Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Bocs a zavarásért. Téged ajánlottak.
Öneröböl épitkezem. Mennyezet szigetelés tanács kéne. A terv szerint 18mm OSB, hogy a padlást lehessen használni, ez alatt 40x 200mm fenyö tartófa 595mm távolságra, hogy közé rakjam 600mm széles ISOVER AKUPLAT + 100mm amiből 3 réteg menne,300mm vastagságban, + alu fólia ,és végül karton.

A kérdésem? Ez jó e így?
Nemrég hallottam hogy bepenészesedett az OSB meg a szigetelés.
Előre is köszönöm
Üdv!

Leírom röviden:
- szerintem elég lesz 25 cm is, de ha úgy gondolod és elfér, akkor legyen 30 cm. Az akuplatból van 15 cm-es, csakúgy mint 150-es tartófa.
Két 15 cm-es rétegbe csináld, és az első réteg párnafáira keresztben (90°-al elfordítva) a második réteget. Így elkerülhető a gerendák miatti hőhidasság. Pontosabban így is lesz, de csak a párnafák-gerendák-tartófák (ahogy tetszik) találkozásánál, ami nem okoz gondot. Ugye a fa sokkal rosszabb hőszigetelő, mint az üveggyapot. :)
Rétegrend alulról felfelé:
- födémgerendák fölé (miből van a födém?) páraZÁRÓ(!!!) fólia, az illesztéseknél legalább 20 cm szélességben átfedve és saját ragasztójával leragasztva. A jobb fóliákhoz kapható szalagragasztó is. A teljes szigetelés alatt kell a fólia. a széleknél a szigetelés vastagságában felhozva. Ezen múlik minden, ha a páravándorlást nem állítod meg a fóliával, akkor nedvesdni fog a szigetelőanyag és minden ami vele érintkezik.
- első réteg párnafa, közte szorosan a szigetlőtáblák
- második réteg párnafa, az elsőre 90°-ban elfordítva, közte szintén a szigetelőanyag. Úgy rakd a szigetelőtáblákat, hogy az illesztések ne egymás felett legyenek. A tégla rakásához hasonlóan kell lerakni.
- a tetejére páraÁTERESZTŐ (!!!) fólia, vagy geotextil. Ennek az az értelme, hogy nem lehet tökéletes párazárást készíteni, valahol mindig adódik egy kis rés, egy sérülés, amin beáramolhat a pára. Ha ez nem erőteljes, akkor ki tud szellőzni a szigetelésből, ha hagyjuk. Ezért kell páraáteresztő réteg a tetejére.
- járófelület lehet OSB, de kell hagyni szellőzőréseket, mert az OSB elég gyenge páraáteresztő és ezzel tönkre lehet vágni amit eddig csináltál. Vagy dobsz a páraáteresztő fólia fölé egy tetőléc emelvényt és arra rakod az OSB-t és a szélein hagysz rést a szellőzéshez, vagy némi hézaggal rakod le a lapokat, hogy legyen hol távozni a párának.
Ha így csinálod nem fog berohadni a szigetelés meg az OSB, mert az a minimális pára ami jó párazárás ellenére bejut a szigetelésbe, távozni tud.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég