Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Fórumozók!
Olvasgattam több megközelítésből a padlások lehetséges új teherbíró járófelületének kialakításáról.
Szem előtt tartva a minél kisebb lépéshangot és "recsegést"...

Szeretnék segítséget kérni Tőletek, hogy nálunk mi lenne a megfelelő megoldás erre!

A jelenlegi födémünk egy borított gerendás fafödém. 80as közökkel. A ház 6m széles és 10m hosszú. Alulról és felülről is deszkázat. A pafláson van egy kb 5 centi salak borítás és azon végig padlástégla burkolat.
Teherbírónak teherbíró... Viszont ha középen rugózok egyet érezhetően hullámzik...

A célunk egy új járható és teherbíró járófelület/födém létrehozása. Úgy hogy az eredeti is megmarad. Padlás lakhatóvá tétele.

A tervem a következő:
A téglát és a salakot lepucolnám a padlásról.
Deszkaborítás felszedése
A meglévő 15x20as gerendák fölé merőlegesen egy új 5x20as pallóvázat építeni 35 cmes kiosztással.
Alátámasztásként középen és a széleken egy tartófal szolgálna. Így 4.5-5 m körül lenne egy palló hossza.
Erre a vázra 2 réteg 15ös OSB kerülne eltolva
Kb 20cm enként csavarral rögzítve minden pallóhoz.
Majd következik egy padló alátét
És legfelül egy vastagabb laminált padló.

Fontos információ, hogy fűtött területről lenne szó... Illetve most nincs még fűtés, de szeretnék.
Ezek gépészete a 2 "födém" között lenne elvezetve. Szigetelt csövekkel.

A kérdésem az volna, hogy ez a rétegrend amit leírtam, az elvárásainknak megfelelne?
Tehát, strapabíró, nem nyikorgó lehetne? :)
Kicsi lépéshang nem zavarna. Most is van. Anyósoméknál is. Megszoktuk már... De azér jó volna eztis mérsékelni.

Megfelelő a célra az 5x20as palló?
És a 35ös kiosztás?
Kell a 2x 15ös OSB borítás? Vagy elég volna az 1 is?
Alsó légtér fűtött, kell e a födémhez valamien fólia? Esetleg szigetelőanyag? (Jelenleg a meglévő födém gerendái között van 10cm közetgyapot)
Kell e a két födémet összekötni? Pl az 5m fesztáv közepénél függőlegesen lepántolni pallóval a 2-t egymáshoz. Csavar kötésekkel.
Igy akkor az alsó "segítene" a felsőnek...?

Bármi észrevétel, javaslat,tanács is jöhet ;)

Köszönöm előre is a válaszokat és a segítséget!
Dávid
Üdv!
A gerendák rugózását nem tudod megszüntetni teljesen, ahhoz kellene még egy öntartó födém fölé, konkréten vasbeton szerkezet. Viszont a tervezett gerendázattal elfogadhatóra lehet mérsékelni, ami már nem zavaró.
A salakrétegen a téglák csak egymás mellé lettek rakva járófelületként, vagy van közöttük kötőanyag is? Ez annyiban érdekes, hogy az egymás mellé rakott tégláknak nincs teherelosztó szerepe, míg ha kötésben vannak, akkor - ha nem is jelentős - de valamit számít. A gerendák bemozdulását a tervezett gerendázattal mérsékelni tudod, hiszen a felső gerendázat átveszi és elosztja a terhelést az egyes födémgerendák között, így kevésbé mozog, de akkor is az eredeti gerendázatra támaszkodik. Az 5x20-as gerendázatnak már jelentős a merevsége, jól elosztja a terhelést, de az egész födém mozgását nem szünteti meg teljesen,de jelentősen mérsékli. A fának mindig van rugalmas mozgása, nem olyan merev anyag mint egy betonfödém.
Úgy érzem nem lesz szükség ilyen vastagságra, ha egy kis belengés nem zavar, akkor kevesebb is elég, így nyersz némi belmagasságot is. Szerintem az 5x10-es gerendázat is elég lesz, de ha jobbat akarsz 5x15-ös elég merev lesz. Önmagában szükség lenne 5x20-as vagy vastagabb gerendákra, de itt két gerendázat össze lesz kapcsolva. Fontos az új gerendákat minden találkozási pontnál rögzíteni a meglévő gerendázathoz, mert ez is növeli az egység merevségét, jobban egymásba kapaszkodik.

Fűtött terek közötti födémet nem kell páramozgás ellen szigetelni, de ha a beépített tetőtér még nem lesz egy ideig fűtve, akkor mindenképp rakjál párazáró réteget a régi és az új gerendázat közé.

Itt a hőszigetelés szinte felesleges, de érdemes az új gerendák közé kőzet, vagy üveggyapot szigetelést rakni hangcsillapítás miatt, ne lehessen a beszélgetést is fel ill. lehallani. Mindenképp éghetetlen szigetelést javaslok, egy esetleges lakástűz átterjedését meg tudja akadályozni, vagy legalább késleltetni, ami életet menthet. Sajnos erre is gondolni kell.
Más tészta viszont a lépéshang csillapítás, az más természetű hang. De ezt később.

Az új gerendázatot le kell zárni, kialakítva a teherbíró felületet. Itt egy új probléma adódik, mert ha a két gerendázatot jól összekötötted, akkor csak a födém merevségét növelted, a járófelületét nem. Tehát mindenképp két réteg OSB lapot ajánlok. Az első réteget alaposan lecsavarozni a tartógerendákhoz, majd a második réteget eltolt lapolással ragasztani és csavarozni az első réteghez. A két réteg akkor lesz kellően merev, ha egy egységként viselkedik. Amíg a ragasztó meg nem köt, addig nem szabad terhelni a járófelületet. A hézagmentes ragasztáshoz a lapokat egymással is össze kell csavarozni, nem csak a gerendákhoz. Érdemes a csavarozáshoz is egy tehermentesítő pallót használni és arról csavarozni, hogy a súlyod alatt ne hajoljon be a két réteg, mert akkor így rögzíted le, eleve terhelve.

Ha ez kész, lesz egy jó és stabil járófelületed. Most jönne a lépéshang csillapítás. Ezt úszópadlós módszerrel lehet kivitelezni, amikor a padló ténylegesen nem érintkezik sem a födémmel, sem a falakkal. Ez akkor fontos, ha az alattatok lakót zavarja a járkálás. Ezt nektek kell eldönteni, legyen vagy ne legyen, mert sajnos anyag és pénzigényes módszer. Ennek az a lényege, hogy a tényleges járófelület ne legyen közvetlen kapcsolatban a födémmel. Röviden: lépésálló hangszigetelő anyag, OSB lapok (lehetőleg 2 rétegben, eltolt illesztésekkel) teherelosztó és fedőrétegnek, majd parketta alátét és a szalagparketta.
Amennyiben nem fontos ennyire a lépéshangot kiszűrni, akkor egy vastagabb - 6 mm-es - polifoam padlóalátét is jelentősen csökkenti a lépéshangot a szalagparketta alatt.

Összegezve, több lépcsős feladat egy jő födém elkészítése:
- födémmozgás csökkentése kiegészítő gerendázattal, teherelosztással, megerősítéssel
- hanggátlás szálas szigetelőanyaggal (merev szigetelőanyag erre nem jó)
- mozgásmentes járófelület kialakítása
- lépéshanggátlás úszópadló kialakítással, vagy legalább csökkentése vastagabb hanggátló padlóalátéttel
- járófelület kialakítása - parketta.
Jó estét!
Köszönöm az információkat!
Akkoris maradhatok az 5x15ös pallóváznál, ha mondjuk a 2 födém között lenne kb 5 cm légrés?
Tehát nem közvetlenül rajta feküdne. Hanem felette, de a lehető legtöbb helyen függőlegesen egy plusz pallóval egymáshoz rögzíteném őket.
Ez az elképzelés milyen volna?

Vagy inkább fektessem rájuk?

Akkor 2x 15mm-es OSB elegendő lenne egymásra? Vagy 2x 12mm is elég?

Köszönöm válaszát!
Dávid
Üdv!
Én nem hagynék légrést a két födém között, kivéve ha a legjobb hangszigetelést akarnám elérni. Ehhez persze az összekötőpontoknak olyannak kell lennie, ami nem vagy csak nagyon kis mértékben vezetik a hangot. Tehát valamilyen rugalmas, de teherbíró anyag.
Az 5x15-ös pallók akkor megfelelőek, ha egybe vannak kötve a régi födémmel, ha önálló teherviselő födémet szeretnél készíteni, akkor inkább 7,5x15-ös, vagy 5x20-as váz lenne célravezetőbb a mozgások minimalizálása érdekében. Persze függ attól is, milyen sűrűn rakod a gerendákat/pallókat (az 5 cm-es vastagságig még palló) egymás mellé.
Amennyiben összeragasztod az OSB lapokat, a 12-es is kellő szilárdsággal bír. Persze így sem lesz monolit betonfödém minőségű.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 10 vendég