Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlök minden fórumozót!
Egy kb 100 m2- es téglából épült kádár kocka fűtésével kapcsolatban merült fel a kérdésem.
A ház nincs szigetelve, viszont a padlástérbe 15 cm kőzetgyapotot pakoltam le.
A rendszerem egy részét idén nyáron korszerűsítettem: maradt a régi gravitációs fűtéscső rendszer a régi lemez radiátorokkal, viszont a régi FÉG kazánom le lett cserélve egy Bosch Condens 2500w kondenzációs kombi kazánra. A rendszerről hőcserélővel van leválasztva.
Eljött a fűtési szezon, és a múlt hónapban 260 köbméter gázt fogyasztottunk el, úgy, hogy 22,5 fokra fűtöttük a házat.A mostani hónapban már inkább rásegítek napközben vegyes tüzelésű kazánnal is, mert így a normál áras keretbe nem férünk majd bele.
Ahogy számolgatom, ebben a hónapban így is 250 köbméter körül fog elmenni gáz, pedig napközben szinte végig vegyes tüzelésű kazánnal fűtünk. Ez kb 10-12 óra hosszát jelent.
A kérdésem az lenne, hogy van e valakinek tapasztalata, hasonló paraméterekkel rendelkező házzal, mert én ezt a fogyasztást nagyon sokallom, főleg úgy, hogy a régi kazánnal is hasonló volt tavaly a fogyasztásom?
Szerintem nem, ezek kifejezetten energia pazarló épületek, öreg cúgos ablakokkal, ajtókkal, többnyire B30 as falazattal tele hőhidakkal erkélyekkel. A kazán árát inkább szigetelésre kellett volna költeni, mert ez a hatásfok különbség egyrészt akkor érvényesül ha padlófútésed van amibe a langyos víz is jó, másrészt ettől kár volt a csodát várni mert sajnos komoly javítási költségeid is lesznek idővel. (Eszembe nem jutna itthon kidobni a C40 et a radiátorok alól....azt a pénzt inkább napelemre költöttem amikor még volt értelme, mert az ú szabályokkal szerintem nem sok, legfeljebb úri passzió már ) https://telex.hu/gazdasag/2023/01/25/gyakorlati-tanacsok-lakoepulet-energetikai-melyfelujitas-wwf-videok-kadar-kocka-berlakas-szigeteles
Igen, az kimaradt, hogy a nyílászárók ki vannak cserélve műanyag nyílászárókra.
Kazán cserénél ezt látva valóban kicsit naív voltam. Azt gondoltam hogy maga a kondenzációs kazán lentebb viszi a fogyasztásomat.
Akkor ezek szerint a fogyasztásomat számot tevően csak a külső szigetelés oldja meg? Mi az a minimum szigetelés vastagság, ami már jelentősen megmutatkozik a fogyasztásban is? Illetve a vastag csöves rendszer lecserélésével vékony csöves zárt rendszerre csökkenne e a fogyasztás?
Igazából szerintem nem változik a hőigény (gázfogyasztás) attól hogy vékonyak vagy vastagok a csövek, ill sok vagy kevés a víz a radiátorokban. Ami válozik a fűtés rugalmassága hamarabb van meleg ha vékony a cső és lassabban hűl ki ha vastag. Talán hoz valamit a konyhára ha rugalmasabb a rendszer de nem igazán, inkább esztétikusabb a vékony cső
- Én meghagytam a vastag csöveket a dunaújvárosi radiátorokat mert anno ablakon kidobott pénznek gondoltam a cserét, arról nem beszélve hogy nálam nagyon túlméretezett a rendszer tehát most olyan 35-40 fokos vízzel van meleg és soká érződik ha lekapcsolom a fűtést. Ugyan még az sk. épített 9 Kw os villanykazán fűt mert elhasználom a nyáron termelt 2000 Kwh villany többletem aztán állok át gázra ill ha hidegek lesznek akkor begyújtom a fás kazánt is, mert az aztán tud meleget csinálni ha nem hagyom kialudni. ( lesz értelme használni) Manapság már 15 centi körüli vastagságokban beszélnek ha szigetelnek, én kb 8-9 éve csináltattam akkor 8 centi eps a falakra 5-8 centi xps a lábazatra rakattam hogy a tetőt ne kelljen piszkálni a lecsökkent tető túlnyúlások miatt. Igaz az összes párkány csere így is. Nálam a padlás fagerendás, részben szigetelt a gerenda közökben de 5 cm szórt purhabot kapott, a tető alja pedig 3 cm szórt habot. Ablakokat nem piszkáltuk jó állapotú SOFA ablakok szigetelt üvegezéssel. - majd az örökös kicseréli ha akarja engem már kiszolgál. Most olyan napi 45-50 Kwh amit elfűtögetünk ez fűtőértéken kb 5 m3 gáz ami veszteségekkel számolva akár 7m3 is lehet naponta. Ez kb 200m3/hónap. Keményebb időben gázzal el tudna menni több is, de már így marad :) Bőven beleférünk a fogyasztási limitbe amit megadtak az olcsóbb gázárhoz, és ez alapján sem állunk rosszul.....

limit (m3) hónap
329,06 01.
270,77 02.
223,11 3.
116,79 4.
36,4 5.
15,71 6.
16,24 7.
16,24 8.
37,6 9.
143,66 10.
216,98 11.
306,44 12.
Köszönöm a választ! Én is ilyen 8-10cm szigetelésben gondolkozom, mert amúgy nekem is piszkálni kéne a tetőt, ami amúgy elég jó állapotú. A vegyes tüzeléssel én is pillanatok alatt 24-25 fokot tudok csinálni, csak ilyen időkbe nem egyszerű szabályozni, mert durván túlfűtöm a házat. Hiába van a huzatszabályzó 60 fokra állítva,majdnem ki kell altatnom minden tűzre rakás előtt a tüzet, mert amúgy nagyon meleg van.
Igen, sok dolgot kell mérlegelni mielőtt belevág az ember. Azért ha elbírják a 10 centit a ház elcsúfítása nélkül is a falak az már azért ér valamit. Az ablakok is mélyebbre kerülnek majd a falban. Nyáron sem kell tikkadni, 1-2 hét kb amikor szoktunk klímázgatni itthon.
- Ugyanez a bajom nekem is a vegyessel. Egy puffertartály ugyan megoldás lenne de az megint 1 milla (+ cirkusz és a kosz) legalább mire működik is, annyit meg nekem nem ér, időm annyi mint a tenger már kazánt kezelni.
-Talán hogy kicsit kopp van most az építőiparban így még jó ajánlatot is tudsz majd kapni a szigetelésre, amihez sok sikert !
Igen, köszönöm, én is abban reménykedek, hogy találok viszonylag olcsó megoldást. Az anyag árak talán nem emelkednek nagyot, de kíváncsi leszek, most a munkadíj kb mekkora részét teszi ki a teljes árnak.
Vegyes tüzeléssel is gyorsan elérek 24-25 fokot, de ilyenkor nehéz szabályozni, mert komolyan túlfűtöm a lakást. Majdnem el kell oltanom a tüzet, mielőtt ráteszem, mert még 60 fokos huzatszabályozó mellett is olyan meleg van.
doodle jump
A ház szigetelése jelentősen csökkentheti az energiaveszteséget. Mivel Ön említette, hogy a ház nincs szigetelve, ez lehet egy olyan terület, ahol a hatékonyság növelhető.
Ellenőrizd a radiátorokat és a fűtési rendszer szabályozását. Lehet, hogy a radiátorok tisztításával, beállításával vagy cseréjével javítható lenne a hatékonyság.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég