Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Azt hiszem még soha nem kérdeztem fórumon, ezért előre is elnézést kérek, ha valami normasértést követnék el.

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy valaki tudja-e esetleg, hogy egy 10 emeletes panelház konyhai strangján a nagy központi elszívócső (ami a tetőn lévő ventillátorhoz csatlakozik és fut le végig a házon) hány cm átmérőjű (a kérdéses panelház a Vizafogó lakótelep Párkány utcai során található, kb. 1983-ban épült).

A sztori összefoglalva (még így is elég hosszú), hogy egy jó ideje tapasztaljuk, hogy ha csukva van a konyhaablak, akkor a fürdőszobai strangból erőteljesen áramlik a levegő a lakásba, de még a bejárati ajtó résein át is erős a levegő beáramlása (konkrétan fütyül a szél).
Idén áprilisban jeleztem ezt a házkezelő felé, kijöttek, nem tudták a probléma okát, csak találgattak, a találgatások javaslatait (pl. szellőző nyílása vágatása a konyhaabalkra - műanyag nyílászárók) megcsináltam, de még mindig nem jó.
Azt mondta a Tisztelt Szövetkezeti Elnök Úr (továbbiakban csak TSZ elnök...), hogy keresik a megfelelő szakembert, majd jeletkeznek.
Mondanom sem kell, hogy maguktól nem kerestek (talán az elején egy esetet leszámítva), nekem kellett folyamatosan a nyakukra járnom, hogy mi van már.
Nagy nehezen ígért egy légtechnikust, azt is többszöri piszkálás után, majd egy csütörtöki nap 9-10 óra közöttre ígérte hogy jönnek a légtechnikussal. TSZ elnök úr aznap 10:08-kor volt képes felhívni, hogy nem jön a légtechnikus. (én 10:10-kor akartam rátelefonálni, meghagyva az akadémiai 10 percet). Na itt elég komoly szóváltás alakult ki közöttünk, minek eredményeként múlt hét szerdán eljött egy légtechnikussal. A légtechnikus egyébként nagyon lelkiismeretesnek, és alaposnak tűnt és a vizsgálódás során észrevette, hogy a konyhai strangon futó nagy szellőzőcső végéről le van esve a végzáró elem. Így a rendszer nem zárt és az a ventillátor ami azon a rendszeren van a tetőn, irdatlan erővel tudja szívni a lakásból a levegőt. Ha nyitva van a konyhaablak, akkor a jelenség megszűnik, mert az abalkon beáramló levegő kielégíti a ventilláto levegő igényét, akkor a fürdőszobai és egyéb beáramlás is megszűnik.
Ez múlt hét szerdán derült ki, akkor TSZ elnök úr erre a hétre ígérte a probléma kijavítását. Ma felhívtam, hogy akkor csütörtökön, vagy pénteken jönnek-e elhárítani a problémát, mire közölte, hogy még nem jött meg az írásos szakvélemény (arról amit ő maga is látott, hogy le van esve) és a légtechnikus azt ígérte neki, hogy postán küld egy ilyen végzárót, mert van neki, és még az sem érkezett meg. Erre én felhívtam a figyelmét, hogy az, hogy ő kijavítsa a szövetkezet hatáskörébe tartozó hibát nem lehet annak függvénye, hogy a neki megígért fedelet küldik-e, mire ő rávágta, hogy "Dehogynem." Tehát TSZ elnök úr úgy gondolja, hogy neki csak akkor kell elhárítania ezt a hibát, ha a neki ígért szívességet megteszik.
Ezek után úgy gondolom, hogy nincs mire várnom, ha azt akarom, hogy meg legyen oldva a probléma, akkor nekem kell megvennem azt a végzárót és valakit megkérnem, hogy szerelje fel. Ehhez egy dolog hiányzik, az, hogy milyen méretet vegyek. Azért kérnék segítséget, ha valaki esetleg fejből tudja, mert én nem tartózkodom ott életvitel szerűen és a konyhai strangban azt nagyon körülményes megközelíteni ott a mosogató miatt és ott nagyon szűk a nyílás is (nem úgy mint a fürdőszobánál). Ha nincs más megoldás nyilván valami akrobatikai mutatvánnyal megoldom, de hs valaki tudja, nagyon hálás lennék, ha megírná. (ezek tükrében a felrakás is érdekes lesz).
Nagyon köszönöm előre is a segítséget és elnézést, hogy ilyen hosszú lett a bejegyzés pedig még így is nagyon sok hajmeresztő apró részlet kimaradt a szövetkezeti kálváriából.
T. Nadie!
Laktam hasonló házban, a 8-on. Lényeges volna tudni, hogy gáz van-e a konyhában? Ha van, akkor nem lehet elzárni a szellőzőket. Gondolom van gáz, és az eredeti gyári végelzáró csak a nevében zár, valójában kicsit árereszt. Mindenesetre a többi lakót kellene megkérdezni, ott megnézni, ott még van ilyen.
Kedves öreg ház!

Nagyon köszönöm a hozzászólást.

Természetesen a lakásban található szellőzőket (2 is van a konyhában), amik belefutnak ebbe az elszívócsőbe és szívják a konyhából a levegőt nem akarom elzárni.

Holnap megpróbálom lemérni a méretet.

Üdvözlettel

Nadie
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 52 vendég

cron