Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Érdeklődöm hogy van e valakinek tapasztalata ,elektromos központi fűtésű kazánról. Most készülök kazán cserére ,illetve napelemtáblák kihe!yezésére. Gondoltam,miért ne lehetne a kettőt összehozni. Szerintem a leg kőltséghatékony megoldás az lenne ,ha egy elektromos fűtésű központi kazánt tudnék beszerelni . A napelemtábla energiája, tudná pótolni a szükséges áram egy részét.,persze ez tábla darabszám fügvénye ,de ha jól kalkulálok akkor ezzel a teljesítménnyel tudnék fűteni. Sajnos nincs tapasztalatom az ilyen kazánokkal,ezért kérek segítséget.
T. hotolo!

Az elektromos fűtésről általános jellemzők tekintetében történetek keringenek. Legkézenfekvőbb tisztázni két dolgot: a helyiség/épület célja (lakás, nyaraló, ideiglenes építmény, stb.). Másrészt a várható költséget: állandó lakásfűtés, alkalmi kiegészítő fűtés, ideiglenes építmény néhány hónapos fűtése, stb.).
Egy átlag lakás fűtési teljesítményével kb. 15 kW teljesítménynél ha a havi gázszámla kb. 25000 Ft/hó, ez kb. 2370 kWh. Ennek ára rezsicsökkenéssel (40 Ft/kWh átlag) 94800 Ft/hó. Látszik, hogy akkor mindegy a fűtési mód, ha kicsi a teljesítmény, pl. egy passzív ház 2 kW igénye esetén, vagy ha egy üzlethelyiségnek nagy a bevétele/hó, és relatíve elviseli rövid ideig a nagy villanyszámlát.
A napelemről annyit már tudunk, hogy akkor éri meg, ha csak a házi fogyasztást fedezi, de nincs benne a fűtés. Túl nagy beruházási költség jönne ki 15 kW-ra. Viszont ebben az esetben nagyon is javasolható.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég