Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok,
Mit gondoltok lehetséges-e, hogy a régi fa ablaknak van alátamasztasi szerepe? Új ablakokat szeretnénk beépíteni és megbontottam a vakolatot, hogy pontosan le tudjam mérni a szükséges ablak méretét. Az ablak felett nincs áthidaló. Az ablakkeret felsö fája 7cm magas és be is lóg a falba mindkét oldalon vagy közel 10 centit. Belülröl kissé boltívesen vannak rakva a téglák, de ez az ablak fölött kívülröl nem látszik. Kibonthatom így az ablakot? Kell e beépítenem áthidalót? Köszi a véleményeteket!
Üdv!

Biztosan nem funkcionál áthidalóként. De most őszintén, ha teszem azt, 3 vagy akár 5 cm-re is veszem a keretet, az képes megtartani a felette lévő födém és tető súlyát? Aligha. MÁSRÉSZRŐL tartsuk fejben, hogy ez hozzáértés, szakértelem nélkül végzett ilyesfajta beavatkozás könnyen veszélyes helyzetet teremthet!

Viszont még nem is olyan régen, lévén nem úgy ment a vásárlás a tüzéptelepeken, mint mostanság, ahol a bőség zavara van, csak gipszből, legalább 5 fajtát tudok kapásból, nem mindig lehetett ma korszerűnek mondott beton vagy más, előregyártott áthidalót kapni. Vagy szelemen fát használtak, bár ez kültérre kissé problémás, vagy enyhe boltívvel alakították ki a nyílást, mely elvezette a terhelést az ablakokról. Másodrészről az építőipar szent grálja sem állt rendelkezésre, ezért gyakorta az ablakot egyszerűen a fallal együtt falazták fel, így oldva meg annak rögzítését.
A jelenkori ablakcseréknél sem veszik ki mindig a régi tokokat, ha kellően erős és stabil, erre építik fel az új nyílászárókat. Célszerű, mivel a régi ajtók és ablakok általában kevéssé passzolnak napjaink standard méreteivel, így egyszerűbb a különböző illesztéseket kialakítani. Másrészről készíthető méret után is ablak, de jelentősen többe szokott kerülni a polcról levehetővel összehasonlítva.
A fenntiek megfontolásával érdemes döntést hozni, ha a régi keret szúette, megviselt, akkor célszerű kibontani a helyéről, lehetőleg a falazatra ügyelve, majd az oldalnyílásokat egyszerűen síkba falazni. Nem ismert a méret, elképzelhető, hogy még némi falazásra szükség lesz, vagy be vagy elbontás okán, de ezt mindig alsó részen szokás elvégezni. Ha a párkánymagasságon nem kíván változtatni, akkor viszont szóba jöhet az áthidaló beépítése, de ezt mindenképpen leinformálható, megbízható kőművesre érdemes bízni, mivel ennek a kivitelezése alaphangon is beleszól az épület statikájába.
Röviden, tömören talán most ennyi. Viszont mindig érdemes észben tartani,hogy hozzáértés nélkül azonban bármilyen belekontárkodás jelentős költség vonzattal szokta megbosszulni a takarékoskodást! Mert azt ne feledjük, ez a fórum jó tanácsok, vagy segítségek tárháza, de de nem az a terület, "mert itt azt írták..." amivel az összedőlt kalyibát vagy házat fel lehet emelni.

Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Egyetertek, de iden Vas megyeben korrekt komuvest nem talalok aki oktoberig megcsinalja az ablakcseret. A vastag fakeret ami felul benyulik a falazatba valoszinuleg csak a keret es a boltiv kozti tegladarabokat es habarcsot tartja. Az uj muamyag ablakokra ennyit sem terhelhetek, esetleg vasat kellene beepiteni. A mostani fakeret nincs jo allapotban evekig azott, ezert is cserelnenk ki, viszont ez felul tulnyulik az ablak szelessegen kb 5-10 cm a falban es talan ez tartja a boltiv szelso teglait.
Üdv!

Hát Vas megye kicsit valóban odébb van, de látatlanban sajnos jobb, járható utat nem tudok tanácsolni.
Sok szerencsét!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég