Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Az Ezermester 2007 júniusi számában olvastam nemrég, hogy a beépített faszerkezetek utólagos védelmére a legjobb mószer az elgázosítás. Szeretnék olyan emberekkel megismerkedni akik ismerik ezt a módszert és csinálnak ilyen munkákat.
Tud ebben segíteni nekem valaki?
Heló Kuik Erzsike
Nem értem a kérdésedet. Hány éves a faanyag, amit védeni szeretnél? Látszik e a falon kívűl, vagy nem?
Tovább menve. A gázosítás jó módszer, csak egyéb kellemetlen utó hatása is van.(büdös).
üdv Bellami
Sziasztok!

Van egy faházam (2002-ben épült). A ház eddig szinte egyedül ált egy hatalmas sík területen ezért az egyik fala - rajta egy erkéllyel - évek óta ki volt téve az időjárás pusztító hatásának. Rendkívűl erős szél, eső stb. (északnyugati fal) Sajnos a helyzetet még rontja, hogy az erkély egy éítési hiba miatt "befele" leejt.
A lényeg : Elkezdett rohadni az erkély legfelső részét alkotó gerendaszerkezet. Valamilyen bogár is megtámadta.
Lefűrészeltem az érintett részeket. Azt vettem észre, hogy bár a gerendák néhol sértetlennek tünnek, az a rész ahol a falhoz csatlakozik erősen korhadt.
20 cm-re kifele látszólag semmi baja. Valószínűleg "bevezette" a vizet a falig.
Néhány kép :

http://kepfeltoltes.hu/view/080902/K_p_ ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/080902/K_p_ ... es.hu_.jpg

Az lenne a kérdésem, hogy mit tegyek? Illetve, hogy ez a korhadás átterjedhet a ház vízszintes gerendafalára is?
Mennyire veszélyes ez a szituáció?

Köszönöm a segítséget
Üdv!
Nem tudom aktuális-e még a kérdésed, vagy már megoldottad a problémát. A képből látszik a probléma, de nem igazán tudom hova tenni, jobb lenne egy távolibb kép is, amin az egész erkély látszik. Megpróbálok kicsit okoskodni, de csak a képekből kiindulva tudok és csak úgy, amivel én próbálkoznék, ha nem adna senki tanácsot.
Alapvetően a faanyagot nem szabad így védetlenül hagyni, mert hamarosan sok lakója lesz. Először befújnám rovarölővel, ha már lakik benne valaki, ne érezze jól magát. Utána a korhadt részt valahogy eltávolítanám , fúróval, vésővel, maróval, ameddig nem ép a fa. Nem egyszerű dolog, talán egy hosszú famaróval - ha van egyáltalán ilyen - ki lehetne marni a közepét viszonylag simára. Ha ez sikerült, faápoló (rovar és gombaölő) szerrel alaposan átitatnám, majd ha már kiszáradt, purhabbal kitölteném a lyukat. A fa kiálló végét méretre vágott és lekezelt falappal esztétikusan lezárnám, de még előtte a fal és a gerenda közötti réseket is kitölteném - ami a képeken is jól látszik -, kültéri időjárásálló szilikonnal vagy akril pasztával. Elvileg a fa nem korhad tovább ha ki tud száradni, így talán még nem kell féltened a további részeket, de ez a feltárásnál úgy is látszik, meddig korhadt el.
Nem tudom ez mennyire segít, én mostani tudásommal így kezdenék neki, remélhetően lesz aki okosabbat tud ajánlani.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron