Sziasztok, istállót szeretnék építeni külterületi legelőnkre, még erősen tervezési fázisban vagyok, jelenleg ez az amerikai kentucky ló istálló az alapja annak amit tervezek: https://sketchfab.com/3d-models/40x50-1 ... 79e7eb973c

Alsó szinten egyik oldalon 3x3 méteres boxok, 3 méter széles folyosó középen, a túlsó oldal pedig bála tároló lenne. A felső szintet pedig idő és pénz alapján később beépíteném, hogy nyári éjszakákon kint aludhassunk, később pedig hőszigetelést is kaphatna, hogy tavasszal/ősszel is kint tölthessük a hétvégéket vagy hétköznapokat.

1, Az első kérdésem az lenne, hogy ti mivel burkolnátok az épületet? Első ötletem OSB volt, ugyanis az alsó szint 2,5 méter magas, az emeleten pedig terveim szerint ki lehetne hozni a két tető szerkezet közötti távolságot 1,25 méterre, így igazából nem gyártanák feleslegesen hulladékot, de mivel az épületnek nem lenne alapja, félek hogy az OSB felázna illetve a talajmenti pára tönkretenné, másrészt nem tudom hogy mennyi ideig bírná a napsütést és az esőzést. Második ötletem bitumenes hullámlemez lenne, viszont úgy hallottam hogy az nyáron nagyon melegszik, ráadásul télen még annyi hőszigetelő tulajdonsága se lenne mint az OSB-nek. Ti mit tanácsoltok?

2, Második kérdésem az épület szerkezetével kapcsolatos, 15x15-s fenyő gerendákat használnák oszlopnak, szerintetek ez megfelelő, vagy valami mást használjak? A tető elvileg hullámpalából, vagy a már említett bitumenes hullámlemezből készülne. Ha esetleg van tapasztalatotok a témában, a többi faanyag keresztmetszetére is adhatnátok tanácsot, hogy hova mekkorát lenne érdemes.

3, Egy ismerősöm szerint ha alapozás nélkül készül ez a könnyű szerkezetes istálló, akkor építési engedély nélkül, csak bejelentéssel is fel lehet építeni ezt az épületet, ti erről mit tudtok, illetve kitől lehet hivatalos információt kérni?