Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Jó napot minden epítkező kollégának!

65 m2 Bükkfa parkettát szeretnék lefektetni az egész házban, amit most újítunk fel.
Mostanig vakpadló volt mindenütt, de két hete kiszedtük a vakpadlót, kiszinteztük és lebotonoztuk egy 5-10 cm-s réteggel.
A beton alatt töltés van, a 70-es években építették a házat, gondolom valami salakos anyag.
A beton alá tettünk 2 cm-es lépésállót, de semmilyen párazáró fóliát nem tettünk abból a megfontolásból, hogy mivel a falak alá nem tudunk tenni, akkor ha a szobákat le fóliázzuk és a falakat körbe gipszkartonozzuk, akkor nagy lesz a lehetősége, hogy a pára a falakon keresztül probál majd meg távozni, ami egyáltalán nem tesz jót a falnak, gipszkartonnak.

Az a kérdésem, hogy a mi esetünkben hogyan érdemesebb lerakni a parkettát? Melyik a legideálisabb megoldás?
A betonrétegre ragasszam a parkettet ragasztóval vagy fektessek le 1 CM-es OSB lapokat és arra ragasztással letegyem a parkettet?
Utóbbit nem szeretném ,mert azt olvastam, hogy ahol magas a parkett alatti páratartalom, ott az OSB a parkett alatt rövid idő alatt megfőne, elkorhadna és hamar kezdene recsegni a parkett.

Arra is gondoltam, hogy egy vékony aljzatkiegyenlítőt öntenék a betonra, hogy legyen sima a felület és arra ragasztanám a parkettet.

Kinek mi a véleménye a lerakási módokról?
Van értelme kiadni a pénzt az OSB-re? Melegebb lesz a parkett az 1 cm-s OSB-től? Vajon tényleg elkorhadt a lelakkozott parkett alatt? Hideg lesz, ha a parkettet a betonhot ragasztással rakom le?
Nekem eddig nem volt szerencsém a bükk parkettával. A fő gond az hogy nem olyan kemény mint a tölgy, ezért nem is olyan időtálló, de ami ennél is nagyobb baj hogy rendkívül érzékeny a páratartalomra így idővel (2-3 év) már érződik ahogy él mozog a fa és kezd nyikorogni mozogni a tömítő anyag és a lakk kipereg a fugákból.
További gond ha a mester nem áll a szakmája csúcsán mert akkor ez még hatványozottan jelentkezik. Nekem ajánlottak egy eljárást régi parketta felújítására, ami akár jó is lenne de nálam nem vált be. A lényeg:
A régi parketta felszedve... a cserére szoruló sérült párnafák kicserélve, kijavítva, majd erre rászögelik a padlót. Az egészet feltöltik, betömörítik szárított kvarchomokkal. Eddig a régi módszer... azután erre 12-es nútos OSB lap kerül (szerintem a 15-ös jobb) az egész rácsavarozva gipszkarton csavarral a padlóra. Az OSB-re ragasztással kerül fel a parketta!!! Ezután csiszolás lakkozás. Elvileg jobb mint a szögelt parketta. mert nem mozog nem nyikorog... de csak elvileg. Mert most jön a probléma a pára, na és a mester szakértelme. Szóval nálam nem vált be mert egyfelől a "mester" nagyon gyenge munkát végzett, másfelől a páratartalom ingadozása miatt a ragasztás 2-3 év után elenged. Azt már csak én teszem hozzá hogy a 12-es OSB lap szerintem túl vékony ezért alapból van neki egy kis mozgása, hullámzása, és ez idővel oda vezet hogy a ragasztás elenged, és az egész el kezd mozogni. A tölgy esetében és persze szakszerű lerakás esetén ez a probléma nem áll fenn. Szerintem...
Ja és a kókler mester neve Szente Sándor (mekk mester) két oldala is van www.parkettazo.hu/ és parkettas.hu. Ne dőljetek be neki!!!!!!!!! Az oldalain sok minden van de csak duma.. Egy igazi kókler aki román rabszolgákkal dolgoztat és nagyon gyenge munkát végez drágán. Vigyázzatok vele!!!
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég