Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Felújítjuk az úgynevezett nyári konyhánkat,és arra gondoltam hogy új csaptelepet veszek a mosogatóhoz.
Egy 5l-es elektromos vízmelegítőnk van és most nézem hogy a régi csaptelepen három lyuk van.Egy amit csatlakoztatok a vízvezetékhez és kettő amit a vízmelegítőhöz. Az új csaptelepen viszont csak kettő! Most vehetek egy másikat,vagy esetleg van valami más megoldás? :roll:
Üdv!

Bár nem vagyok vizes, a következőkre gondolok. 3 csatlakozási ponttal rendelkező csapot, extrém esettől eltekintve, gyakorlatilag aligha kapsz átlagos kereskedésekben, de még a speciálisokban is aligha.
Pusztán arról van szó, hogy ezeknél a kialkításoknál arra építettek, hogy csak egy víz becsatlakozásod van, és nincs lehetőség a hidegvizet egy T idommal szétválasztva továbbvinni a vízmelegítőbe, az álalános csaptelepek viszont hideg-melegvíz csatlakozásra készülnek. A Te eredeti csapodban volt egy fordító, vagy elosztó, és a csapon keresztül kapta meg a hidegvizet a melegítő. Így most gyakorlatilag a vízhálózatodba be kell építeni egy ilyen jellegű elosztót, ami régi tartalmazott de az új már nem, és mind a csaphoz, mind a vízmelegítőhöz egy rövid csővezetéket kiépíteni. Ez - hacsak nem külső megoldásban gondolkodsz, némi vizes munkát igényel és némi falbontással, véséssel is járhat.

Esetleg - bár erre nem esküszöm meg - a gyártónál lehetne érdeklődni, vagy a boltban, ahol vetted, lehetne érdeklődni hasonló kialakítású csaptelep után, harmadik lehetőségként marad az eredeti megjavítása, ha ebbe nem akarsz belemenni, de én mindenképpen az első mellett tennék voksot.

Ha nem tévedek, ezeknél a csatlakozások 3/8" kialakításúak, a csaptelep csatlakozások meg általában 5/8" kialakításúak, ennek megfelelő szerelvényeket és csövet kell venned. Bár nem vagyok vizes, ebben inkább csak tippelek.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok !
Óvnék mindenkit attól hogy az átfolyós rendszerű vízmelegítőhöz más (ne a gyári) csaptelepet használja. Nem véletlen hogy nem túl egyszerű más típust beépíteni mert ezek a vízmelegítők nem helyezhetők nyomás alá (nyitott rendszer) tehát azért a speciális csaptelep. Gyakorlatilag a melegvíz útja állandóan szabad kifelé hogy ne robbanjon szét a tartály. Tehát itt nem a meleg vizet engeded ki mikor megnyitod a csapot, hanem a hideget engeded be ami "kitolja" a meleget. Tehát csak a gyári csaptelepre szabad lecserélni ha egyeltalán vízmelegítő nélkül is beszerezhető :!:
Lalibátyó!

Kösz az infot, ezt nem tudtam, a jó pap is holtig tanul. :D
És kiegészítve egy a boilereknél használatos túlnyomásos csappal? Vagy gyakorlatilag azt a nyomást sem viseli el a tartály?
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Szerintem úgy sem lenne jó. A bojler csepegtetős biztonsági csap nem csökkent nyomást, az egy visszacsapó szelep ami nem engedi hogy a nyomásingadozás miatt visszajusson a melegvíz a hideg vezetékbe, valamint egy biztonsági szelep ami a melegedés miatti térfogat növekedés által keletkezett túlnyomást redukálja(ezért csepeg).
Valószínűleg papír vékonyságú anyag lehet a tartály de talán a fő ok az hogy a táguláskor csepegő víz elvezetése így megoldott hiszen a mosdóba mosogatóba csepeg egyből a csaptelepen keresztül. Azt se feledjük hogy van mosdó alá és fölé szerelhető típus tehát két féle csaptelep is létezik márkán belül. Nyilván megfelelelő szakértelemmel eszközökkel bármi megoldható de én ezekhez az eszközökhöz csak az eredeti szerelvényeket javaslom.
Üdv mindenkinek!

Lalibátyó helyzetelemzése hibátlan, valóban ehhez a típusú vízmelegítőhöz tilos a hagyományos csaptelepet használni. Ezek a tartályok egyáltalán nem bírják a nyomást (ezt mindig feltüntetik a készülék burkolatán is), ezért a bemenő hidegvízet zárja el a csaptelep piros jelzésű gombja. Ha a tartályban megnő a víz térfogata (pl. az egész tartály víz felmelegítésekor), akkor ez a többlet a csap csövén egyszerűen kifolyik a mosogatóba.
Ha még aktuális a dolog, akkor javaslom Kunosnak, hogy az új csaptelepet vigye vissza az üzletbe, és kérjen helyette olyat, ami alkalmas a szabad kifolyású vízmelegítőjéhez. Bár ezekből lényegesen kisebb a választék, mint a hagyományosakból, azért a szaküzletekben kaphatóak. A blokk ellenében valószínüleg nem lesz gond a csere.
Tomiszaki
Az átfolyós, nyíltrendszerű, esetleg egyszerűen csak háromlábúnak (bekötésűnek) nevezet mosdó, mosogató csaptelepeket olyan helyen használják, ahol nincs kiépítve meleg víz csatlakozás. Jellemzője hogy egy alsó, 5 -10 literes bojler kerül beépítésre a mosogató, mosdó alá. A bojlerba csatlakozik két, a sarokszelepre egy flexibilis cső. A bojler töltése, a vízhőfok keverése a csaptelepen keresztül történik. Egy normál csaptelep nem alakítható át nyíltrendszerű működésűre, sőt ez fordítva sem lehetséges. Mivel a használat közben a bojler nyomás alatt van, a csaptelep időnként, biztonsági szelepként, néhány csepp vizet kienged (cseppent) a kifolyón keresztül. A kifolyószárra sem a klasszikus „szűrő” kerül beépítésre, hanem egy nagyobb vízmennyiséget áteresztő vízsugárszabályzó kerül. Választékban szinte minden ”normál csaptelep” átfolyós változata is megtalálható.

Schubert Károly

Kludidesign
info@kludi.hu
06-80/200-313 v. 06-30/439-76-97
Kedves szakértők!

Talán tudnak segíteni!
Bosch Therm 4000 O kéményes vízmelegítőt szereltettem fel, de a berendezés üzeme bizonytalan.Több órás "pihenés" után nem gyújt be. Adja a szikrát, hallatszik a pattogás, de nem lobban be. Ha sokadig próbálkozás után mégis, utána már működik az újbóli gyújtás is.
Ami eddig történt:
- a góliát elemek kapocsfeszültsége 1,6V, szerintem ez gyári állapot
- szakember ellenőrizte, hogy a szikra tényleg megérkezik
- szakember ellenőrizte, hogy gyufával begyújtható
- ami viszont megoldja a problémát: szikráztatás köznem egy kis többletlevegő. Pl: a berendeséz alá egy törölközővel odalegyintek, vagy tüdővel befújok, ekkor a begyújtás azonnal megtörténik (akár elsőre próbára is).

Mit tanácsolnak, hol lehet a hiba?
Tisztelt fórumozó társak.

Az alábbi dologban kérnék segítséget, tanácsot.
Adott egy ház 46m2, öt fővel. A meleg víz ellátás cserére, felújításra szorul. Eddig egy gázüzemű átfolyós víz melegítő (parapetes) volt de azt hallottam ezeket nem igazán ajánlják nagy családba. Az egyik szerelő azt mondta érdemes ugyanilyenre kicserélni ami most van(fég zv4-18kw/h), máshol azt mondták, hogy a nagyobb családba érdemesebb kombi cirkót felrakatni...

Köszönöm a segítséget.
Üdv!
A csere melletti érv: nem kell gázterv, engedélyeztetés, csatlakozók átvariálása, stb. A kombi cirkó jó találmány, de ha baj van vale, akkor fűtés, melegvíz is szünetel. Másrészt, ha van megfelelő fűtőrendszer, akkor azt kár leszerelni és akkor megint jön a gázterv, engedélyeztetés, csövezés átszerelése, stb.
Én addig nem bántanám a jelenlegi rendszert, amíg nincs szükség ilyen mértékű beavatkozásra. Egy elavult fűtőkészüléknél reális döntés lehet a kombira cserélés, de én annyira nem látom erényét ha van hely és kémény a külön fűtés és melegvízellátó rendszernek.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 45 vendég