Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv mindenkinek!

Épp ház felújítás közben vagyok és lenne egy fűtéssel kapcsolatos problémám.
A jelenlegi rendszer egy nyitott tágulási tartályos, fatüzelésű illetve régi gázos kazánnal működő gravitációs fűtési rendszer, vastag csövekkel és öntött vas radiátorokkal.
A ház falazata vegyes (50 cm-es vályogtégla kistéglás megerősítésekkel) falazatú, földszintes, 105m2 alapterületű. A ház alatt van a ház alapterületének 60%-án pince.

Szeretnék a fűtésen alakítani, hogy energia takarékosabb illetve kevesebb beavatkozást (kazánra rakás, kazán lefolytása, stb) igényeljen.
Ennek érdekében szeretnék beilleszteni egy puffer tartályt a leendő rendszerbe és a régi gázkazán helyett egy modern, lehetőleg kondenzációs gázkazánt tenni.
Tudom, hogy a kondenzációs gázkazán alacsony fűtési rendszerhez van optimalizálva (padló, falfűtés), kb 40 celsius fokon működik gazdaságosan. Radiátoros fűtéshez akkor lehet jó, ha a radiátorok túl vannak méretezve és ha jól tudom az öntött vas radiátorok ilyenek. Kérdés hogy 40 fok körüli vízzel hideg téli napon mennyire fűti be a házat?
Illetve kérdésem az lenne, hogy a gravitációs fűtés nagy vízmennyiségével mennyire tud gazdaságosan működni?

Másik kérdés, hogy a jelenlegi gravitációs fűtési rendszerbe hogyan lehet egy puffer tartályt úgy beilleszteni, hogy megfelelően működjön?

A fűtési rendszer, amit szeretnék állna egy modern vegyestüzeléses kazánból ami a felesleges hőt egy puffer tartálynak adná át, ami a tűztér lehűlése (füstcső termosztát) után látná el a fűtést (pl éjjel). A puffertartály lehűlése után, pedig a kondenzációs gázkazán lenne a hőtermelő egység.

Kérlek segítsetek ebben a problémában!
Szia!
Ennek a fűtési rendszernek az igazi modernizálása a teljes rendszer lecseréléséből állna. A vastag csövek a gravitációs áramlás biztosítása miatt szükségesek, másrészt kvázi pufferként működik. Ebbe újítani csak kompromisszumok árán lehet, de ideális sosem lesz.
Nézzük sorban:
A kondenzációs kazán tényleg nagyon jól használható padló és felületfűtéshez, de radiátoros rendszerben is megállja a helyét. Kb. 55 C°a határ, ami felett már nem kondenzációsként, hanem csak sima turbós gázkazánként működik. Radiátoros rendszernél igazán az átmeneti időszakban csillogtatja meg a tudását, akkor a leggazdaságosabb, de kemény télnél is gazdaságosabb, mint egy régebbi nyílt rendszerű gázkazán. Tehát ettől nem kell félni, működni fog minden hőmérsékleti viszony esetén is, csak más hatásfokkal.
A csőrendszer és öntöttvas radiátorok miatt a rendszer magán fogja hordozni a gravitációs rendszerek lustaságát (nehezebben fűt fel, de tovább tartja a meleget. Így a szabályzás is kevéssé lehet pontos, de ha jók a radiátorok, ne nyúlj hozzá, ne cseréld le, csak ha mindent kicserélsz. Ebben a rendszerben nehéz a radiátorok méretét növelni, mert ilyet valószínűleg már nem kapsz és helye sem biztos, hogy lenne. Így marad a kevésbé hatékony, magasabb vízhőmérsékletű fűtés.

A puffertartály méretezése ökölszabályként a kazán teljesítménye KW-ban és az szorozva 50 literrel. Megközelítő érték, de hallottam már 25 literről is. A vastag csőrendszer miatt a kisebb térfogatú is elég lenne, mert mint írtam a csőrendszer is pufferként működik, de minél nagyobba puffer, annál több hőt tud eltárolni , annál kiegyenlítettebb a fűtés. Persze ezzel együtt az ára is növekszik. Másik kérdés, hogy 24 órát akarsz áthidalni vele, vagy elég ha reggelig kibírja, utána úgyis ráfűtötök.
A puffer beépítéséhez két szivattyú lesz szükséges, az egyik a kazán és puffer között, a másik meg a puffer és a radiátor körbe. Ezek szükségesek, mert a vezérelhetőség miatt nem szabad hagyni, hogy gravitációsan is működjön, különben hiába raksz fel szobatermosztátot, a gravitációs keringés tovább fűti a lakást.
A kazánkörbe meg azért szükséges, hogy a tűz kialvása után, ne keringjen a víz benne, különben a kazán hőcserélőjén keresztül lehűti a puffer hőmérsékletét, a kéményen kiszáll a meleg.

A gázkazánt a puffer után kell bekötni, de úgy, hogy ne dolgozzon a pufferre mert nincs értelme. A gázkazán jól szabályozható, nincs szüksége pufferre.
Ezek vezérlésére léteznek komplett rendszerek, de így kis ügyeskedéssel meg lehet oldani, hogy jól működjön közösen is a rendszer.
Köszönöm a szakszerű válaszod!

Egyetértek, hogy a gravitációs fűtés lusta a nagyobb fűtővíz mennyiség miatt, de ha az öntött vas radiátorok miatt esetleg túlméretezett a rendszer, akkor az adott szobahőmérséklet (20-22 celsius fok) fenntartása alacsonyabb fűtővíz hőmérséklettel is megvalósítható elvileg, nem?
Így akkor egyfajta folyamatos működés is elérhető, hisz a nagyobb mennyiségű gravitáló fűtővíz lassabban is hűl le utánpótlás nélkül, igaz? (önmaga puffere)
A nehézséget ez esetben az jelenti, hogy a vegyes tüzelésű kazán gondolom az optimumán 60-80 celsius fokos vizet állít elő és akkor túl meleg lesz a szobákban. Emiatt tervezek a radiátorokra termosztatikus radiátorszelepeket tenni és azzal szabályozni a "túlfűtést".

Az lenne még a kérdésem, hogy jelenleg nyílt tágulási tartály van a padláson.
Szerinted ezt érdemes zárttá tenni a rendszer falújítása során?
Ha igen, akkor mehet a kazánházba ahová a vegyes tüzelésű,a puffer illetve a kondenzációs gázkazán is kerülne?

Illetve milyen hasznos kiegészítők szükségesek még szerinted? Gondolok itt füstcső termosztátra, visszacsapó szelepek, elektronikus kazán vezérlés, stb?
Az öntöttvas radiátorok még nem jelentik a túlméretezést. Vegyestüzelésre tervezték, ami azt jelenti, hogy akár 80C°-os is lehet a fűtővíz, ha jól megpakolták a kazánt. Ehhez képest a 40C°-os fűtővízzel alulméretezettnek tekinthető a rendszer. Viszont a folyamatos fűtéssel ez kompenzálható, mert nem kell újra, meg újra felfűteni a rendszert és a házat. Ez működés közben fog kiderülni, átmeneti időben elég lehet a 40C°-os vízhőmérséklet, de ahogy csökken a külső hőmérséklet, úgy kell majd a vízhőfokot növelni.
A puffer a megoldás, nem a thermoszelep. A puffernek pont az a lényege, hogy "fullgázon" a legjobb hatásfokával lehet a kazánt hajtani a puffer feltöltésekor, de a pufferből egy háromutas thermoszeleppel (ESBE) olyan hőfokot állítasz be a radiátorok felé , amilyet szeretnél. Az ESBE szelep a visszatérő vízzel keveri a pufferből jövő magas hőmérsékletű vizet és akár 40C°-os vizet is tud adni, ha a szelep szabályozási tartományán belül van. A pufferrel olyan könnyű és kényelmes szabályozni a fűtést, mint gázkazánnal, csak legyen benne elég melegvíz.
Általában vegyestüzeléshez nyitott rendszert ajánlanak, mert kevesebb biztonsági berendezéssel is biztonságosan üzemeltethető. Persze helyesen méretezett pufferrel zárt rendszerűként is megbízhatóan üzemeltethető, mert a puffer fel tudja venni a kazán hőjét teljesen, jóval kisebb a megforrás veszélye. Ennek ellenére kell hozzá tágulási tartály, vészhűtőrendszer. A nyílt rendszerűhöz ha van egy nagyobb kiegyenlítőtartály, akkor abban van annyi víz, hogy megforrás esetén a szabadon távozó gőz miatti vízhiányt pótolja. Zárt rendszerben kevesebb a tartalékvíz, így a vészhűtőnek kell e felesleges hőt elvezetni a kazántól.
Alapvető szabályozók a nyílt rendszerhez is kellenek, de ezt már többször leírtuk itt, kicsit olvass vissza.
Köszönöm az újabb hasznos infókat.

A közeljövőben tervezem kb 5bár körül nyomás próbáztatni a rendszert és ha nem enged sehol, akkor meghagyni, ellenkező esetben kuka. (Illetve ha rendben van, akkor tervezem áttisztítani is a rendszert)

Az lenne a kérésem, hogy ha ki kell dobni a jelenlegi rendszert, akkor Te egy vegyes (vályog) falazatú 105m2 alapterületű házba milyen fűtési rendszert tennél (van egy cserép kályha a ház közepén)?

Illetve a pince 180 cm belmagasságú, ezért oda egyedi puffer tartályt kell -gondolom- gyártatnom mert az 1000 literes kb 210cm magas. Kérdés, hogy ki és hogyan gyárt ilyet (alacsony, de széles puffer tartályt)?

A zárt rendszerre azért szereltetném -ha megmarad a mostani cső és radiátor rendszer- mert a nyílt rendszer közlekedik a levegő oxigénjével és emiatt hamarabb éri korrózió a rendszert. Szerinted?
Teljes csere esetén - mivel van cserépkályhád -, nem bonyolítanám túlságosan, egy korszerű gázfűtést csináltatnék. A cserépkályhát biztos meghagynám és az lenne a tartalék fűtés, vagy akár átmeneti időszakban, amikor még csak temperálni kell a beltér levegőjét.
Vegyes rendszert nagyon drága kiépíteni és ha nincs lehetőséged olcsón tüzelőanyagot beszerezned, már nagyon lassan térülne meg. Amióta sokan visszaálltak a vegyes tüzelésre, nagyon megugrottak az árak, nem sokkal olcsóbb fával sem fűteni és sokkal macerásabb.
De ha megmarad a rendszered, akkor is lehet vegyesen használni, ha otthon vagy akkor a vegyessel fűtesz, ha meg nem, átrakod gázra.
Esetleg lehet két 500 L-es puffert is szorosan egymás mellé bekötni, és akkor működhet egyként is, csak ügyesen kell csövezni, ne legyen különbség a két puffer hőfoka között. Alulra kell két visszacsapó szelep, hogy ne induljon meg a pufferek között az áramlás.
Nehéz megmondani mi az igazán jó megoldás. Ha éppen van sok pénzed, akkor mint egy befektetés, lassan megtérül a fűtésköltség csökkenése miatt, de akkor mindenben a legkorszerűbbet érdemes beépíteni, hogy hosszú távon működjön.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 9 vendég