Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Ezermesterek,

A tárgyi témáról szeretnék szakmai véleményt kérni teljesen laikusként(nő vagyok)
Adott egy 35 éves ház tetőszerkezete, cseréppel tetőfólia nélkül. Az utóbbi pár évben gondot okozott a porhó, amely sajnos a cserép között a födémen landolt.
Kérdésem, hogy a tetőfóliázást utólag a tetőszerkezet bontása nélkül meg lehet-e szakszerűen oldani, ha igen hogyan? Csak az a cél, hogy a hó ne jusson be és persze minél kevesebb költséggel.

Köszönöm :-)
Üdv!
Nem szerencsés megoldás a szarufák alatt fóliázás, mert a csapadékvíz elvezetése problémás. Normál esetben a tetőfóliát a szarufák fölé, a cseréplécek alá rögzítik, így a vízelvezetés gond nélkül biztosított, a fóliát az esőcsatornáig ki kell vezetni és rögtön oda folyik a cserepek alá bejutó csapadék. A porhó is csapadéknak tekinthető, idővel elolvad és kifolyik.
Szarufák alatti fóliára jutó víz ugyan lefolyik rajta, de alul a födémre érkezik, onnan nehéz korrekten elvezetni, mivel a szarufák felszabdalják a teret, ide korrekt elvezetőt építeni nem kis kihívás. Főleg, hogy kb. 20 cm-el beljebb van, mint a födém széle. Ha innen nem lehet elvezetni gyorsan a vizet, akkor a födémet fogja áztatni. Másrészt a szarufa alatt rögzített fólián lefolyó víz elérheti a szarufa szélét és azt is áztatja, ami hosszú távon nem tesz jót a fának. Ha kívül van a fólia, eleve nem érheti el a víz a szarufát.
Tehát azt kell mondanom, szakszerűen nem kivitelezhető a belülről fóliázás, vagy csak rengeteg pluszmunkával és anyaggal (vízelvezető rendszer kiépítése).
Köszönöm a gyors és részletes választ! :D
üdv Mindenkinek,

az alábbi problémára keresek megoldást, megoldásokat.

Egy tetőtéri ingatlanból tervezek fotóstúdiót kialakítani ( kb. 40 nm tetőfelület), jelenlegi állapotában lebontottam a több helyen ázott belső burkolatot (OSB lapok), felette darabokban üveggyapot, fólia és galambürülék keveréke volt pár zsáknyi...

Na, most a tervem az a hogy a szarufákra kétrétegű síküveget tetetnék az egyik oldalon, mely három szarufát érintene, összesne kb. 7-7,5 nm-nyi felületen (szarufák között 130, 120, 9x cm távolság van, kb. 200 cm hosszúak lennének az üvegek, kerettel.). Ha jól emlékszem 76 mm vastag lenne a kétrétegű üvegszerkezet tokkal.

A szarufák két méteren is széttartanak 2-3 cm-et....

A kérdésem az lenne, hogy ez hogyan kivitelezhető, úgy, hogy a vízzárás ne okozzon problémát. Nyeregtetős a ház az üveg egyik széle a tűzfalon/oromfal(?) lenne, ott hogy lenne megoldható a bádogozás?

A másik kérdés, hogy a fóliázást is megcsináltatnám rendesen, tehát a szarufáig minden le lenne bontva. Egyszeres szellőztetésű rétegrend szerint tetetném vissza, de a régi cserép visszamehet rá (kb. 20 éves)? vagy ekkora felületre érdemes újat tenni? A tetőtérben több helyiség is van, felettem is, ezért az is érdekelne, ha különböző cserépet találnék, akkor ott valamiféle tökéletes zárás a két cserépsor között megoldható, hogyan?

Végezetül, milyen cserepet érdemes használni (hullám, hódfarkú, beton...), marketing mindenhol megy, de ebből nem igazán tudom kiszűrni, és természetesen minden szakember mást ajánl.

Előre is köszönöm a hozzászólásokat. M.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég