Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
19 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Üdvözlet!
A következő problémám/dilemmám lenne: vettem egy kb. 20 éves nyaralót, aminek a tetőgerendázatát igencsak megdézsmálták a szúk (és talán egyebek is), de még masszívnak tűnik, 40 cm-es átmérőjű szögletes formájú de kerekített profillal. Na most én a helyi Fu..ban vettem (ajánlották) Lazurán gyártású Oldószermentes faanyagvédőszert, amiből az ajánlott 200ml/m2 kb. 5x-sét szívta fel, 2x-re, kissé már száraz... A lényeg hogy vettem hozzá lenolajkencét (firniszt, a cimkéjén ajánlották, pórus tömítésre, ez esetleg arra is vonatkozhat hogy a szúkat befullasztja?), de azon az áll hogy a lenolajkencés rongy öngyulladásra hajlamos. Na most ezzel eresszem be a gerendákat??? Nem túl bizalomgerjesztő gondolat...végül is a lignolit is mérsékelten tűzveszélyes, de hát ez meg egy éghető olaj(féle)! Azt már meg sem merem kérdezni hogy a mostani hőség, pláne a padláson vajon jelenthet-e plusz veszélyt? Remélem valaki kisegít, nálam megállt a tudomány....vagy csak túl parás vagyok...? :roll:
Előre is köszi.
Kedves Pöti!

Azért a helyzet, szerencsére nem ennyire veszélyes. :)
Első körön a fa szúvasságát kellene megszüntetni. Én a helyedben szereznék egy fecskendőt egy vastagabb tűvel, több helyen vékony - max 3 mm fúróval - mélyen belefúrnék a fába, főleg ott, ahol jellemzően sok a szújárat, majd ebből a szerből feltölteném a furatokat. Ha kifolyik, akkor pici gyurma darabbal előbb tömíteni, majd furatot feltölteni. Előre szólok, sziszifuszi munka lesz! Így azokat az állatkákat is ki tudod pusztítani - elvileg, melyek a fa mélyebb részeibe hatoltak be. MÍg rákented az anyagot, inkább csak a felülethez közeli rétegeket itattad át, többé-kevésbé. Ha már esténként, csendes időben nem hallassz percegést, akkor elértél az egyenesbe.
A lenolaj egy nagyon jó dolog, általában natúr formában kapható. Már ez is egyfajta felületvédelem, ha nem is teljes, a bogarak, mérgező volta miatt nem szeretik. Készíts ebből félolajat - 1/3 rész lakkbenzin, vagy más benzines alapú hígító, 2/3 rész lenolaj. Ezzel kend át a gerendát, az egyes felhordások között várj legalább 24 órát, hőmérsékelettől függően. Értelemszerűen így tudod ecseteidet is megtisztítani.
Az öngyulladás azokra az esetekre van vonatkoztatva, amikor pl. a tisztításnál használt rongyot egy helyre pl. zsákba gyűjtenéd össze, és kellő mennyiség esetén a zöldhulladék felhalmozásával paralel módon megegyező felmelegedési folyamat menne végbe. Ha a tisztító rongyokat a nap végén, vagy a munka befejeztével szabadban, a száradó ruhához hasonlóan kiteríted, semmi jóvátehetetlen nem történhet. Egy két rongy esetén pedig még összegyűrve, egymásra dobálva sem.
Egyébiránt a lenolajat főleg lazúrok alá alkalmazzák - mint írtad - pórustömítésre, így lényegesen kevesebb festék szükséges az felület bevonására.
Jó tanácsként még annyit, eleink mésztejet használtak faanyagvédelemre is. Ezt most is megteheted, és egy egyszerű háti permetezővel oda is el tudod juttatni, ahová nem érnél fel.
Egyébként főleg azok a helyeknek szentelnék figyelmet, ahol a háncsot, kérget - ne adj Isten! - rajtahagyták a faanyagon. Mivel előszeretettel innen támad a elsősorban e "kedves" farontó bogaracska.
Remélem tudtam segíteni.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Nem hinném, hogy a nap melegétől kigyulladna a favédő szer. Azért az ilyenekre gondolnak. Főleg ha kültéri a dolog, mert akár egy villámcsaptástól, vagy kültéri lánghasználattól begyulladhat és leéghet egy koplett faház, ami ilyen szerrel van bekenve. És különben hogyan vált be az a szer?
Így van, nincs ezzel semmilyen probléma! Nagyon jó alapozás lazórozás elé. Hosszú távon meg ugye meg lehet előzni az újboli szuvasodást.
Hmmm......kicsit régi a kérdés. :roll:
Hogy gyulladna már ki? Én a frissen lekent teraszon dohányzom 2 napja, bár mára már megszáradt nagyjából :) Nekem bevált eléggé, az előző kb jó 4-5 évig bírta, ami szerintem nemrossz
Azt nem hiszem én sem h simán kigyulladna. Hacsak nem raksz elé egy óriási nagyítót:P
Párszor használtam ilyen Lazur szert és semmi bajom nem volt vele, sőt azoknak sem, akiknek csináltam vele a szerkezeteket... :P
szerintetek amúgy melyik a legjobb lazur szer? mit érdemes választani? a drágább jobb? én trilakot használok, de ha tudtok jobbat... :roll:
Üdv!

Inkább több jó van, egyénileg elképzelhető a "ennél nincs jobb". Ha neked bevált a trilak, akkor maradj nyugodtan annál. A drágább termékek általánosan jobb tapadási és színtartóssággal rendelkeznek, amit a hozzáadott UV védő segédanyaggal, vagy más kémiai úton érnek el. Nagyon felkapott és dicsért a a Milesi . Én speciel használtam a Sadolint is, nincs rá panasz, kültéren az 5 éves felület lassan felújításra szorul, viszont ez állandóan esőverte, szél koptatta. És akkor még csak az idehaza ismertebbeket említettük, és hol van még a többi gyártó ... Viszont a szomszédom gyermekjátszóterét már 2 év után már fel kellett újítani, mert olyan lazúrt használtak, de speciel ez vállakozó volt, aki a nyárfára simán rávágta, hogy bükk.

Viszont általában a lazúrok valóban inkább csak felület védemek, egy nagyon kis szegmenségben védik a faanyagokat, de ott kiválóan. Egyre több helyen használnak favédő olajokat és viaszokat, amelyek az első felhordást követően mélyebb rétegekbe is képesek beszívódni, és védőhatást kifejteni. Ezeknek viszont nagy előnyük, hogy sérülés esetén is könnyen, és különösebb gond nélkül javítható a hiba helye, anélkül, hogy esetlegesen foltképződés jelentkezne (régi-új felület), illetve szükségtelen a teljes felületet újra csiszolni.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
A legtöbbször úgyis az ár fog számítani :) Ha csak nem sokkal rosszabb az olcsóbbik változat, akkor úgyis azt fogják választani az emberek. Legalábbis Én biztosan. Meg nem hiszem, hogy olyan nagy különbségek lennének a favédő szerek között, hisz nagyjából ugyanazok az anyagok találhatóak meg mindegyikben.
jmedvegy írta: Üdv!
Viszont általában a lazúrok valóban inkább csak felület védemek, egy nagyon kis szegmenségben védik a faanyagokat, de ott kiválóan. Egyre több helyen használnak favédő olajokat és viaszokat, amelyek az első felhordást követően mélyebb rétegekbe is képesek beszívódni, és védőhatást kifejteni. Ezeknek viszont nagy előnyük, hogy sérülés esetén is könnyen, és különösebb gond nélkül javítható a hiba helye, anélkül, hogy esetlegesen foltképződés jelentkezne (régi-új felület), illetve szükségtelen a teljes felületet újra csiszolni.

További szép napot!
Hamár említetted a lazúrokat, akkor mit ajánlanál külső használatra?
baki írta: A legtöbbször úgyis az ár fog számítani :) Ha csak nem sokkal rosszabb az olcsóbbik változat, akkor úgyis azt fogják választani az emberek. Legalábbis Én biztosan. Meg nem hiszem, hogy olyan nagy különbségek lennének a favédő szerek között, hisz nagyjából ugyanazok az anyagok találhatóak meg mindegyikben.

Te dolgod, de ha 3 év múlva már újra akarod kenni a dolgaidat, hajrá, győzzön az olcsóbbik. De ha állványozni kell és úgy kenni egy tetőszerkezet látható részeit, már nem mindegy.
nagysandor444 írta: Hamár említetted a lazúrokat, akkor mit ajánlanál külső használatra?


Megint az a kérdés mire használod?
Kerítésre lehet az olcsóbbik és amit eddig használtál, maximum hamarabb kell újra festeni. Igényesebb, nehezen elérhető helyekre pl.: Lazurán, Sadolin, Xyladecor, (ezeket ismerem és jók, tartósak) továbbá Milesi, Auro, stb.
Érdemes egy kicsit a netet böngészni, a gyártók oldalait tanulmányozni és megnézni, ki mennyi garanciát vállal a szakszerűen felvitt lazúr élettartamára.
Létezik nagyon drága is, mint a Thermoshield (amerikai technológia), a gyártó szerint visszaveri a hőt, az UV sugarakat, 6 évig védi a fát. Nem tudom, sosem használtam, sokan nagyon nyomják a márkát, de nekem nagyon drága.
Üdv!

Nem szabad elfeledni, hogy a régi időkben mindenki vett valamilyen festéket, pl jó zománcot :lol: , és szépen lekente az ajtót otthon, és amíg meg nem sárgult, vagy hasonló, akkor lecsiszolgatta, aztán újrafestette. és az így ismétlődött, amíg el nem adta a lakást, és az új tulaj le nem verte a régi uszkve 8-10 réteget.... :lol:

Hamár lazúr. Ma minden ilyen, légyen az bármifajta is rendszerben kerül forgalomba. Magyarán:
van valamiféle alapozója, amely nagy tapadást biztosít a fogadó felületen,
van maga a festék,
és ezt követi valamiféle védőréteg, általában lakk, vagy ahhoz nagyon hasonló, funkcióját tekintve, azzal megegyező anyag. Ebben a formában lehet valóban biztos és tartós bevonatról beszélni.
Sokan összekeverik az alapozót a lenolajjal, vagy az abból készült félolajjal. Ez leginkább csak pórustömítő és rovarvédő anyag, nem helyettesíti a lazúr alapozóját.
Lazúrból két alaptípus létezik, a vékony és vastag lazúrok. Kültérre elsősorban a vastag lazúr az alkalmasabb, lévén egyrétegben elvben vastagabb réteget képez, illetve a benne lévő anyagok jobban viselik el az időjárás, a nap UV sugárázásnak hatásait, esetenként megfelelő fényvédő adalékot is tartalmaz. A vékony lazúr ennél vékonyabb réteget képes egy rétegben megvalósítani, és a benne felhasznált anyagok inkább a beltéri alkalmazhatóságát helyezik előtérbe. De ez nem kizáró ok, kültérre is alkalmazható, a fenntiek figyelembevételével.
Személy szerint én Sadolint használok, gyakorlatilag azért is, mert egy barter üzlet keretében egyszer nagyobb mennyiséghez jutottam, és a színösszeállítást is magam rakhattam össze, azóta is szidom magam, hogy az akkor általam extrémnek kikiáltott színeket félrelöködtem, pedig sokszor mennyi hasznát vettem volna egy képkeretnél, vagy hasonló tervben.
Mostanság lassan a lazúrok fénykora is leáldozóban, ugyanis jönnek az olajok, azon belül is a színezett olajok, melyek nemcsak védik, de egyben a fa természtese erezetét is láttatni engedik. Ilyen a pl. Habiol is, magam is használom, bár csak kis mennyiségben és célfeladatra, lényegét tekintve bevált.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Én igazából fedő lazurt keresnék. Valami olyat aminél megmarad az erezet de a kisebb hibákat eltünteti. Nem tudom hogy itt vízben oldódók vannak-e csak de igazából nekem olyan kéne. Igazából nem nagyon vagyok otthon a favédőszerekben de nekem a Lazuránt és a Sadolint ajánlották. Sajnos elég fontos kérdés az ár és abban a Lazuránt találtam jobbnak és mivel halottam róla jókat ezért én ebbe az irányba mennék. Nem tudom mennyire jó következtetést vonok le. Amúgy egy keveset használt bútort kéne vele kezelni bár ez nem tudom mennyire mérvadó. Mindenképpen valami olyan kéne miben nincs oldószer és aránylag gyorsan szárad.
19 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég