Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Tavaly ősz óta használtunk a vegyes kazánba napraforgóbrikettet, minek következtében, mint utóbb kiderült, a kazán , és a kémény teljesen elkátrányosodott. Nagyon félünk, hogy ki ne gyulladjon. Hogy lehetne a kéményt és a kazánt kátránymentesíteni.
Segítséget előre is köszönöm.
Kedves tothlaszlone,
Gondolom, a huzat csökkenésből vették észre a kátrányosodást. Az a tapasztalat, hogy ekkor már a kazán is bajban lehet. Meg kellene nézni a tisztítónyílásban, hogy milyen a kátrány: híg, vagy odaégett szilárd. A hígabb kátrányt ki kellene szárítani, sok levegővel, és egy kéménytisztító hasábbal meg lehet próbálni, de tüzelővel kiégetni nem, mert veszélyes.
Ha sikerül a kéménytisztító hasábbal eltávolítani a kátrány nagy részét, akkor egy mechanikus kéményseprés kellene.
Utána az olajos tüzelőanyagról le kellene állni, és sok levegővel, szekunder levegővel is, személyi felügyelettel fokozatosan begyújtani, de kis mennyiségű, egyszerű, száraz tűzifával. Ha a kazánról is leég a kátrány, akkor hirtelen teljesítmény növekedés is lehet. Rendben kell lenni a lefúvató és hűtő biztonsági berendezéseknek. A tüzelés módján a továbbiakban változtatni kellene. Szekunder levegős, felső begyújtásos, száraz tűzifás, felügyelet mellett történő tüzelés volna elképzelhető.
Kedves Öregház !

Köszönöm a válaszát. A vegyes kazánunkat tavaly nyáron le kellett cserélni. Tavaly ősz óta ( először) használtuk a napraforgó brikettet.De mellette fát, és szenet is. . Először az új kazánon tűnt fel, hogy napok alatt fekete, ragacsos kátrány bevonat képződött rajta.Az új kazán egyébként levegőszabályzós.Aztán a kémény oldalán keletkezett kátrányra lettünk figyelmesek. Kéményseprő volt kint, de keveset tudott kikotorni, mert teljesen le van tapadva, ragacsos, darabos kátránnyal, de azért még a kémény átjárható.A kazánhoz egyébként Konixot használtunk, de semmit nem jelentett.
A kátrányosodás főleg az alacsony kazán és füstgáz hőmérséklet miatt van. Mivel kazáncsere volt lehet hogy az újabb jobb hatásfokú ezért hidegebb a füst is ami a kimegy a kazánból és lehet hogy a mostani enyhe télen alacsonyabb vízhőfok is elég volt a fűtéshez. Ha korábban nem csak az új kazánnal vannak gondok akkor én a változásokban keresném a probléma okát.
-És hát amit mindig mondok : az fűtsön fával akinek legalább 2 évvel korábban vásárolt fával van lehetősége fűteni. Tehát ami jövőre kell annak már tavaly az udvaron kellett lennie hogy ki tudjon száradni mert csak a problémák jönnek ha nem így van.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég

cron