Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Hali mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni. Rázóasztalt szeretnék csinálni! Az ötlet már megvan, csak szeretnék egy pár ötletet a meghajtással kapcsolatban. Szívesen fogadok leírásokat, és tanácsokat. Előre is köszi.
Üdv!

Nem tudom, milyen célra szeretnéd felhasználni, de pár éve elvállaltam egy szerelést egy cégnél, ahol "gyári kinézetű" rázópadok voltak beállítva.
Az asztallap egy rugós felfüggesztésen kapcsolódott magához a tartó kerethez, de ezek igazi emberes rugók voltak. Az asztallap alá volt rögzítve gyakorlatilag egy 3F motor, aminek a tengelyére három, egyforma kialakítású fém körlap volt felerősítve, amit cikkelyszerűen egy darabon ki volt vágva. Ezeket a lapokat lehetett egymáshoz képest elforgatva a tengelyen rögzíteni, és így lehetett beszabályozni, mennyire rázzon az asztal. Egészen finom remegésig lehetett állítgatni, mert amolyan önszorgalomból, felkérésre segítettünk a tulajnak beállítani, lévén nálunk volt szerszám. :D

Így nagy vonalakban remélem érthető, megítélésem szerint a lényeg az esetleges utólagos szabályozhatóságra kellene helyezni, mert egy darab vasat aszimmetrikusan tengelyre illesztve nem biztos, hogy a kívánt eredményt éred el. Illetőleg van egy kőműves ismerősöm, akinek van hasonló "lapvibrátora", kifejezetten betontömörítéshez. Az, ahogy láttam a múltkor, szinte nem is rezeg szabad szemmel figyelve, viszont a kültéri betont tisztességgel zömíti, ezt merem állítani.

Remélem egy ötlet szintjéig tudtam segíteni.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Annyit fűznék hozzá hogy nagyon jó ötlet ez az állíthatóság. Arra viszont felhívnám a figyelmet hogy ez egy kiegyensúlyozatlan forgó tömeg ami erősen igénybe veszi a csapágyazásokat ezért azt erősen túl kell méretezni. Célszerű nem direkt rögzíteni a motor tengelyéhez az excentert hanem egy erős és a korábbi hozzászóló által említett módon állítható tengelyt ékszíjasan meghajtani hogy a motor csapágyazását kíméld.
Én egy kis teljesítményű rázó asztalt szeretnék készíteni .Érem méretű formák kb 10-15 db -ot egyszerre rázni, és nemkel olyan erős mint a betonhoz de érősseb mint egy rezgő csiszolóval mozgatnám.Asztal méret kb. 40x40-es.Ha valaki tudna rajzós leírást adni a szerelésről meg köszönném.
Üdv!

Érdemes lenne kicsit visszaolvasni.
Az alapja egy rugós felfüggesztésű asztal, amelyre egy motor van felszerelve. Ha nem nagy teljesítmény kell, lehet elég egy kisebb motor is önmagában, ami elegendő rezgést ad egy kisebb aszimmetrikusan rögzített fémdarabbal. Az talán még érdekes lehetne, milyen jellegű rázásra lenn szükség jobban, oldal- vagy függőleges irányúra?
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég