Hali mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni. Rázóasztalt szeretnék csinálni! Az ötlet már megvan, csak szeretnék egy pár ötletet a meghajtással kapcsolatban. Szívesen fogadok leírásokat, és tanácsokat. Előre is köszi.
Üdv!
Nem tudom, milyen célra szeretnéd felhasználni, de pár éve elvállaltam egy szerelést egy cégnél, ahol "gyári kinézetű" rázópadok voltak beállítva.
Az asztallap egy rugós felfüggesztésen kapcsolódott magához a tartó kerethez, de ezek igazi emberes rugók voltak. Az asztallap alá volt rögzítve gyakorlatilag egy 3F motor, aminek a tengelyére három, egyforma kialakítású fém körlap volt felerősítve, amit cikkelyszerűen egy darabon ki volt vágva. Ezeket a lapokat lehetett egymáshoz képest elforgatva a tengelyen rögzíteni, és így lehetett beszabályozni, mennyire rázzon az asztal. Egészen finom remegésig lehetett állítgatni, mert amolyan önszorgalomból, felkérésre segítettünk a tulajnak beállítani, lévén nálunk volt szerszám.
Így nagy vonalakban remélem érthető, megítélésem szerint a lényeg az esetleges utólagos szabályozhatóságra kellene helyezni, mert egy darab vasat aszimmetrikusan tengelyre illesztve nem biztos, hogy a kívánt eredményt éred el. Illetőleg van egy kőműves ismerősöm, akinek van hasonló "lapvibrátora", kifejezetten betontömörítéshez. Az, ahogy láttam a múltkor, szinte nem is rezeg szabad szemmel figyelve, viszont a kültéri betont tisztességgel zömíti, ezt merem állítani.
Remélem egy ötlet szintjéig tudtam segíteni.
További szép napot!