Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt Ezermesterek!

A tárgyi témában kérem segítségeteket. Adott egy klasszikus, hetvenes évek elején épült Kádár-kocka. A konyhaajtót szeretnénk megszüntetni, illetve a maradó nyílás magasságát emelni. Az ajtó kisméretű téglából készült, vakolattal együtt 15 cm vastag válaszfalban található (egy sor tégla). Az ajtó bontásakor kiderült, hogy természetesen nem alkalmaztak áthidalót az ajtó fölött. Nem olyan nagy baj ez, azonban mivel az ajtót el kívánom távolítani, kiváltó beépítése szükséges. Én az alábbiak szerint terveztem ezt kivitelezni:

1. A vakolat eltávolítása után kijelölöm az új nyílás magasságát úgy, hogy egész téglasorra jöjjön ki az áthidaló helye
2. Az efölötti téglasorban, a nyílás közepén kiveszek egy téglát, a keletkező nyíláson áttolok egy 5 cm vastag pallót megfelelő hosszúságban. Ezt a pallót mindkét végén doka lábakkal alátámasztom, befeszítem.
3. Kibontom az áthidaló helyét, kialakítom a fészkeket az áthidaló két végén 10-15 cm felfekvéssel.
4. Behelyezem az áthidalót és felékelem, befeszítem a nyílás tetejéhez. A két feszekben az áthidaló alatt kitömedékelem sűrű cementhabarccsal. Megvárom a kötési időt.
5. Eltávolítom az ideiglenes kiváltást, a helyére visszafalazom az egy kibontott téglát. Kibontom a régi ajtót és a nyílás magasítása miatt a néhány sor téglát.
6. Körben helyreállítom a nyílás széleit.

A kérdéseim:
- Szükséges-e ideiglenes kiváltás készítése a munkálatok idejére? Az ajtó fölött jelenleg kb. 70 cm magas falazat található, az ajtó szélessége 90 cm.
- Milyen áthidalót alkalmazzak?

Válaszaitokat, tanácsaitokat előre is köszönöm!

Szép napot!
Én a tervezett nyílás feletti téglasor fugájába két oldalról 1-1 db túllógó szögvasat behúzatnék tégla síkig átmenő csavarokkal a szögvas furatain keresztül. Lehetőleg úgy hogy az átmenő csavarok is a téglák közti fugákban legyenek. - Ezzel kész az áthidaló majd lehet bontani azt ami alatta van, a vakolat meg majd eltakarja az egészet.
Köszönöm a javaslatot! Remekül bevált!
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég