Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözletem!

ZANUSSI ZWQ6100 típusú felültöltős mosógépem ledobta korábban az ékszíjat. Ekkor láttuk, hogy az ékszíjtárcsa központi menete teljesen elkopott (nagyon hangos is volt az utóbbi időben, zörgött a dob menet közben).
Házilag cseréltük az ékszíjtárcsát. Minden rendben is ment kb egy hónapig, amikor újra zörgésre lettem figyelmes minden forgásnál. Leszedtem a gép oldalát és láttam, hogy az ékszíjtárcsa megint lötyög (bár nincs még annyira elkopva, hogy ne forgassa a dobot) és mivel nem függőleges teljesen, van egy kis dőlése (nem tudom miért), a dob külső műanyag burkolatába elkezdett mélyedést vágni...
A zörgés oka nyilvánvaló, az ékszíjtárcsa hozzá ér a dob borításhoz, mert van egy kis játék a mozgásában. Ez akkor nem volt, amikor az újat beszereltem. Hogy lehetséges, hogy ilyen hamar elkopott? (kb 1 hónap után). Arra gondoltam, hogy esetleg lehetett az ékszíjtárcsa alatt valami alátét, ami eltört és eleve ezért ment tönkre az előző is? Vagy csapágy gond lehet?
Amúgy kb 6 éves a mosógép és eddig tökéletesen ment.

Előre is köszönöm a segítséget és ötleteket!
Hello hold19
A szíjtárcsa nem 1 hanem 3 gépet is ki szokott szolgálni, ott más probléma lesz. Többnyire a dob csapágyazása szokott meghibásodni ez zajos működéssel, lötyögő mosó dobbal, hajtószíj leeséssel, lógó tengellyel jár és rozsdás kosz megjelenésével szokott jelentkezni a mosódob külső felén. Ritkán még olyan is előfordul hogy kitörik a tengely a mosó dobból. 6 év épp az az idő amikor már jelentkeznek a gondok. ( tervezett avulás :) ) de vannak gépek amik 2-3 év után széthullanak. A felül töltősök ebből a szempontból kicsit jobbak mert a két dobcsapágy 30-40 centire van egymástól és közte forog a tömeg ezért stabil masszív. Ha biztosan csak az ékszíjtárcsa "lazul" le akkor ott a tengelyvégre illesztése körül valami nincs rendben, vagy a rögzítő csavar nem lett meghúzva rendesen, nem lett lebiztosítva lazulás ellen csavar rögzítő ragasztóval.
https://aruhaz.kauffer.hu/index.php?page=browse&action=list&group=4&cat=90&termek=Ragaszt%F3k&amoup=&brand=Loctite
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég