Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv mindenkinek,

A házunkhoz kb 10ével ezelőtt utólag hozzá épített és vakoltattál ellátott (a vakolat nem potyog, nem látszik rajta vizesedés), de nem szigetelt Wc helyiségünk a téli időszakban a falak sarkai és a falak függőleges élei mentén penészesedik. (fölűről lefelé, és alulról felfel indul egymással szemben)

Anno a meglévő terasz egy részére lett rá építve a helyiség, az alap magassága kb 60-70 cm. Az alap kívül terméskő, a többi része beton. Az oldalfalak kis méretű téglából készültek.
A wc, bejáraton kívüli 3 oldalfala a szabaddal érintkezik. (kert felől, udvar felől és a nyitott terasz felől).
A mennyezet gipszkarton, felette kőzetgyapot szigetelés, lambéria és egy alacsony cseréptető.
A helyiségben fűtés nincs.
Kis méretű szellőzárács van az egyik külső falban.

Az idei nyári felújításkor a falak fel lettek csiszolva, penészgátlóval kezelve és új glettelést kaptak. Az aljzat új szigetelést, új beton alapot + járólap, csempe..stb és végül penészgátló adalékkal ellátott festék került a falakra.
De a hideg idő beköszöntével ismét megjelent a falak éleinél a penészesedés, ami ha kisebb mértékben is mint a korábbi években, de lassan növekszik.

- Van aki szerint hőszigetelni kellene a külső falakat, hogy kisebb legyen a fal külső és a belső levegő közötti hőmérséklet különbsége.
- Van aki szerint nem, mert akkor még jobban lecsapódna a pára falak nem szellőznének.
- Van aki szerint fűtés kell berakni.
-Van aki szerint nem, mert akkor még nagyobb lesz a belső hőmérséklet és a fal külső hőmérséklete közötti különbség.

Érdekes, hogy amint a kinti hőmérséklet megemelkedik 10fok fölé, akkor a helyiség jobban nedvesedik, a csempén, a járólapon ez jól tetten érhető. Aztán áprilistól, novemberig nincs párásodás.

Azt vettük észre, hogy menyibben folyamatosan csukva tarjuk a wc helyiség ajtaját, úgy lassul a penészesedés üteme.

Jó lenne megszüntetni, de nem értek hozzá és rengeted félét olvastam az interneten és, de a fene sem tudja, mi lenne a jó megoldás.
Ha valakinek van gyakorlati tapasztalata, hogy nála miként, hogy oldódót meg hasonló helyiség penésztelenítése, az ne tartsa magában.
Köszönöm,
Hőhidas és szellőzetlen szerintem. A lakás ahonnan bejársz párás, ahányszor nyitod csukod az ajtót betódul a meleg párás levegő ami lecsapódik a hideg falra. Ez táplálja a penészt ami benne a vakolatban.
Azt vettük észre, hogy menyibben folyamatosan csukva tarjuk a wc helyiség ajtaját, úgy lassul a penészesedés üteme.

Valószínűleg a légáramlás is többnyire a lakáson belül arra tart tehát az ajtóréseken is folyamatos a párás levegő ellátás a penészes falnak.
Külső szigetelés és ( lábazat és födém is) gyakoribb és hatékonyabb szellőztetés, kevesebb benti ruhaszárogatás és rotyogó vízben főzés sokat segítene. Jó hatékonyságúak ezek a "ráfújom és eltűnik" szerek is többnyire, igaz nem elég egyszer, de sokat segít a látvány eltüntetésében tüneti kezelésnek.
Köszönöm a választ.
És is első sorban a Külső szigetelés prrferálom, de bizonytalan voltam a témában és feleslegesen nem akartam addig költeni rá amíg nem tufom, hogy javit-e a helyzeten.

Leginkább a hétvégi sütés fözés a kritikus.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég