy a radiátorok előre menői a puffer legalsó csonkjára van rákötve a radiátor vissza térője valamint eggyel fentebb pedig a padló keringetője a padló kiegyenlítője előtt van egy keverő szelep ha jól tudom ez szabályozza,hogy ne menyen 40 foknál melegebb víz a padlóba. hát kb ennyi. nincsenek vissza csapók a rendszerbe (pedig ha jól tudom a szivattyúk elé is kellene minden hová) Valamint keverőszelep sincs. Elégé lebutított rendszer.
Pedig még ott lenne egy dupla csőkígyós indirekt HM tartály amit úgy képzeltem el hogy fűtési időben a kazán egyébként pedig egy solar táplálna és ha minden kötél szakad van benne egy patron éjszakai áramra kötve.
Egyébként a két szivatyút vezérlő termosztátok még holnap kerülnek felszerelésre lehet ez is befolyásoló tényező?
Köszönöm,hogy segítesz!
Szia!

Nincs más hátra mint előre. Így egy regulus tsv3 beszerelését javaslom. Mivel huzatszabályzód van (gyárilag) így ezt javaslom még. A kazánod kátrányosodását kellene meggátolni , ezzel segítve a hatásfokot. Ennek a kazánnak tudnia kellene a delta 20 fokot. Így ha a visszatérőd lesz 55 fokos (minimum ilyen keverőszelep van) akkor az előre menőd lesz 75 fok. Ezzel megszűnne a kazán kátrányosodása (ami a 40 fokos visszatérő miatt biztosan kátrányosodik) és mivel a kátrány leég a kazánod belsejéből még jobb hatásfokkal fog üzemelni.
img
Köszi megnézem ezt a regulus elkészítettem a rajzot nemsokára feltőltöm.
Remélem el tudtok menni a rajzomon.
Végeztünk felkerült a puffer közepébe egy csőtermosztát ami 40 fokra beállítva vezérli a két szivattyút mégpedig a padlóét meg a radiátorét. valamint felkerült egy egy termosztát remélem javít a rendszeren.
A visszacsapó biztos kell bele.

Csatolmányok

Megnéztem a regulus tsv3 termosztatikus keverő szelepet.
A leírása szerint csak 25 kw-atos kazánig jó nekem 35 kw van.
Úgyhogy szerintem nem lesz jó. Vagy szerinted?
Pontos típus

Kód: Egész kiválasztása
http://www.szerelvenycenter.hu/termekbovebb/kazan-konvektor/kazan-kiegeszitok/regulus-tsv3b-55-c-termosztatikus-kazanvedo-keveroszelep-bypass-szeleppel-1-bm-cksz-101228-14246
Érdekes hogy a google rosszul hozza a teljesítmény értéket. Mert a regulus oldalán 35 KW-ig írja

Kód: Egész kiválasztása
http://www.regulus.hu/index.php?&termekcsoport=11&termek=1106&altermek=110601
Igen közben még jobban bele ástam magam és tényleg a google rosszul hozza mert ott csak 25 kw kazán teljesítményig ajánlja.
El tudtál menni a rajzon?
Közben beszereltünk egy cső termosztátot ami vezényli a két szivattyút ami a radiátort meg a padlót viszi plusz még bekötöttünk egy-egy termosztátot. Most ismét próba fűtök.
El tudtam persze. A termoszelepet beépítitek egy bypass ágon oda megy a szivattyú is a visszatérő ágba egy lengőnyelves és sztem minden jó lesz!
A két körödet nem a szoba termosztát vezérli bentről?
Szóval akkor azt mondod hogy a kazán visszatérőjébe a szivattyú és a puffer közé rakjak egy termoszstatikus szelepet utána egy visszacsapó szelepet majd szivattyú és a kazán.
Van egy cső termosztát ami vezérli a padló és a radiátor szivattyút hogy a beállított érték (40 fok) alatt ne kapcsoljanak be. Egy termosztát adja a jelet a padló fűtés szivattyújának egy másik pedig adja a jelet a radiátor szivattyújának.
Kód: Egész kiválasztása
https://drive.google.com/file/d/0B5TQFrm7gzn4RUhfZEx5bU5TTWs/view?usp=sharing
Nem tölthető be.
17 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég