Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tiszteletem mindenkinek!

Egy elvetemült és sokak számára talán hajmeresztő dolgon gondolkozom gipszkartonnal, gletteléssel és festéssel kapcsolatban:
Generálban építtetett SAJÁT házam elérkezett abba az állapotba, hogy el lehet kezdeni az acélvázas könnyűszerkezetes épület belsejében a dupla rétegű gipszkartonnal (erősítés céljából néhol OSB és felső réteg gipszkarton) borított falak glettelését és a festés előkészítését. Sajnos még nem vagyok biztos abban, hogy hogyan csináljam, hogy a repedések megjelenését a minimálisra csökkentsem! Nem szeretném 1-2, vagy akár 5 év múlva sem a megjelenő repedéseket nézegetni, pláne nem javítgatni, mert szétvágna az ideg!A tetőszerkezet hossztoldott, szárított és kezelt kb. 5x 20-as élére állított tartókból (fenyőből), gyárban előre legyártott rácsos-tartós szerkezet Bramac cseréppel. Erre van függesztve a mennyezet. Tudom, hogy a ház mozogni fog, diletál...de szeretném a minimumra csökkenteni ennek a hatását!
Szóval az ötletem - több emberrel konzultálva- elég bizarr lehet némelyeknek:
Telibe hálózni dryvit hálóval az egészet, a falakat, a függesztett mennyezetet..., hálós élvédővel a pozitív sarkoknál, ablakoknál. Kérdés, hogy mibe ágyazzam a hálót?!!! A Rimano valamelyikébe, esetleg az EPS ragasztóba,ágyazójába? Csináljam-e meg ettől függetlenül a réskitöltést rigipsszel üvegfátyollal, öntapadós hálóval, ahogy azt elvileg kellene? Esetleg csak a réskitöltést simán gipsszel, majd rá a dryvit ágyazót a hálóval?
Túl vagyok már 4 sajátkezű házfelújításon, azoknál nem volt kérdés, hogy ágyazót kapott a repedezett mennyezet hálóval, majd a glett... nem is volt gond utána...Ezek stukatúros mennyezetek voltak, nem új gipszkarton...
Kérdeztem szakikat: volt aki "csak" normál fátylas/ hálós réskitöltést és glettelést javasolt és hülyeségnek tartotta az ötletem...(például, akik kartonoztak) volt festő, aki a sajátját dryvitba ágyazná telibe... biztos, ami biztos, csak egyszer kell megcsinálni!...
Sajnos nem találkoztam még olyannal, aki meg lett volna elégedve 100%-an a "hagyományos" szárazépítészeti technológiával, mindig volt egy de...itt azért megrepedt, amott is... és én is csak ilyeneket láttam...
Nem tudom, hogy a hanyag kivitelezés miatt voltak ezek, vagy más okaik voltak, sajna ezeket nem igazán tudtam visszanyomozni...

Szóval minden építő jellegű hozzászólást, érvelést, tapasztalatot nagyon szívesen vennék, mert a hétvégén döntenem kellene anyagbeszerzés ügyileg...
Köszönöm szépen annak, aki szán rá egy kis időt!!!!
Peti
U.i: A glettelést, festést, burkolást én csinálom, így egyeztem meg a kivitelezővel...jelentős pénzt spórolva...
Üdv!

Ugyan nem szakterületem a száraz építés területén, de a telibe hálózni... szerintem pénzpocsékolás. Ha az épület mozogni fog, akkor azt bármivel lehet kezelni, hálózni stb. az mozogni fog, és semmilyen gipsz, vagy más kötőanyag nem állítja meg. Mivel az alap fémváz, aligha fog az megmozdulni, ha stabilan van megépítve. Talán gondot a mennyezet és a falak kapcsolódása okoz, én itt a találkozást valamilyen rugalmas anyaggal tölteném ki, és festeném le.
Az ablakok és más sarkok élvédőzését viszont melegen ajánlom, anno én is felesleges pénzkidobásnak gondoltam, veszekedtem is a kőművessel, de be kellett látnom, volt értelme, egyetlen sarok rész sincs leütve, pedig mind a beköltözésnél, mind a felnövekvő gyerekeim tesztelték, működik-e a védelem.
A rések kitöltését végezd úgy el, ahogy Te magad a legjobbnak és időtállóbbnak gondolod, hiszen magadnak építed, ebben én is csak tanácsra szorulnék, ha kész házon dolgozom, a vésések bejavítását külön letárgyalom a tulajjal, kihangsúlyozva, én nem vagyok festő, nagy csilli-villit n várjon tőlem senki. de ahogy magamnak, úgy másnak is meg tudom csinálni.

Hát ennek fényében vágjon bele az anyagvásárlásba.
De azért ha már ekkora dilemma, nem lett volna pl. pár nappal előbb feltenni ezt a kérdést? Csak érdeklődés szintjén tudakolom. Mert oly sok hozzászólást ne várj a az elkövetkező kép napban, különösen nem, ha már holnap, vagy esetleg vasárnap már a beszerzés a fő téma.

Sok sikert a kivitelezéshez!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!

Én nem tartom annyira elvetemült gondolatnak a telibe hálózást. :) Mondjuk tökéletes megoldás nincs, de talán a telibe háló jobban elosztja a feszültségeket a teljes felületen, mint csíkokban alkalmazva. Szerintem érdemes lenne az alap dolgokat is elvégezni az illesztéseknél, vagy festhető szilikonnal előtte feltölteni. A háló ragasztója lehetőleg rugalmas legyen, nehogy amiatt tépje szét a hálót az illesztéseknél a ház mozgolódása.
Ennek ellenére biztosan van az a mérvű mozgolódás, amit ez sem fog kibírni, sajnos majd az élet és az idő igazolja vagy sem az elképzelésedet.
Köszönöm a hozzászólásokat!

Sajnos bombabiztos dolog nincs... a jó, illetve a vélhetően legjobb megoldás után kutakodom...., kutakodtam a hétvégén is.
Jelenleg a következőképpen gondolom:
- A két fürdő telibe hálózva teljes egészében, már csak a csempézés miatt is, illetve azért egy két helyen kicsit jobban síkba is kellene hozni a dolgokat, szóval a burkoló ezt javasolta. Itt hajlok arra is, hogy a réskitöltést is a dryvit háló ágyazóval (Mapetherm) csináljuk. Vajon rakjak a réskitöltőbe is "gipszes öntapadós hálót" (persze nem ragasztva, hanem beágyazva), vagy elég az erősebb háló teliben felette? Következő réteg a háló ágyazása, majd a simító réteg az ágyazóval és alapozó + csempe, persze flex ragasztóval (Keraflex S1 Extra). Ahol nem lesz csempe a fürdőkben: alapozás után glettelés legalább 2-szer (vagy míg jó nem lesz) telibe az ágyazó simítórétegén felül.
- A többi résznél hajlok a "hagyományos " módszer felé, mert valahogy én is úgy érzem, ahogy Ti is írtátok : a probléma legfőképpen a sarkokban és a fal mennyezet találkozásánál lehet.
Mindjárt az első kérdés:
-Kell alapozót használni a réskitöltő glettelés előtt? Telibe vagy csak a réseknél? Van, aki szerint nem kell, mert anélkül is jól tapad... Persze legalább portalanítanám. Azt is olvastam valahol, hogy ecsettel be kell nedvesíteni a nem gyári éleket, hogy ne kapja ki a réskitöltő anyagból egyből a vizet... van benne logika... Erre lenne jó az alapozó... de a papírra is ? Ezt nem említik a Rigips honlapján... Ezért meg is kérdezem majd mailben...
Szóval réskitöltés, de mivel? Rigips Vario, Rifino Top vagy a Superrel? Ezekkel ágyazhatom az élvédőket is ( az ablak spalétoknál műanyag hálós kültérire szavazok, többek között, mert van belőle bőven és plusz megerősítés is, illetve rugalmasabb, mint az alu. Papírt még nem használtam, lehet, hogy itt lenne az ideje kipróbálni, azt írták, hogy erősebb, mint a fátyol, de a rendesen beágyazott ( és nem csak felragasztott és elfedett) öntapadós (gipszkartonos) üveghálónál is? Szóval a kettő közül valamelyik megy a negatív sarkokba. Itt a végső glett és csiszolás után kihúzom nem túl vékonyan akryllal, hogy a rugalmasságra is gondoljak.
Réskitöltés után még egy simító réteg, majd telibe az egész legalább egyszer, eredménytől függően 2x. Persze itt a két telibe húzás között alapozni kellene, mert csiszoltunk...Azután meg festés előtt is... Ennyi alapozó nincs a világon...)
Hát körvonalazódik a terv de még ennyi kérdésem lenne azért!...
Nem gondoltam volna, hogy ez ennyire bonyás lesz :(...
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég