Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Fa kerítésünket festeném le, előtte kicsit meg kellene csiszolni, Adjatok tanácsot, milyen csiszológépet vegyek. Köszönöm , SZ. Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!

Kérdésére a válaszom, bármelyik megfelel, hiszen mindegyik alkalmas a feladatra.
A legkülönfélébb megoldások vannak, és melyik a megfelelő, azt legjobban a kerítés milyensége adja. Hogy értse, megpróbálom pár példával megvilágítani.

Ahány ház, annyi szokás, és ahány csiszoló, annyiféle feladatkör. Talán a leghatékonyabb, ha lehet így mondani, a flex-re illeszthető fíbertárcsa. Előnye, hogy nagyon "haladós", viszont meg kell tudni barátkozni, mert nagy teljesítmény hamar megbosszulja önmagát, egy apró figyelmetlenség, és máris belemartunk az addig sima felületbe. Ezekhez a lapokhoz szaküzletekben lehet kapni felfogató tárcsát, aránylag olcsó, és gyors megoldást nyújt. Létezik ennek ún. lamellás változata is, ennek nagy előnye, hogy ha eltömődik a csiszoló, az a lamella végének leszakadásával a csiszoló ismét megfelelően működik.

Másik hasonlóan haladós a szalagcsiszolók köre. Leginkább sík, nagy felületeken lehet jól használni, görbe felületek nem igazán az ő asztaluk, viszont ha nincs az eszköztárukban, akkor bizony mélyen a zsebbe kell nyúlni. A hozzá kapható szalagok sem éppen olcsóak, cserébe viszont egész jól, és sokáig lehet használni őket.

Vannak a excenteres, vagy körcsiszolók. Ezekhez általában a "lyukacsos" kialakítású, tépőzáras lapokat használnak, ami nem egyszer elég drága tud lenni, összehasonlítva az előző kettővel. Ezek a típusok az előző kettő jó tulajdonságait ötvözik, elég haladósak, és egyben gyors a vászoncsere is, bár gazdaságosság néha megkérdőjelezhető. Kapható ezekből levegős megoldású is, bár ez inkább célspecifikus hogy miért ez praktikus.

Emellett számos klf rezgő, vibrációs, forma vagy célfeladatra kitalál csiszoló létezik, ezek használata csak akkor indokolt, ha valami míves tárggyal van dolgunk, de leginkább ezek kis, vagy nehezen hozzáférhető helyek megmunkálására lettek kitalálva.
A felsorolás korántsem teljes és mindenre kiterjedő. Megoldást jelenthet ezen gépek bérlése, vagy ilyennel rendelkező megbízható barát segítségül kérése. De az élet mindig tud okozni meglepetéseket, ezt ne feledjük.

És a végére még egy jó tanács. festékek csiszolásánál gyakori, hogy a vászon gyorsan megtelik, vagy beleég a felcsiszolt pigment anyag. ilyenkor csak a vászon cseréje adhat csak megoldást. Az élettartam azonban egy egyszerű fogással kitolható. Ha tapasztalja a ilyen jellegű besüléseket, egy nagyon kemény radírral, vagy más hasonlóan kemény gumival dörgöljük át, akár működés közben is a teljes csiszoló felületet. A gumi kiszakíthatja az ilyen jellegű eltömődéseket, és ismét használatra kész állapotba hozhatja a csiszoló felületet. Mondanom se kell, csak akkor végezzük működés közben, ha átgondoljuk, hogy és mit csinálunk. Pl. flex esetén a gumit le kell fogatni, és gépet mozgatva kell annak csiszoló tárcsáját megtisztítani. lamellás esetén, éppen a fent vázolt okok miatt erre nem nagyon van szükség.

Jó munkát kívánok!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 24 vendég