Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Amikor megnéztem mit csinálna a szerelő horrorisztikus áron akkor elgondolkodtam, hogy ezt én is meg tudom csinálni. A melegítő leszerelése gyerek játék, a gázhoz igazából nem nyúlnék hozzá, csak lezárom és ledugózom, a vízhez meg megint nem kell engedély és a villanybojler beszereléséhez sem kell engedély. A kéménynek a lezárása még kérdés, hogy hogy kell (társasházban lakok és mások még használják azt a kéményt), de arra meg azt mondta a szerelő, hogy nem foglalkozik vele, zárjam le én(ha valakinek van ötlete hogy kell kérem írja le)... Tehát a kérdésem: nem kell szerelőt hívnom, ahhoz, hogy leszereljem a vízátfolyós gáz melegítőmet és villannyal helyettesítsem igaz? Vagy megbüntethetnek utána, amiért nem szerelő csinálta....
Elég sok olyan mesterség van amit ha nézni kell akkor majd mindenki úgy érzi hogy ezt ő is tudta volna. Aztán mikor csinálná akkor kiderül hogy szerszámja sincs hozzá meg az a biz-basz ami eltört majd jövő héten jön meg ha megrendelik. De ha se szerszám se biz-basz nem kell akkor is kerülhet olyan helyzetbe hogy inkább újra csak nézné csak akkor már késő lesz. Meg lehet hogy nagyon drága is.....
Üdv!

Nem, nem kell szerelő. Elég csak a szomszéd ezermestert áthívni, két sör, meg esetleg egy feles, hogy erőt adjon, Aztán csak a tolni a cuccot, ezerrel, ami a csövön kifér! Okosba meg van oldva. Egen.

De most komolyan, tényleg így gondolja? Mert a leírásból ez jött ki, képileg, hangsúlyozottan nekem.

De vegyük csak szépen sorba. A gázban nem vagyok otthon, de majd elmondják a nálam okosabbak, de hogy házilag, én lebarkácsolhatom a falról a gázboilert, aztán majd én ledugózom, aztán ennyi, no az elsőre is meredek. Nem hinném, hogy bármely gázszolgáltató csak legyintene erre, hogy akkor csak tessék, nyugodtan. Nem véletlenül végeznek tömítettség próbákat az egyes szerelések után, és van annyi gázszivárgás vagy más, ne adj Isten robbanás, a szabálytalan és szakszerűtlen szerelések után. És abban sem hiszek, hogy látatlanba horror árat kérne egy kikötésért a szerelő.

A víz, az egy és oszthatatlan, ott nincs különösebb vita, legfeljebb ha rossz a szerelés, leázik a lakás, de ez már a tulaj gondja, mert a káron kívül a leázás vízdíját az óra gondosan leméri.

Villany. Ez már nekem fekszik. Az ez sem olyan egyszerű. Megvannak a bekötésnek a szabályai, az sem ördögtől való, hogy csak úgy ide vagy oda kötözgetjük a dolgainkat, de ezt most nem részletezném. Csak két nagyon egyszerű példa. Saját tapasztalat.
1 Öreg ház, bővítés után. Hívnak, ráz a kád, ha hozzáérnek, villanyboilerre tértek át átalakítás után. Minden be van kötve, földelése a kádnak - lemez kád - szintén van, prímán megcsinálta a szomszéd, még forrasztott is, de mégis...Kis kutakodás után kiderült, hogy a bővítés során találtak egy földelést, de mert nem az óra környékén volt, hát megszüntették, szépen lebetonozták. Azt tudni kell, hogy még a 60-70-es években még nem volt elterjedve a védőföldeléses készülékek, gyakran csak a malacorrú konnektorok voltak a házakban is. a legtöbb helyen. A mosógépek és hűtők megjelenésével jelentek meg a védőföldes konnektorok, de azok is jellemzően vagy a fürdőszoba, vagy a konyha környékére korlátozódott. Ilyenkor, ha volt mód az óra környékén vertek le a földelő szondát, ha az nem volt kivitelezhető, akkor valahol lett kialakítva a földelő pont, aztán így vezették végig a lakáson. Ebben az esetben ki lett alakítva a földelő hálózat, de hogy finom legyek, "lógott a levegőben".
2 Budapest, társasház, klasszikus körgangos. Lakás az elsőn. Örökösök által eladott, 15-25W izzók mindenhol. Átbeszéljük a az új tulajjal, mit szeretne. Persze, hűtő, mosó, mosogatógép minden sarokba. Földelés. Keresem a földelést, jesszum pepi, rákötve a gázcsőre. Nem EPH, ez a forrása a földelésnek. Rámérek, egy szigetelőnek jobba vezetése, mint az így kialakított földelésnek. Hamar kiderül, hogy ez valaha működött, de mert a gázcső elrohadt a pincében, a gázművek lecserélte műanyagra a bekötést, de mert az elosztó hálózat még jó állapotban volt, az maradt. Most nem mennék bele, hogy sikerült megnyugtató megoldást kialakítani.

Bár a két példa igazán nem áll köszönő viszonyban sem az Ön problémájával, pusztán arra szerettem volna kicsit rávilágítani, hogy aki egyik vagy másik szakmát elsajátította, van a saját területével megfelelő tapasztalata, ezért érdemesebb szerelővel végeztetni, vagy felméretni az adott munkát. Kontárok voltak/vannak/ és lesznek is, mint ahogy lehet 2-sel és 5-el is operálni a kórházban, mégis valahogy az utóbbi alá feküdnék inkább oda. Lehet takarékoskodni, hogy így okosba megoldja az ember. De vajon tényleg megéri? Volt tudomásom még egy olyan esetről, sok-sok évvel ezelőtt történt, én még tanuló voltam tán, ahol a szomszéd ezermester kötötte be a készüléket, két kisgyermek halt bele abba a történetbe. Ugyan ezt nem találtam meg, de itt egy hasonló eset.

És végül a kémény. Bár ez idő tájt sok minden változott, és ingyenes lett a felülvizsgálat a lakosságnál, de a gyűjtőrendszerű kéményeket majd mindenhol megszüntették, legalább is itt környéken. Hogy abban a társasházban, ahol Ön lakik ilyen még van, ezen csodálkozom, de ekkor, ha a lakásba vezető nyílás el van zárva, hát abból már nagyobb baj nem lehet.

Jó dolog, ha valaki ezermester, de a világ olyan szinten változott, hogy néhány villamos dologgal tisztában lenni, nem elégséges az ilyen jellegű beavatkozásokhoz. Sok mindent meg lehet csinálni sajátkezűleg, ezt nem vitatom, de azt sem árt tudni, mikor fajul a dolog egyfajta orosz rulett-be, mert szerintem egyetlen lakáshoz sem szoktak használati utasítást mellékelni, már ha értjük, mire szeretnék kilyukadni.
Hát ennek fényében kívánok a magam részéről eredményes munkálkodást.

Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég